Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] funkcja mail() i wysyłanie kopii na inny email z inną treścią.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
hejkumkejkum
W jaki sposób używając funkcji mail oprócz tego że wysyłamy wiadomość do siebie, to wysłać też kopie do wypełniającego formularz lecz bez jednej zmiennej.
W tym wypadku chodzi o numer IP.
Gdy ktoś do mnie wysyła maila, to dostaję również ip wysyłającego, ta informacja nie jest potrzebna osobie która wypełniła formularz.

Czyli wiadomość, która idzie do mnie to zmienna $wiadomosc, a wiadomość, która idzie do wypełniającego to zmienna $wiadomosc_kopia która jest bez zmiennej $adres_ip_postujacego.

jak to zrobić ładnie i schludnie?
Też chodzi o to by w nagłówku OD, wypełniający miał mój email, a DO swój. Docelowo chce przeskoczyć na PHPMailer, ale teraz muszę na szybko zrobić tą metodą.

1. $mail_from = "jakis_email@gmail.com";
  2. $mail_to = "jakis_email@gmail.com";
  3.  
  4. $wiadomosc = "adres ip: " . "$adres_ip_postujacego\r\n<br/><br/>". "adres email: " . "$email\r\n<br/>"."$imie_nazwisko\r\n<br/>"."$firma\r\n<br/><br/>"."\r\n<br/>";
  5. $wiadomosc_kopia = "$adres_ip_postujacego\r\n<br/><br/>". "adres email: " . "$email\r\n<br/>"."$imie_nazwisko\r\n<br/>"."$firma\r\n<br/><br/>"."\r\n<br/>";
  6.  
  7. ////////////wysłanie wiadomości
  8. $headers = 'MIME-Version: 1.0' . "\r\n";
  9. $headers .= 'Content-type: text/html; charset=UTF-8' . "\r\n";
  10. $headers .= 'From:';
  11. $headers .= strip_tags($_POST['email2']);
  12.  
  13.  
  14. //////////////////////////////////
  15. if ($sprawdz1 && $sprawdz2 && $sprawdz3 && $sprawdz4 && $sprawdz5 && $sprawdz6 && $sprawdz7 && $sprawdz8 && $sprawdz9 == true) {
  16.  
  17. mail("$mail_from", "$temat", "$wiadomosc", $headers)
  18.  
  19.  
  20. or die('Nie udało się wysłać wiadomości, nieznany błąd');
  21. echo "Wiadomość została wysłana\r\n<br/>";
  22. echo '<br/><form action="'.$_SERVER['HTTP_REFERER'].'" method="post" id="cForm"><input class="submit" type="submit" name="backtoform" id="backtoform" value=" Wysłano - powrót ">';
  23.  
  24. }else{
  25. echo '<br/><form action="'.$_SERVER['HTTP_REFERER'].'" method="post" id="cForm"><input class="submit" type="submit" name="backtoform" id="backtoform" value=" //Wróć i popraw ">';
  26. }

bemol
wyślij dwa e-maile. jeden do siebie, drugi do wysyłającego formularz. czyli po prostu trzeba użyć dwukrotnie funkcji mail()
hejkumkejkum
Cytat(bemol @ 22.10.2011, 22:58:12 ) *
wyślij dwa e-maile. jeden do siebie, drugi do wysyłającego formularz. czyli po prostu trzeba użyć dwukrotnie funkcji mail()

No właśnie tak kombinowałem ale nie miałem pewności. Zakładałem, że można zrobić jeszcze inaczej smile.gif
Dzięki za odpowiedź.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.