nottin
17.01.2012, 16:26:40
Witam,
chciałbym sz. forumowiczów spytać czy warto robić szkolenie z Oracle? Jest kilka firm w PL które oferują takie szkolenia w cenie od 2 do 5tys. zł za jedno (czyli robiąc kilka szkoleń trzeba liczyć się z wydatkiem około 12-14tys. zł). Ponieważ kwota jest nie mała, czy po takim szkoleniu będzie można samodzielnie administrować bazę danych? Czy przekazywana wiedza jest wystarczająca? No i podstawowe pytanie czy znajdzie się pracę po takim szkoleniu??
Dodam że jestem informatykiem, aczkolwiek z bazami danych miałem bardzo mało doczynienia.
Proszę o poradę.
Pozdrawiam.
Niktoś
20.01.2012, 12:31:46
Ja już wolałbym robić szkolenie na MySql,MSSQL-bazy danych są bardziej rozpowszechniona,dostępne dla wszystkich.Oracle z względu na cenę i z tego co czytałem zawiłe licencje, których nie rozumieją nawet przedsiębiorcy są raczej używane przez duże firmy ,korporacje i wątpię czy będą chcieli osobę po szkoleniu,a chyba o to chodzi ,żeby robić szkolenia aby dostać lepszą pracę.
wiewiorek
20.01.2012, 12:41:53
Miałem na studiach zajęcia z Oracla z osobami, które są adminami baz danych i wszystkie osoby prowadzące zajęcia miały te certyfikaty - z tego co pamietam to posiadanie takiego certyfikatu daje pewną pracę, pytania są po angielsku i jest to test jednokrotnego wyboru - jak widziałem to są BARDZO podchwytliwe i przynajmniej dla mnie niełatwe.
Niktoś
20.01.2012, 12:52:03
Cytat
Miałem na studiach zajęcia z Oracla z osobami, które są adminami baz danych i wszystkie osoby prowadzące zajęcia miały te certyfikaty - z tego co pamietam to posiadanie takiego certyfikatu daje pewną pracę
O czym ty piszesz?Żeby wykładać na studiach trzeba mieć doktorat-osoby,które wykładały mogły mieć ukończone studia ukierunkowane w zarządzaniu systemami baz danych,dodatkowo ukończone certyfikaty,więc daje im to pewną pracę.Osoba ,która myśli,że zrobi tylko ten kurs i ma zagwarantowaną pracę w dużej firmie ,korporacji jest w dużym błędzie,małe firmy raczej nie używają Oracle jako swojej bazy danych.
nospor
20.01.2012, 13:01:12
Cytat
Żeby wykładać na studiach trzeba mieć doktorat
Wiewiórek nie pisał o wykładach a o zajęciach. Zajęcia można mieć ze zwykłym magistrem.
Niktoś
20.01.2012, 13:09:20
Tak czy inaczej przeglądając oferty pracy na tym i na innych forach większość pracodawców wymaga dobrej znajomości MySQL/MSSQL ,rzadko się zdarzają pozycje z Oracle.Ja jedynie doradzam,po swojej obserwacji rynku pracy na co jest zapotrzebowanie i według tego robić konkretne szkolenia.
Toby było na tyle ode mnie w tym temacie.
luckyps
20.01.2012, 16:17:06
Zanim zaczniesz wybierać się na jakieś płatne szkolenia z Oracle'a zainstaluj u siebie darmowa wersje express i troche sie poducz z pomoca wujka google'a (jak sam pisales miales bardzo mala stycznosc z bazami danych) inaczej bedzie ciezko. Na takich szkoleniach wiedze raczej sie utrwala, tempo omawianych funkcjonalnosci dla kogos kto nie mial z tym nic wspolnego - bedzie zabojcza.
lightweight
21.01.2012, 10:24:37
Cytat(luckyps @ 20.01.2012, 16:17:06 )

Zanim zaczniesz wybierać się na jakieś płatne szkolenia z Oracle'a zainstaluj u siebie darmowa wersje express i troche sie poducz z pomoca wujka google'a (jak sam pisales miales bardzo mala stycznosc z bazami danych) inaczej bedzie ciezko. Na takich szkoleniach wiedze raczej sie utrwala, tempo omawianych funkcjonalnosci dla kogos kto nie mial z tym nic wspolnego - bedzie zabojcza.
dokładnie, to tak jakby uczyć dzieciaka rozwiązywać równania który za bardzo jeszcze nie umie dodawać. Na początek trzeba we własnym zakresie z wujkiem google podszkolić się trochę, a potem można myśleć o kursach
nottin
27.01.2012, 16:07:05
Dzięki Panowie za odpowiedzi i porady.
Piszecie że Oracle to raczej duże firmy używają i że lepiej uderzyć w MySQL/MSSQL pod kątem zapotrzebowania na rynku pracy, czy znacie jakieś dobre firmy które robią szkolenia MySQL/MSSQL? Zastanawiam się czy w ogóle ma sens takie szkolenie? Czy to nie będzie wyrzuceniem grubej kasy w błoto?? Może lepiej zaopatrzyć się w platformę testową ,dobrą lekturę + google i samodzielnie się uczyć

Sam nie wiem.
Pozdrawiam.
luckyps
27.01.2012, 16:21:54
Cytat(nottin @ 27.01.2012, 16:07:05 )

Może lepiej zaopatrzyć się w platformę testową ,dobrą lekturę + google i samodzielnie się uczyć

Zdecydowanie tak
uupah5
27.01.2012, 17:38:45
moja porada jest taka - pouczyć się wybranej bazy danych w warunkach domowych. oracle ma odpowiednie wersje, mssql też. można porównać do wybranych baz open source.
przymierzyć się do tematu na spokojnie. potestować. jak już łykniesz trochę wiedzy, będziesz wiedział gdzie wydać swoją kasę.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.