Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Czy wordpress udźwignie dużą bazę
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania > Systemy portalowe i CMS'y
IIFF
Chciałbym założyć swój niszowy serwis, mimo tego że niszowy, będzie zawierał dużo tekstów, w każdym newsie będzie "trochę tekstu".
Oprócz tego chciałbym żeby każdy użytkownik miał swój profil, a nie tylko był zwykłym subskrybentem.

Pytam bo kiedyś usłyszałem że wordpress nadaje się pod strony typu "strona główna i kilka podstron", ile w tym prawdy?
Sephirus
W każdej informacji jest trochę prawdy smile.gif

Jeśli miałbyś coś robić na naprawdę duuuużą bazę i dużą oglądalność to wordpress sam w sobie na pewno by nie dał rady. Są oczywiście płatne skrypty, które sobie z tym lepiej radzą jak na przykład vBulletin itp...

Wordpress z mądrze dobraną skórką i bez niepotrzebnych (zwiększających obciążenie) pluginów i dodatków powinien sobie poradzić ze średnią stroną (są też dostępne optymalizatory). Z tego co kiedyś czytałem jest sporo artykułów na temat wydajności tego ustrojstwa ale faktem jest też, że zdecydowana większość stron na nim opartych jest "ogólnie rzecz biorąc" niezbyt obszerna...

Wordpress jest raczej IMHO zabawką jak inne CMS'y tego typu. Spotkałem się kiedyś z próbą zastosowania wordpressa (co prawda jeszcze w wersji 2.x) na jednej z stron dość sporej firmy informatycznej, która zakończyła się zwolnieniem paru osób... i powrotem do dedykowanego płatnego CMS smile.gif

Wszystko zależy nie od tego jak dużą będziesz miał bazę czy ilu będziesz miał użytkowników... ale od tego jaki będziesz miał ruch wink.gif
IIFF
Więc jaki komercyjny CMS, nadałby się pod coś "dużego"?

Mi się wydaje że jeśli phpbb, mybb sprawuje się dobrze przy forach nawet dużych to też musi istnieć darmowy CMS który uciągnąłby większe bazy z artykułami. Stawiałbym na WP, ale niektórzy twierdzą inaczej... Więc?

Pytanie do tych którzy mają "duże wordpressy" i do tych którym "wysiadł" w pewnym momencie(jeśli tacy są w ogóle) niech tylko tacy wypowiedzą się na ten temat.

Za jakieś dodatkowe wskazówki również będę wdzięczny.
by_ikar
Akurat skrypt sam w sobie to jest jedno, druga sprawa to jest maszyna na której będzie taki skrypt stać. Jeżeli masz zaplecze jak google, to nie specjalnie powinieneś się interesować wydajnością WP, aczkolwiek brać to pod uwagę. Jeżeli masz średniej klasy serwer, lub poniżej, lub nawet jakiś współdzielony, to najlepiej napisać coś dedykowanego, co by było odpowiednio zoptymalizowane pod kątem zapotrzebowań. Wszystko zależy od czasu jaki masz na realizację, oraz od budżetu jakim dysponujesz.

Jakbyś chodź trochę bardziej przybliżył liczby, jakimi dysponujesz (odwiedziny, budżet, czas realizacji, etc), to można by wstępnie na podstawie tych danych powiedzieć czy się nadaje czy nie. A tak to możemy sobie gdybać wink.gif

BTW @Sephirus nie poznałem cię w nowym awatarze wink.gif
ShadowD
Duży to dla mnie więcej niż 500 000 unikalnych odwiedzin miesięcznie, a i to dla niektórych będzie "za mało" by nazwać coś dużym serwisem, jak masz taką widownię lub jesteś pewny jej posiadania to pisz coś dedykowanego, w moim przypadku te 500k to forum phpbb i nie daje sobie świetnie rady - niestety, jak od strony usera działa jako tako to panel muli się jak tylko się da.

Jeśli chodzi zaś o wp, to mam kilka mniejszych wdrożeń i nie zaryzykował bym na czymś sporym, dopisywałem pod takie coś funkcjonalność nie wiem jak się ma serwer na jakim stoi strona (tematyka erotyczna), ale każda podstrona to wczytywanie ~2-3sec gdzie dla mnie to za dużo i powoduje zdenerwowanie.
erix
No nie przesadzaj; fakt, że WP jest kobyłą, ale większe serwisy potrafią na tym stać...

Kwestia tego, czy masz pluginy do cache'owania, czy nie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.