qazwsx1
7.11.2011, 22:19:14
Cześć.
Nie wiem jak mam zrobić tagi do newsów... w tabeli z newsami mam kolumnę "tagi" i mam np. "tag1, tag2, tag3," i jak mam pobrać z bazy te tagi aby tag1 i tag2 były uznane jako inne tagi... trochę głupio wytłumaczyłem ale mam nadzieję, że zrozumieliście
skowron-line
7.11.2011, 22:25:27
Kod
article
- id
- tag_id
tags
- id
- tag_name
article_tag
- article_id
- tag_id
article_tag to jeżeli dobrze pamiętam tabela "pivot".
Crozin
7.11.2011, 22:26:35
1. Odczytujesz dane z formularza.
2. Sobie znanymi sposobami rozdzielasz tekst "tag1, tag2, tag3" na tablice / kolekcje "tag1", "tag2", "tag3".
3. Z bazy danych pobierasz ID każdego z tych tagów.
4. Jeżeli, nie udało się określić ID któregoś z tagów tworzysz go i pobierasz jego ID.
5. Tagi i aktualności to klasyczna relacja wiele-do-wielu, więc powiązanie nie powinno sprawiać problemów.
qazwsx1
7.11.2011, 23:03:01
Crozin
Coś tam rozumiem ale nie za bardzo... znaczy wiem o co chodzi ale moje umiejętności PHP nie pozwalają na to... wiem że to nie jest do Gotowe rozwiązania ale nie będę nowego tematu tam otwierał...
Crozin
7.11.2011, 23:23:50
Czego konkretnie nie rozumiesz?
qazwsx1
8.11.2011, 20:02:39
nie wiem jak napisać to w PHP... zaczynam dopiero a chciałbym mieć te tagi
Zrób tak jak napisał kolega skowron-line. Jedyne sensowne rozwiązanie to osobna tabela dla tagów i jeszcze jedna tabela łącząca artykuły i tagi. Jak tak rozplanujesz bazę, to wyszukiwanie po tagach będzie o wiele łatwiejsze.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.