Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jaki język po PHP?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Michcio_
Witam,
Jakiego języka mogę się nauczyć po PHP? PHP umiem już dobrze i chciałbym nauczyć się jakiegoś nowego języka (w kierunku tworzenia gier). Co możecie zaproponować?
ixpack
Język Angielski.
JustHuman4
JavaScript bardzo miły polecam no i przede wszystkim C++ (trochę nawet podobny do php)
Sephirus
w kierunku tworzenia gier... hmm.. na siłę może być JS i ActionScript do tworzenia gier webowych (html5/flash)...

C++ jak najbardziej

JAVA - na urządzenia mobilne i nie tylko smile.gif

Zależy co lubisz tongue.gif
Lorum3
Sprecyzuj co dokładnie rozumiesz pod pojęciem - tworzenie gier.
Michcio_
Dokładniej programowanie tego wszystkiego, by chodziło. Chodzenie postaćmi, ruchy itp.. bo do grafiki nie mam talentu.

Jaki język będzie najbardziej odpowiedni po PHP?
thek
W takim wypadku polecam naukę języka matematyki zaawansowanej smile.gif Algebra wyższa i tak dalej biggrin.gif
wiewiorek
Może C#, wówczas mógłbyś się zabrać za XNA do szybkiego tworzenia gier na Windowsa. Osobiście nie miałem jeszcze styczności z XNA, obiło mi się to o uszy, bo ktoś z moich kolegów pisze z tego pracę magisterską.
vvolv
C++ do tego nauka OpenGL lub DirectX(skoro do gierek) i oczywiście Boost. Przesiadka z PHP na C++ nie będzie łatwa, ale próbuj ; )
JustHuman4
Cytat(Michcio_ @ 18.01.2012, 13:53:48 ) *
Chodzenie postaćmi, ruchy itp.. bo do grafiki nie mam talentu.

Po co pytasz drugi raz to samo, skoro już dostałeś odpowiednie odpowiedzi. Javascript albo flash, lub c++ zależy o jakie gry Ci chodzi, 'przeglądarkowe' czy 'okienkowe'..?
Speedy
Cytat(Michcio_ @ 18.01.2012, 13:53:48 ) *
Dokładniej programowanie tego wszystkiego, by chodziło. Chodzenie postaćmi, ruchy itp.. bo do grafiki nie mam talentu.

Języka polskiego się najpierw naucz!
konole
Cytat(thek @ 18.01.2012, 14:32:25 ) *
W takim wypadku polecam naukę języka matematyki zaawansowanej smile.gif Algebra wyższa i tak dalej biggrin.gif

Double that. Bez rozumienia przekształceń macierzy i operacjach na nich nie masz co myśleć o 3D. smile.gif
prowseed
Triple that. Jesli chcesz w jakis sensowny sposob zapisywac przeksztalcenia dynamiczne obiektow, to warto sie zainteresowac operacjami na tensorach.
sazian
c++ jeśli jesteś masochistą biggrin.gif
C# może i fajny ale tylko na jeden system wink.gif co prawda jest mono ale z tym różnie bywa
więc ja bym proponował jave, nie ma wiele wspólnego z php ale nie jest aż tak dziwna jak c++

poza tym java to nie tylko gry na platformy mobilne co udowodnił minecraft wink.gif
l0ud
A co jest takiego dziwnego w C++? Jeżeli mówimy o w miarę poważnym gamedevie na PC, to używa się właśnei C++. Żeby się nie zniechęcić na początek polecam pisać jakieś proste gry 2D z użyciem najłatwiejszych bibliotek typu SFML, SDL albo Allegro. Tutorialów jest masa.
Przy przesiadce z PHP początki będą najtrudniejsze (jak z typu X zrobić typ Y, co to są pointery, dlaczego sie tutaj wywala?), a później już z górki tongue.gif
rzymek01
W zasadzie, to żadna gra nie jest napisana w 100% w c++,
w c++ napisany jest zazwyczaj silnik (znajdziemy tutaj także czyste C i asemblera), nie oszukujmy się, na początku nikt nie będzie tworzył własnego silnika, tylko skorzysta z gotowego...
a porządne gry mają wsparcie dla języków skryptowych, takich jak Lua, Python, w których pisze się właściwie całą rozgrywkę i testy aplikacji smile.gif

