Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Procedury - zwracanie tablicy
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
armon
Witam,

Z tego co wiem to w MYSQL tablic jako takich nie ma.

Więc jeśli chcę zwrócić tablicę to domyślam się, że mam dwie opcje:

1) Stworzyć tymczasową tabelę, do której wkładam dane w pętli, po zakończeniu, wybrać z tabeli elementy, a następnie usunąć tymczasową tabelę
2) Połączyć dane w jednym stringu, oddzielając poszczególne elementy jakimś ogranicznikiem.

Pytanie odnośnie p. 1: czy tworząc tymczasową tabelę, jeśli w tym samym momencie korzysta z takiej funkcji parę osób, może się zdarzyć, że wystąpi komuś błąd że taka tablica już istnieje, czy też MySQL korzysta z blokad w tym momencie?

Który według Was sposób jest lepszy / optymalniejszy?

Może znacie jakieś inne sposoby?

Pozdrawiam
Kuziu
A po co przerzucac cos do tymczasowej tabeli skoro zaraz ją tylko zwracasz. Po prostu zwróć te dane które chcesz przepisac do tabeli tymczasowej?
armon
Tak jak Ty mówisz, zwrócone dane nie będą miały postać "tablicy". Musiałbyś zrobić specjalną funkcję do obsługi tego w języku którym piszesz np. PHP. Nawet mając ogólną funkcję w PHP do przetwarzania każdego SELECT'A w procedurze to ostatecznie trzeba by dopisać parę linii dotyczących zinterpretowania danych jako tablica, np. przy pomocy array_push.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.