Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL] wielojęzyczność
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
dstp
Mam zrobiony prosty sklep internetowy w php + mysql, docelowo miał być 1 język (polski), ale teraz chciałbym wprowadzić 2 języki więcej i zastanawiam się jak to zrobić. Napisałem prostą klasę do obsługi języków na stronie (tj. menu, teksty, waluta). W panelu administracyjnym mam możliwość wprowadzania/edytowania produktów. Zastanawiam się jak zrobić możliwość dodawania produktu w kilku językach. Pomyślałem, że można zrobić coś w rodzaju switch tabs (jquery), ale co dalej? To się tyczy zarówno ceny jak i opisu produktu.

W bazie, tabele z produktami mam taką:

id | cat | name | desc | price

I teraz zastanawiam się czy dodać do tej tabeli kolumnę LANG i tam wrzucać skrót języka, np. pl, en, de... Minusem tego jest ilość rekordów, bo jak będę miał 5 języków, to dla 1 produktu będzie 5 rekordów...

Macie jakiś pomysł?
untorched
Ja bym tłumaczył nazwę i opis po przez zbudowanie i użycie translatora. W bazie mogą być wpisy po polsku, lecz jeśli użytkownik chce otrzymać dane w innym języku to następuje tłumaczenie tekstów na inny język, dzięki tłumaczeniom zawartym w plikach PHP, XML etc.
dstp
to jest bez sensu... ale dzięki za odp.

czekam na inne pomysły.
untorched
Skoro nie podoba Ci się mój pomysł, to za przeproszeniem rusz dupę i użyj wyszukiwarki, bo było to już wiele razy omawiane, a nikt nie będzie tego kolejny raz tobie omawiał.
dstp
[cenzura]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.