Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][HTML][PHP]Linki w PHP przy procedurze echo?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kogutowski
Witajcie Panie i Panowie,

Mam tutaj część templatki pewnego CMS:

1. echo "<b>E-mail:</b>";
  2.  
  3. echo $fieldsObjects['field_email']->data;
  4.  
  5. echo "<p>&nbsp;</p>";
  6.  
  7. echo "<b>Website:</b> ";
  8.  
  9. echo $fieldsObjects['field_website']->data;

Jak można się domyślić, system pobiera e-maila i stronę z bazy ale w formie tekstu.... więc, moje gorące pytanie do ekspertów:

Jak zrobić, aby na stronie nie wyświetlał się nie tekst a gotowe linki: e-mail oraz http questionmark.gif

Serdecznie dzięki z góry za każdą dobrą poradę.
nospor
echo służy do generowania kodu html. Jeśli chcesz w echo walnąć linka, to go tam walnij.
drozdii07
Z każdym problemem lecieć na forum ? Tak ciężko pomyśleć żeby dać tam normalne <a href..> ?
kogutowski
Dziękuję za odpowiedzi, zauważcie tylko, że field_email oraz field_website, służą do czytania z bazy danych. Te procedury pobierają e-mail oraz www z bazy danych MySQL, nie wyrzucają natomiast tych danych w formie linków, a zwykłego tekstu. Nie da się tego zrobić z a href, caly czas jakies bledy, w zasadzie to ja nie mam nic wspolnego z programowaniem, ale jestem webmasterem... moze zle wpisuje ten kod, nie wiem sam.
drozdii07
Jakie błędy ? Oraz pokaż kod..
Dominis
ehhh, mam dzisiaj dobry humor:

1. echo '<b>Website:</b> ';
  2. echo '<a href="'.$fieldsObjects['field_website']->data.'">Nazwa Strony</a>';

lub, bardziej poprawnie

1. <b>Website:</b>
  2. <a href="<?php echo $fieldsObjects['field_website']->data; ?>">tekst</a>
nospor
Cytat
, zauważcie tylko, że field_email oraz field_website, służą do czytania z bazy danych
A ty zauważ, że PHP pozwala na generowania dynamicznych danych, w tym także takich pochodzących z bazy. Zapoznaj się więc z podstawami php, bo na nich leżysz totalnie. Przecież to jest zwykłe łączenie tekstów, z czego jeden z tekstów jest w zmiennej.

Dominis wyręczył Cię z lektury podstaw. Dzięki niemu, niedługo znowu przyjdziesz z równie banalnym kodem tylko dlatego, ze nie zapoznasz się wpierw z podstawami.
I tak wiem, że mamy tu przedszkole. Ale nawet na przedszkolu powinno się umieć łączyć teksty
$zm = 'tekst'.$zm2.'tekst3';

Cytat
lub, bardziej poprawnie
A niby czemu drugi kod jest bardziej poprawny? Oba są równie poprawne. Mało tego, w kontekście całego kodu autora lepszy jest pierwszy sposób, bo autora i tak wszędzie wszystko echuje bez wychodzenia z kodu php
-kogutowski-
Wielki dzięki Dominis, świetna Pomoc.

nosport: ale ja od same początku mówiłem, że nie znam PHP.
nospor
Nie od samego początku, a od drugiego postu.

Cytat
ale jestem webmasterem
Skoro jesteś tylko webmasterem, a mimo wszystko musisz zajmować się kodem w php, to mimo wszystko liznąć podstawy podstaw by wypadało. Jeśli tego robić nie zamierzasz, a masz do tego jak najbardziej prawo, to pisz w dziale Giełda Ofert.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.