Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Poprawność witryny i użycie przeglądarkowego zoomu
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
camikazee
Mam pytanko kierowane głównie do webmasterów. Otóż czy klient może zarzucić niepoprawne wyświetlanie strony stosująć funkcje zoomu w przeglądarkach (CTRL + SCROLL) ? Mimo, że warstwy są dobrze wymierzone, to podczas pomniejszania przeglądarki zaokrąglają w dół np ich szerokości. Przez co warstwy umieszczone obok siebie potrafią się rozjechać. Teraz czy mam się tym przejmować? Strona napisana jest poprawnie, a nie moge być odpowiedzialny za ułomność przeglądarki.
wookieb
To nie ułomność. Zoom jest używany w innym celu niż "chcę żeby strona była po prostu większa i nadal ładna".
Nie jest możliwe zaprojektowanie strony pod każdą wartość zooma strony. Jak klient tego żąda tzn, że jest debilem.

Możesz zadbać o tolerancję zoom-u np nagłówki, których nie zmuszasz do wyświetlania w jednej linii i zezwalasz na wieloliniowość.
Sephirus
Jeśli:
- strona się waliduje (w3c)
- spełnia wymogi pod żądanymi przeglądarkami
- nie posiada widocznych uchybień względem założeń

To klient powinien to zaakceptować - wyjątkiem od tej reguły może być "zmiana rozmiaru okna przeglądarki" nie przyblizenienia/powiększenia.
camikazee
Wookieb - przy powiększaniu strona się nie rozjedzie, ale klient pomniejsza. Jedynym rozwiązaniem jest zmniejszanie jednej z warstw o 1px na każde pomniejszenie, ale to trochę mija się z celem.
Damonsson
Daj link, z ciekawości ;P
wookieb
Powiedz mu, że jest debilem. Skoro nim jest i tak nie skuma tego słowa...
Nigdy nie jestem w stanie wyjść z podziwu jakimi kretynami są klienci.
Temat zoomu mniejszego się olewa, koniec kropka. Jest w umowie zapis, że masz obsługiwać zoom? Zapewne nie, więc kit mu w oko.

Albo powiedz inaczej - ok zrobimy to za dodatkową naprawdę ekstra opłatą i wytłumacz jak mały procent ludzi zmniejsza strony zoomem + opisz trudności z obsługą zdarzenia zoom w wieeeelu przeglądarkach. Odwidzi mu się...
prowseed
Proponuje tak: generuj całą stronę jako olbrzymi obrazek, wtedy nie ma bata zeby cos sie przestawilo przy pomniejszaniu ; )
pedro84
Dobra, ja już wątpię w swoje możliwości percepcji. Reasumując, gość się burzy, że mu się strona rozjeżdża jak pomniejsza stronę zoom'em?

Cytat(wookieb @ 2.02.2012, 16:40:03 ) *
Nigdy nie jestem w stanie wyjść z podziwu jakimi kretynami są klienci.

Ja tam z paroma osobnikami wątpliwej inteligencji się spotkałem (np. PHP ma wiedzieć skąd jest dany user, w sensie kraju, a jak to nie debilny język. Nie, bez żadnego API: ja mam płacić za coś co język powinien umieć?), ale to mnie, przyznam, troszkę zaskoczyło.
camikazee
To ja wam podam jeszcze trzy zarzuty odnośnie tego klienta. Pierwszy, że strona nie działa na tabletach. Ponoć w ogóle nie wyświetla, co mnie dziwi, bo nawet na nokii e52 śmiga poprawnie. Drugi, że nie ma flashy w domyślnych przeglądarkach androidowych. Oczywiście to moja wina, że tamta przeglądarka nie obsługuje tego plugina i że nikt nie doinstaluje innej aplikacji obsługującej go. Fakt, że nie zrobiłem alternatywy, np obrazka w tle, ale to się nadrobi. I kolejna sprawa, że w tabletach o rozdzielczości 800px witryna się nie mieści i powinna być skalowana. Ten zarzut pomijam z uwagi, że projekt graficzny został zatwierdzony. W headerze jest flash, który narzuca szerokość witryny i teraz już nic z tym nie zrobię. A za inne wersje witryny dla rozdzielczości innych niż domyślna mowy w umowie nie było.
wookieb
Teraz to bredzisz bo flash z przeciwieństwie do wszystkich innych formatów (poza SVG) skaluje się znakomicie.
Nie wiem co masz w headerze, ale stałe elementy strony nie powinny być wykonywane w technologii flash.
Nie działa na tabletach? No to przykro mi, trzeba to dopracować. Ale czekaj czekaj - umowa tego nie wymaga więc olej.
camikazee
Ten flash bazuje na wielkim obrazku rastrowym w tle. Tyle że ma kilka elementów dynamicznych flashowych, przycisków, napisów itp zmieniających się w zależności od przekazanych parametrów. Nie jest on całkowicie wektorowy. Ale skalowanie samego flasha i tak nic nie da, bo witryna zbudowana jest na zasadzie kolumna-środek-kolumna, gdzie i tak już miejsca na nic nie ma, a co dopiero jeszcze to kurczyć. Ewentualnie zamiana prawej kolumny w menu innego typu, ale tego w umowie nie było.
wookieb
Poczytaj o czymś takim jak Responsive Design i pooglądaj przykłady.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.