Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Tagi
Forum PHP.pl > Forum > PHP
qazwsx1
Cześć.

Nie wiem jak mam zrobić tagi do newsów... w tabeli z newsami mam kolumnę "tagi" i mam np. "tag1, tag2, tag3," i jak mam pobrać z bazy te tagi aby tag1 i tag2 były uznane jako inne tagi... trochę głupio wytłumaczyłem ale mam nadzieję, że zrozumieliście
skowron-line
Kod
article

- id
- tag_id

tags
- id
- tag_name

article_tag
- article_id
- tag_id

article_tag to jeżeli dobrze pamiętam tabela "pivot".
Crozin
1. Odczytujesz dane z formularza.
2. Sobie znanymi sposobami rozdzielasz tekst "tag1, tag2, tag3" na tablice / kolekcje "tag1", "tag2", "tag3".
3. Z bazy danych pobierasz ID każdego z tych tagów.
4. Jeżeli, nie udało się określić ID któregoś z tagów tworzysz go i pobierasz jego ID.
5. Tagi i aktualności to klasyczna relacja wiele-do-wielu, więc powiązanie nie powinno sprawiać problemów.
qazwsx1
Crozin

Coś tam rozumiem ale nie za bardzo... znaczy wiem o co chodzi ale moje umiejętności PHP nie pozwalają na to... wiem że to nie jest do Gotowe rozwiązania ale nie będę nowego tematu tam otwierał...
Crozin
Czego konkretnie nie rozumiesz?
qazwsx1
nie wiem jak napisać to w PHP... zaczynam dopiero a chciałbym mieć te tagi biggrin.gif
croc
Zrób tak jak napisał kolega skowron-line. Jedyne sensowne rozwiązanie to osobna tabela dla tagów i jeszcze jedna tabela łącząca artykuły i tagi. Jak tak rozplanujesz bazę, to wyszukiwanie po tagach będzie o wiele łatwiejsze.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.