miko1miko
26.01.2012, 13:11:30
Witam! Potrzebuje pomocy przy stworzeniu "kalkulatora", który bedzie liczył tylko potęgi. Zrobiłem juz panel w html, ale zostało mi jeszcze stworzenie skryptu w php, by móc wyświetlić wyniki.
Bardzo prosze o pomoc, możliwie, jak najszybszą.
Oto moje skrypty:
<html>
<body>
<form method="post" action="potegi.php" >
<p style="font-size:22"> Potegowanie</p><br><br>
Podaj podstawe potegi:
<input type="text" name="podstawa" size="10" lenght="10"> Podaj wykladnik potegi: <input type="text" name="wykladnik" size="10" lengh$
<?php
if ((!empty($_POST["podstawa"]) and !empty($_POST["wykladnik"])) and (is_numeric($_POST["podstawa"]) and is_numeric($_POST["wykladnik$
echo "Wynik: "(pow($_POST["podstawa"],$_POST["wyladnik"])); }
?>
</form>
</body>
</html>
Z góry dzięki za pomoc!
Albaniusz
26.01.2012, 14:30:25
echo "Wynik: "(pow
($_POST["podstawa"],$_POST["wyladnik"])); }
Masz "wyladnik" zamiast "wykladnik" przez co podstawa jest podnoszona do potęgi 0 = 1
PHP nie poinformuje kodera o użyciu niezainicjowanej zmiennej, tak więc można siedzieć i myśleć nad problemem do upadłego.
nospor
26.01.2012, 14:35:26
Cytat
PHP nie poinformuje kodera o użyciu niezainicjowanej zmiennej, tak więc można siedzieć i myśleć nad problemem do upadłego.
Szczegolnie gdy ten koder nie włączy wyświetlania wszystkich błędów. Jakby włączył, to bym problem rozwiązał w 10 sekund
Albaniusz
26.01.2012, 14:40:11
Psujesz młodym całą zabawę
nospor
26.01.2012, 14:47:16
Jeśli zabawą nazywasz latanie po forach z byle pierdułą, którą samemu w 10 sekund można załatwić....
Albaniusz
26.01.2012, 15:01:42
Oj daj spokój, wspominam z rozżewnieniem "stare czasy".