Witam wszystkich, tak przegladam i czytam od rana i nie moge sie doszukac tego co mnie konlretnie interesuje, a mianowicie robie sytstem rezerwacji pokoi online a narazie jestem na etapie panelu administracyjnego i mam taki problem, oprocz tabeli z rodzajami i cenami pokojow , tabeli samych pokojow mam tez tabele rezerwacje gdzie przechowuje wszystkie dane na temat zarezerwowanego terminu(jak data od,do id klienta(reszta danych jest w innej tabeli) id pokoju , dodatkow listy ludzi przyjezdzajachc , itp)). Teraz szukam efektywnego sposobu na sprawdzenie czy termin wprowadzony przez klienta(czy tez admina uzupelniajacego baze z poziomu panelu administracyjnego) jest wolny. Jak juz wspomnialem robie to w sposob taki ze mam date przyjazdu i wyjazdu w tabeli rezerwacji. Z wyszukaniem samego dnia przyjazdy i czy jest wolny nie ma problemu gdyz mozna to zrobic prostym zapytaniem sql, sprawa sie ma gorzej jak trzeba sprawdzic wszystkie kolejne dni pobytu czyli zrobic zapytanie ktore sprawdzi czy przez ten caly okres na ktory klient chce przyjechac bedzie jeden wolny pokoj, bo przeciez moze ie zdarzyc tak ze pierwsze dwa dni pobytu moze byc duzo miejsca w hotelu a pozniej juz wszystkie pokoje sa zarezerwowane a klient chcial 4 dni a nie tylko dwa
Czyli w kilku slowach trzeba sprawdzic czy w jest takie okno czasowe (np 5 dniowe) zeby booking sie zmiescil i nie kolidowal z innymi
numery pokojow nie maja znaczenia tylko typ pokoju(powiedzmy ze mamy 20 pokojow STD 2osobowych i trzeba sprawdzic czy jakikolwiek z tych 20 ma konkretne (od do) dni wolne do zarezerwowania
ma moze ktos jakis pomysl , sql w sumie to nie moja mocna strona choc staram sie uczyc i barzdo mnie interesuje czy jest jakies konkretne rozwiazanie , czy poprostu musze poprostu napisac to w php dzieki z gory za jakies wskazowki, rady
pozdrawiam