Ale oczywiście, żeby napisać wydajną grę okienkową (jakby się uprzeć, to przeglądarkowe można tez oprzeć na c++), trzeba znać c++,
c++ jest bardzo logicznym i spójnym językiem, jednak nie należy do najprostszych,
jednak jak już poświęcisz mu kilka lat, to odwdzięczy się przejrzystym i wydajnym kodem

Mało osób wie, że większość aplikacji muzycznych także jest pisana w c++ (właściwie to używając gotowych API, ale napisanych własnie w C lub c++),
ponieważ są to programy które potrzebują dużej wydajności - przetwarzanie dużej ilości danych w czasie rzeczywistym
thek
Są osoby na forum, które zaczynały od języków kompilowany i dopiero później poznały PHP smile.gif Ja po drodze nie tylko C/C++ czy TP, ale nawet AC Logo zaliczyłem biggrin.gif Mając takie podstawy chyba każdy skryptowy język pokroju PHP jest kaszką z mleczkiem dla wchodzących w nie. W drugą stronę jest znacznie ciężej. No ale nikt nie zmusza też do tego, byś w razie błędu poprawiał kod źródłowy PHP po Zendzie i własnego forka robił wink.gif
#luq
A ja polecam jednak JS`a smile.gif
Dzięki temu poza browserówkami możesz napisać gierki mobilne a dzięki takim tworą jak Pooki także i aplikację "natywne". Javascript to przyszłość! :]
JustHuman4
JavaScript to nie Java -.-
jacobson
Jezeli chcesz tworzyc samemu silnik graficzny do gier no to openGL (chociaz troche przestarzaly) albo directX. Do tego tak jak poprzednicy mowili C# i XNA (tylko troche mono). Java jest spoko ale moim zdaniem przy projektach desktopowych troche .. "ssie". Desktopowo zawsze C++. Jezeli chcesz webowe no to actionscript, flash... moze najpierw sprecyzuj co potrzebujesz to bardziej moze uda sie nakierowac.
#luq
Cytat(JustHuman4 @ 20.01.2012, 10:56:53 ) *
JavaScript to nie Java -.-

To do mnie? biggrin.gif
thek
@ #luq: kolega jak widać tamten nawet "nie miał czasu" zajrzeć pod podany przez Ciebie link wink.gif No cóż... Java to nie JS, ale to nie znaczy, że z takim podanym przez Ciebie pooki, nie można napisać aplikacji desktop z użyciem HTML5, CSS3 i JS, co zresztą na wspomnianej stronie jest zaznaczone. Ot... Chłopak popisał się ignorancją, ale trzeba mu wybaczyć, wiele osób nie widzi różnicy.
rzymek01
#luq, fajnie wiedzieć, że coś takiego istnieje smile.gif nawet konkurs na grę rozpisali :]

Cytat
Jezeli chcesz tworzyc samemu silnik graficzny do gier no to openGL (chociaz troche przestarzaly)

to prawda, że openGL rozwija się wolniej od directX-a, ale nie można powiedzieć, że jest przestarzały
#luq
Cytat(rzymek01 @ 20.01.2012, 18:56:02 ) *
#luq, fajnie wiedzieć, że coś takiego istnieje smile.gif nawet konkurs na grę rozpisali :]

To już drugi smile.gif Będę nieskromny i powiem, że w pierwszym, z resztą teamu, wyhaczyliśmy nawet wyróżnienie :]
Pokki jest fajne, proste, dokumentacja jest dobra więc z czystym sercem mogę polecić smile.gif
sazian
może i fajne ale na dzień doby dostaje komunikat
Cytat
Sorry, Pokki does not support your operating system.
#luq
Cytat(sazian @ 22.01.2012, 18:37:31 ) *
może i fajne ale na dzień doby dostaje komunikat

A co masz za system?
sazian
Ubuntu 10.04 LTS
Albaniusz
Po PHP najlepiej wziąć się za Java, potem C#, ew. C++ z ciekawości, żeby zobaczyć, jak to kiedyś było.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.