Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przypadek walidacji nip, pesel
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
borpaw
Czy ktoś wie jak wyeliminować takie przypadki podczas walidacji pól nip pesel formularza:
  1. Np. dla nip: 1111111111 dla pesel: 22222222222

Takie numery nie mogą isnieć ale sumy kontrolne się zgadzają i funkcje puszczają takie przypadki pewnie inne też istnieją
Testowałem kilka funkcji walidujących i każda przepuszczała takie wartości
Crozin
Musisz po prostu sprawdzić więcej niż tylko cyfrę kontrolną. W przypadku numeru PESEL powinieneś np. sprawdzić czy data odczytana na podstawie pierwszych sześciu cyfr nie jest datą w przyszłości itp.
Przy czym trzeba pamiętać, że niektóre osoby mają numer PESEL (nie wiem jak w przypadku NIP-u), który jest niepoprawny - kiedyś ręcznie je wyliczano, stąd pojawiały się błędy. Dlatego też lepiej wyświetlić ostrzeżenie, że numer jest niepoprawny niż kompletnie blokować możliwość podania niepoprawnego numeru.
by_ikar
http://blog.kubiczek.eu/2009/12/jquery-wal...meru-nip-pesel/

Jak korzystasz dodatkowo z jquery validate, to masz w sumie gotowca. A jak nie, to wystarczy że wyciągniesz funkcję i problem z bańki.

PS. nie wiedziałem nic o niepoprawnych numerach PESEL, dzięki @Crozin, będę z rozwagą teraz walidacji peselu teraz używać.
borpaw
Masz może dobre funkcje, które uwzględniają taką dodatkową kontrolę?

@by_ikar, te funkcje właśnie zastosowałem i one się nie sprawdzają
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.