camikazee
2.02.2012, 15:02:54
Mam pytanko kierowane głównie do webmasterów. Otóż czy klient może zarzucić niepoprawne wyświetlanie strony stosująć funkcje zoomu w przeglądarkach (CTRL + SCROLL) ? Mimo, że warstwy są dobrze wymierzone, to podczas pomniejszania przeglądarki zaokrąglają w dół np ich szerokości. Przez co warstwy umieszczone obok siebie potrafią się rozjechać. Teraz czy mam się tym przejmować? Strona napisana jest poprawnie, a nie moge być odpowiedzialny za ułomność przeglądarki.
wookieb
2.02.2012, 15:28:35
To nie ułomność. Zoom jest używany w innym celu niż "chcę żeby strona była po prostu większa i nadal ładna".
Nie jest możliwe zaprojektowanie strony pod każdą wartość zooma strony. Jak klient tego żąda tzn, że jest debilem.
Możesz zadbać o tolerancję zoom-u np nagłówki, których nie zmuszasz do wyświetlania w jednej linii i zezwalasz na wieloliniowość.
Sephirus
2.02.2012, 15:30:12
Jeśli:
- strona się waliduje (w3c)
- spełnia wymogi pod żądanymi przeglądarkami
- nie posiada widocznych uchybień względem założeń
To klient powinien to zaakceptować - wyjątkiem od tej reguły może być "zmiana rozmiaru okna przeglądarki" nie przyblizenienia/powiększenia.
camikazee
2.02.2012, 15:31:44
Wookieb - przy powiększaniu strona się nie rozjedzie, ale klient pomniejsza. Jedynym rozwiązaniem jest zmniejszanie jednej z warstw o 1px na każde pomniejszenie, ale to trochę mija się z celem.
Damonsson
2.02.2012, 15:49:57
Daj link, z ciekawości ;P
wookieb
2.02.2012, 16:40:03
Powiedz mu, że jest debilem. Skoro nim jest i tak nie skuma tego słowa...
Nigdy nie jestem w stanie wyjść z podziwu jakimi kretynami są klienci.
Temat zoomu mniejszego się olewa, koniec kropka. Jest w umowie zapis, że masz obsługiwać zoom? Zapewne nie, więc kit mu w oko.
Albo powiedz inaczej - ok zrobimy to za dodatkową naprawdę ekstra opłatą i wytłumacz jak mały procent ludzi zmniejsza strony zoomem + opisz trudności z obsługą zdarzenia zoom w wieeeelu przeglądarkach. Odwidzi mu się...
prowseed
2.02.2012, 17:23:23
Proponuje tak: generuj całą stronę jako olbrzymi obrazek, wtedy nie ma bata zeby cos sie przestawilo przy pomniejszaniu ; )
pedro84
2.02.2012, 17:35:00
Dobra, ja już wątpię w swoje możliwości percepcji. Reasumując, gość się burzy, że mu się strona rozjeżdża jak
pomniejsza stronę zoom'em?
Cytat(wookieb @ 2.02.2012, 16:40:03 )

Nigdy nie jestem w stanie wyjść z podziwu jakimi kretynami są klienci.
Ja tam z paroma osobnikami wątpliwej inteligencji się spotkałem (np. PHP ma wiedzieć skąd jest dany user, w sensie kraju, a jak to nie debilny język. Nie, bez żadnego API:
ja mam płacić za coś co język powinien umieć?), ale to mnie, przyznam, troszkę zaskoczyło.
camikazee
3.02.2012, 10:30:53
To ja wam podam jeszcze trzy zarzuty odnośnie tego klienta. Pierwszy, że strona nie działa na tabletach. Ponoć w ogóle nie wyświetla, co mnie dziwi, bo nawet na nokii e52 śmiga poprawnie. Drugi, że nie ma flashy w domyślnych przeglądarkach androidowych. Oczywiście to moja wina, że tamta przeglądarka nie obsługuje tego plugina i że nikt nie doinstaluje innej aplikacji obsługującej go. Fakt, że nie zrobiłem alternatywy, np obrazka w tle, ale to się nadrobi. I kolejna sprawa, że w tabletach o rozdzielczości 800px witryna się nie mieści i powinna być skalowana. Ten zarzut pomijam z uwagi, że projekt graficzny został zatwierdzony. W headerze jest flash, który narzuca szerokość witryny i teraz już nic z tym nie zrobię. A za inne wersje witryny dla rozdzielczości innych niż domyślna mowy w umowie nie było.
wookieb
3.02.2012, 10:35:19
Teraz to bredzisz bo flash z przeciwieństwie do wszystkich innych formatów (poza SVG) skaluje się znakomicie.
Nie wiem co masz w headerze, ale stałe elementy strony nie powinny być wykonywane w technologii flash.
Nie działa na tabletach? No to przykro mi, trzeba to dopracować. Ale czekaj czekaj - umowa tego nie wymaga więc olej.
camikazee
3.02.2012, 11:16:44
Ten flash bazuje na wielkim obrazku rastrowym w tle. Tyle że ma kilka elementów dynamicznych flashowych, przycisków, napisów itp zmieniających się w zależności od przekazanych parametrów. Nie jest on całkowicie wektorowy. Ale skalowanie samego flasha i tak nic nie da, bo witryna zbudowana jest na zasadzie kolumna-środek-kolumna, gdzie i tak już miejsca na nic nie ma, a co dopiero jeszcze to kurczyć. Ewentualnie zamiana prawej kolumny w menu innego typu, ale tego w umowie nie było.
wookieb
3.02.2012, 11:21:45
Poczytaj o czymś takim jak Responsive Design i pooglądaj przykłady.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.