W tym wypadku chodzi o numer IP.
Gdy ktoś do mnie wysyła maila, to dostaję również ip wysyłającego, ta informacja nie jest potrzebna osobie która wypełniła formularz.
Czyli wiadomość, która idzie do mnie to zmienna $wiadomosc, a wiadomość, która idzie do wypełniającego to zmienna $wiadomosc_kopia która jest bez zmiennej $adres_ip_postujacego.
jak to zrobić ładnie i schludnie?
Też chodzi o to by w nagłówku OD, wypełniający miał mój email, a DO swój. Docelowo chce przeskoczyć na PHPMailer, ale teraz muszę na szybko zrobić tą metodą.
$mail_from = "jakis_email@gmail.com"; $mail_to = "jakis_email@gmail.com"; $wiadomosc = "adres ip: " . "$adres_ip_postujacego\r\n<br/><br/>". "adres email: " . "$email\r\n<br/>"."$imie_nazwisko\r\n<br/>"."$firma\r\n<br/><br/>"."\r\n<br/>"; $wiadomosc_kopia = "$adres_ip_postujacego\r\n<br/><br/>". "adres email: " . "$email\r\n<br/>"."$imie_nazwisko\r\n<br/>"."$firma\r\n<br/><br/>"."\r\n<br/>"; ////////////wysłanie wiadomości $headers = 'MIME-Version: 1.0' . "\r\n"; $headers .= 'Content-type: text/html; charset=UTF-8' . "\r\n"; $headers .= 'From:'; ////////////////////////////////// if ($sprawdz1 && $sprawdz2 && $sprawdz3 && $sprawdz4 && $sprawdz5 && $sprawdz6 && $sprawdz7 && $sprawdz8 && $sprawdz9 == true) { echo '<br/><form action="'.$_SERVER['HTTP_REFERER'].'" method="post" id="cForm"><input class="submit" type="submit" name="backtoform" id="backtoform" value=" Wysłano - powrót ">'; }else{ echo '<br/><form action="'.$_SERVER['HTTP_REFERER'].'" method="post" id="cForm"><input class="submit" type="submit" name="backtoform" id="backtoform" value=" //Wróć i popraw ">'; }