Zastanawiam się w jaki sposób lepiej rozwiązać problem związany ze schowkiem w sklepie internetowym.
W sklepie oprócz koszyka mam jeszcze schowek. Teraz się zastanawiam, czy lepiej zrobić oddzielną tabelę w MySQL i w niej po prostu zapisywać nr klienta i nr produktu (każdy w oddzielnym wierszu), czy lepiej zrobić tak, że tworzę jeden wiersz do całego schowka i tam np. oddzielać numery produktów średnikami.
Mam aktualnie za i przeciw dla każdej z opcji, dlatego nie wiem jak to rozwiązać i liczę, że osoby bardziej doświadczone w tej kwestii mi pomogą.
Za wieloma wierszami przemawia to, że jeśli usunę jeden produkt ze sklepu, to łatwo go usunąć, ze wszystkich schowków. Jednak przy większej ilości schowków może być za duża ilość rekordów (przy np. 10 000 schowków i każdy nawet po 10 sztuk to już jest 100 000 rekordów do przeszukania w momencie otwierania czyjegoś schowka).
Co do jednego wiersza rozdzielonego średnikami sprawa jest zupełnie odwrotna, czyli mam mało rekordów, ale trudno jest usunąć dany produkt ze schowków w momencie kasowania go ze sklepu.
Tak więc taki mam dylemat. Ma ktoś jakąś sugestie. Może jest jeszcze inne wyjście, o którym nawet nie pomyślałem?