Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Uruchamianie jednej aplikacji gdy wyłaczy się druga.
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
sadistic_son
Macie pomysł jak wykonać następujący skrypt/aplikację/wpis do rejestru?
Chciałbym aby wykrywało wyłączenie jednej aplikacji i odpalało drugą. I w odwrotną stronę. Rzecz w tym, że są 2 programy które nie mogą być uruchomione naraz, dlatego gdy wyłączę jeden ma się włączać drugi.
Dodam, że nie ma to związku z php. Programy działają na lokalnej maszynie pod Vistą.
uupah5
szukaj: semafory (semapfore) dla używanego języka/platformy.
sadistic_son
No jest to pewne rozwiązanie, choć dość wymagające w wykonaniu. Bardziej myślałem o jakiejś kombinacji komend z *.bat lub parametrach do skrótów czy wpisie do rejestru.
sadistic_son
Dzięki, pokombinuję.
zegarek84
z prostych rozwiązań możesz też tworzyć dodatkowy plik - puki on jest utworzony to nie może się uruchomić żaden program z puli sprawdzających go, przy kończeniu pracy programu plik usuwasz...

dodatkowo jeśli program miałby się zwiesić to w pliku na wszelki wypadek zapisujesz czas startu i co jakiś czas aktualizujesz czas przez działający program, drugi program jeśli zauważy, że plik istnieje otwiera go w trybie do odczytu i sprawdza czas - jeśli różnica czasu jest za duża od założonej zakładasz, iż poprzedni program zakończył działanie nie poprawnie i puszczasz ten drugi program aktualizując czas w tym pliku...
sadistic_son
Rzecz w tym, że nie mam możliwości ingerencji w te dwa uruchamiane programy. Nie są one mojego autorstwa, nie mam kodów źródłowych ani nic. Dlatego pytałem o swoisty "kontroler" dwóch suwerennych aplikacji.
lobopol
Sprawdzać czy proces istnieje i w jakimś pliku ustawiać który program ma być uruchomiony gdy danego procesu nie ma http://stackoverflow.com/questions/162291/...-a-batch-script
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.