Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS][PHP] Przesuwanie się strony
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
koszar93
Witam,
wczoraj wykonałem szablon strony, zakodowałem go do css i mam jeden mały problem.
http://aleh.aq.pl/
Jeśli jest dużo tekstu tak że trzeba przewijać stronę na dół cała grafika przesuwa mi się minimalnie w lewo a tło strony pozostaje na swoim miejscu. Nie wiem co zrobić/co źle zrobiłem.
Np. włączajcie i wyłączajcie reklamę w prawym górnym rogu.

Zaglądnijcie w źródła i jeśli możecie pomóżcie.
Sephirus
Hmm na pierwszy rzut oka to się to przesuwa w lewo bo po prawej pojawia się scrollbar do przesuwania strony a to jest normalne - nie wiem czy o to chodziło.
koszar93
Popatrz na stopkę, ona zostaje tam gdzie ma być a reszta się przesuwa właśnie o szerokość scrollbara. Jak to naprawić?
mortus
Zostaje, bo jest źle wypozycjonowana i chyba znajduje się w innym miejscu, niż powinna (mówię o kodzie HTML). W ogóle syf masz w kodzie, chyba, że to kwestia reklam. Poszukaj jakiegoś edytora do kolorowania składni i sprawdź, czy wszystkie znaczniki są tam, gdzie powinny być.
jg44
W stopce zamiast
  1. position: relative;
daj
  1. clear: both;

Dodatkowo zamień
  1. margin-left: 208px;
na
  1. margin-left: auto; margin-right: auto;
i powinno pomóc.
Sephirus
Twój styl stopki:

1. #footer {
  2. background: url("images/footer.jpg") no-repeat scroll left center transparent;
  3. height: 50px;
  4. margin-left: 208px;
  5. margin-top: 227px;
  6. position: relative;
  7. }

Zmień na

1. #footer {
  2. background: url("images/footer.jpg") no-repeat scroll left center transparent;
  3. height: 50px;
  4. margin: 227px auto 0 auto;
  5. width: 1024px;
  6. position: relative;
  7. }
koszar93
Dobra, stopka załatwiona jeszcze tylko żeby strona nie przesuwała się w lewo jak scrollbar sie pojawia.

edit.
wyrzuciłem z body margin: auto; i strona nie przesuwa się w lewo itp ale u góry nad logiem jest taki pasek z tła. Jak pozbyć się tego?
Sephirus
Daj BODY margin-top:0;

wink.gif
koszar93
Cytat(Sephirus @ 31.10.2011, 12:23:15 ) *
Daj BODY margin-top:0;

wink.gif

W tedy strona przesuwa się w lewo tak jak wcześniej snitch.gif
Sephirus
Czytaj dobrze wink.gif Ustaw tylko margin-TOP:0; czyli tylko górny margines...
koszar93
Cytat(Sephirus @ 31.10.2011, 14:08:39 ) *
Czytaj dobrze wink.gif Ustaw tylko margin-TOP:0; czyli tylko górny margines...

Czytam dobrze i zrobiłem tak jak mówiłeś, margin-TOP:0; w body lecz strona przesuwa się nadal a lewo jak jest scrollbar...
Sephirus
Ok czyli chcesz żeby strona nie przesuwała się w lewo w momencie jak pojawia się scrollbar. Nie za bardzo da się z tym w pełni coś zrobić musiałbyś całą stronę przytulić do lewej strony z podaniem jakiegoś marginesu - ale wtedy przy większej rozdzielczości strona nie byłaby na środku przeglądarki mając stałą szerokość... Nie do końca wiem co tu można zrobić - bo takie zachowanie strony jest najbardziej naturalne. Albo możesz mieć stronę na środku i z lekkim przesunięciem całości przy scrollbarze albo całą stronę odsuniętą od lewej o konkretną wartość pikseli... Wybór należy do Ciebie
koszar93
Zostawię ją z tą małą dziurką u góry.
Dzieki za pomoc!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.