Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][CSS]Wpływ div'a na swojego rodzica.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Wicio
Witam, bez zbędnych wstępów przejdę do sedna sprawy.

1. <div id="srodek">
  2. <span class="srodek_tekst">Ahio!</span>
  3. <div id="srodek2">
  4. <h2>AHIO</h2>
  5. </div>
  6. </div>
  7.  
  8. <div id="srodek">
  9. <span class="srodek_tekst">Ahio!</span>
  10. <div id="srodek2">
  11. Ahio!
  12. </div>
  13. </div>

1. #srodek {
  2. text-align: right;
  3.  
  4. margin: 10px auto;
  5. padding: 0px 2px 15px 2px;
  6.  
  7. width: 1000px;
  8. background-color: rgb(82, 161, 226);
  9. }
  10.  
  11. .srodek_tekst {
  12. padding-right: 15px;
  13.  
  14. font-weight: bold;
  15. font-size: 50px;
  16.  
  17. color: rgb(147, 196, 236);
  18. }
  19.  
  20. #srodek2 {
  21. margin: 0px auto;
  22.  
  23. text-align: left;
  24.  
  25. background-color: rgb(255, 255, 255);
  26. }

A, żeby zobrazować problem: http://wicio.webd.pl/c'mon/

Tekst wpisany w divie #srodek2, tak jakby oddziaływał na wysokość swojego rodzica czyli diva #srodek. Przekopałem kilka tematów, próbowałem dostosować porady do swojego problemu, ale klapa. Na przykładzie (2), gdy wielkość czcionki w divie #srodek2 jest defaultowa, jest ok. Problem zaczyna się przy zmianie jej wielkości.

O co chodzi? Jakaś wskazówka?

Pozdrawiam.
prowseed
Bo nie wykorzystujesz w css wszystkich wartosci, a h2 ma swoje domysle, jak na przyklad marginesy czy wysokosc linii. Zobacz sobie w dragonfly'u czy firebug'u jakie style sa dopisywane do poszczegolnych elementow przez przegladarke, albo je po prostu zresetuj, tu tak na szybko, ale znajdz sobie lepiej w necie po prostu jakis dobry plik reset.css

1. html, body, div, span, h1, h2, h3, h4, h5, h6, p, q, a, em, img, ul, li, form {margin:0;padding:0;border:0;outline:0;font-weight:inherit;font-style:inherit;font-size:100%;font-family:inherit;vertical-align:baseline;}

//EDIT
o to mnie chodzi konkretnie
http://upload.maciejkwas.pl/plik4/Untitled-1.jpg

I oczywiscie oddzialuje na swojego rodzica (chociaz tak na prawde, to h2 oddzialuje w tym wypadku), bo rodzic nie ma zadeklarowanej absolutnej wysokosci, a wiec dobiera ja zgodnie z tym, co znajduje sie w srodku
Wicio
Działa ślicznie. Fakt, zapomniałem o tym, będzie trzeba poczytać i poszukać jakąś lekturę na ten temat. Pozdrawiam, do zamknięcia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.