Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [www] Strona projektu / portfolio
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
Posio
Siemka. Przeglądałem ostatnio zawartość tego działu i doszedłem do wniosku, że oceniać i krytykować cudzą pracę jest znacznie prościej aniżeli wydać subiektywną opinię przez siebie lub osoby znajome.

Zaczne od tego, że wszystko pisałem od podstaw oprócz 2 Opensource'ów którymi są:

-Piecemaker 2 (kostka na stronie głównej)
-Lightbox 2 (wyświetlanie obrazów)

Może trochę o samej stronie. Newsy, galeria, projekty, download są w pełni edytowalne z poziomi przeglądarki (panel administratora).

A więc proszę o szczere opinie, dużo sugestii co poprawić a co jest ok.

www.waskistudio.tk
pedro84
Wygląda fajnie, ale ten kod dużo Ci psuje.

- kod jako całość (<center>, <br/>)
- menu robimy na liście
- tabele (SIC!)
- flash (takie bajerki sobie w JS rócool.gif
- pustawa stpka
+ fajnie wygląda, mnie się podoba
+ logotyp

Hm... Oceny:
Kod: 2+/10
Design: 7/10

Całościowa: 5+/10
Posio
Mógł byś trochę rozwinąć dlaczego kod mi psuje bo nie bardzo rozumiem. Center użyty do wycentrowania divów a <br/> to coś złego ? Pytam się bo się tak na prawdę staram cały czas uczyć.
Nie mam też pomysłu za bardzo w jaki sposób zastąpić te poszczególne tabele ?

A co do stopki, jest pusta bo nie myślałem nawet póki nie skończę strony o jej uzupełnianiu. Wrzuciłem całość aby ktoś zobaczył i mnie poprawił.

I dzięki za motywującą opinię 5+ to jak dla mnie bardzo dużo.
pedro84
<center> - Zamiast tego użyj konktenera wyśrodkowanego za pomocą CSS.
tabele - zastąp je divami, a najlepiej HTML5. Nigdy nie służyły do tworzenia struktury dokumentu tylko danych tabelarycznych.
<br> - CSS: margin ew. padding.
Damonsson
W sumie to nic tam nie zrobiłeś z poziomu front-endu, dodałeś wzorek na tło i parę kresek, efekt hover- który dla Contact nie działa btw, a back-endu nie dajesz do oceny.

Kod jest tragiczny...ale o tym już wspomniano. Według mnie do wywalenia i przepisania od początku.

Pod Operą: http://i42.tinypic.com/346ql9x.jpg

Zdecydowanie za mała czcionka w tym flashowym 3D boxie, gdzie jest co robisz...zwiększyć to z 3 razy nawet.

Masz tak mało treści, a dajesz taką małą czcionkę wszędzie, powinno być wręcz odwrotnie.

Fajnie jakby Kategorie projektów były klikalne i w nich umieszczone projekty.

Po za tym nie jest źle, jak będzie treść to też będzie inaczej.

Ogólnie widzę potencjał...ale póki co nie zainwestował bym w to.

Kod 1/10
Wygląd 4/10
Posio
Ok dzisiaj poprawiam a w zasadzie zaczynam wszystko poprawiać, czekam na kolejne sugestie dotyczące kodu czy designu.
Może nawet przepisze kod zachowując ogólną konwencję . Pragnę zauważyć, że treści nie ma ponieważ strona nie będzie jeszcze wypuszczana.
Minie jeszcze sporo czasu zanim ją wypuszczę, w głównej mierze chodzi mi o to, co robię zle i co poprawiać w kodzie bo design to każdemu podoba się co innego. Ja akurat lubie minimalistycznie i w takim stylu staram się tworzyć.

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.