Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL]Zmienianie wartości rekordu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kubus1171
Witajcie.
Posiadam bazę danych X z tabelą kontaktgg

Przykład tabeli :

ID | nick | gg
--------------------------
1 | user1 | 123456
2 | user2 | 341231
3 | user3 | 12312

I chciałbym zmienić wartość nick'u i gg' usera o id np. 2

Próbowałem :

$query = mysql_query ("UPDATE `kontaktgg` SET `nick` = 'user53'', `gg` = '131231123' WHERE `id` = '2' ") or
die ("Kontakt <b>nie</b> został zaaktualizowany !.");

ale to niestety nie działa sad.gif Jakby ktoś miał jakiś pomysł to proszę o odpowiedź w temacie.

Z góry dziękuję.
Prym
ogólnie powinno działać. Skopiwałeś to dosłownie? bo jak tak to masz w zapytaniu o jeden apostrof za dużo po user53
kubus1171
Cytat(Prym @ 29.10.2011, 20:56:47 ) *
ogólnie powinno działać. Skopiwałeś to dosłownie? bo jak tak to masz w zapytaniu o jeden apostrof za dużo po user53

Usunąłem ten apostrof i nadal nie działa, może jest jakieś inne zapytanie?
Kostek.88
  1. $query = mysql_query ('UPDATE kontaktgg SET nick="user53", gg=131231123 WHERE ID=2')

Pole ID masz oznaczone duzymi literami...
Prym
możesz napisać jak się nazywają wszystkie kolumny tabeli kontaktgg?
Kostek.88
Cytat(Prym @ 29.10.2011, 20:07:36 ) *
możesz napisać jak się nazywają wszystkie kolumny tabeli kontaktgg?

ID | nick | gg

a to nie sa te nazwy pol?
Prym
Kaloryfer No właśnie nie wiem smile.gif bo jeśli są to twoja odpowiedź rozwiązuje problem, ale wkleił tą tabelkę tak jakby ktoś z wyniku (strony www) ją skopiował. Więc pytam o nazwy ze struktury tabeli.
Kostek.88
Cytat(Prym @ 29.10.2011, 20:14:48 ) *
No właśnie nie wiem smile.gif bo jeśli są to twoja odpowiedź rozwiązuje problem, ale wkleił tą tabelkę tak jakby ktoś z wyniku (strony www) ją skopiował. Więc pytam o nazwy ze struktury tabeli.

W sumie tez prawda. Przywyklem, ze kazdy podaje dostateczne szczegoly przy pytaniu, ale nie wzialem pod uwage, ze dla poczatkujacego podawanie takich szczegolow wydaje sie nieistotne i zaklada z gory, ze sam robi blad w kodowaniu smile.gif
nospor
Panowie, a czemu nie skierujecie przedszkolaka do przypiętego tematu:
Temat: Jak poprawnie zadac pytanie
w którym dowie się jak wyświetlić konkretny błąd bazy, zamiast pisać x postów o durne pola i bawienie się w zgadywanie?
Kostek.88
Cytat(nospor @ 29.10.2011, 20:16:28 ) *
Panowie, a czemu nie skierujecie przedszkolaka do przypiętego tematu:
Temat: Jak poprawnie zadac pytanie
w którym dowie się jak wyświetlić konkretny błąd bazy, zamiast pisać x postów o durne pola i bawienie się w zgadywanie?

Wstyd mi sie przyznac, ale jestem na forum 4 lata i nigdy nie czytalem takich tematow biggrin.gif Ba, nawet nie wiedzialem, ze istnieje takie cos wink.gif
Prym
ja od 2007 roku (sporadycznie) i też nie wiedziałem że coś takiego jest wink.gif sorry
nospor
Dobra, dobra... wyślijcie garnczek miodku i będziemy kwita wink.gif

Tu już nie chodzi nawet o przypięty temat, ale o samo mysql_error(), które jest jedym z postawowych poleceń w analizie błędów bazy danych i co jak co ale powinniście to znać i od razu od tego rozpoczynać rozwiązywanie problemu.
kubus1171
Kod działa, dziękuję za pomoc smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.