Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dlaczego cenniki i wyceny to temat tabu?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Volume
Jakiś czas temu ktoś mi zlecił wykonanie wg mnie średnio-zaawansowanego skryptu php. Ponieważ do tej pory robiłem prostsze rzeczy nie umiałem jakoś konstruktywnie się wycenić. Postanowiłem więc pobawić się w klienta i wysłałem do kilkunastu pierwszych lepszych firm/freelancerów znalezionych na google ofertę takiego zlecenia.. Podawałem adres strony, wg której portal miał być wzorowany oczywiście z uwzględnieniem, że mój ma mieć wszystkie takie funkcje jak ten co wysłałem.
nie będę się rozwodził jaki to był dokładnie skrypt ale podam wam tylko przedział jaki mi zaproponowano z takie zlecenie - dokładnie plasowało się to w granicach: 2 800 zł - 15 000 zł (+ 23% ) średnio około 5tys ? ja myślałem, że za takie coś bierze się max 3000 zł. Okres wykonania wynosił w przedziale 3tyg-1,5miesiąca.

Bardzo zdziwiła mnie aż tak rozpiętość cenowa i tym samym zmusiła do myślenia dlaczego nie ma jakiś jawnych cenników jakie są prawie w każdym fachu ale jak widać nie w tym...

niby cena powinna plasować się w zależności od czasu jakiemu się poświęca na napisanie czegoś - zakładając że ma się optymalne umiejętności... które też pewnie ciężko założyć na ile się co umie. Pewnie nie jeden z was czasem stracił kupę czasu nad błachą rzeczą - bo np. kod był już tak zawiły, że się oczopląsów dostawało - nie raz mam w głowie cały skrypt a jak przychodzi do pisani coś co myślałem, że zrobię w godzinę - robie pół dnia... - ale tak chyba się nie można tłumaczyć a tym bardziej wyceniać.

Zupełnie nie wiem co o tym myśleć, z jednej strony wiadomo, że są gorące 15;] "wolontariusze" co to wszystko zrobią za darmo albo prawie za darmo - oni można powiedzieć - zabijają ten rynek ? no ale z drugiej strony na czymś trzeba się uczyć. A z drugiej strony brać np. 10 000 zł z skrypt, który np. komuś się juz wcześniej robiło a trafił się podobny klient (ale to już może troche inna sprawa)?
r4xz
1. bardziej doświadczony przebiera w większej liczbie ofert - może podnieść stawkę
2. jeden będzie to pisał 0,5 miesiąca, drugi 1,5 (niekoniecznie musi to być związane z umiejętnościami i zachowaniem 'czystego' kodu)
3. klient chce jakiś CMS (kod), całkiem możliwe że będzie chciał to także odsprzedać dalej - cena znów rośnie

ogólnie wycena jak widać może być bardzo rozbieżna, ale mniejsza z tym - liczy się to aby klient był zadowolony, a przede wszystkim programista smile.gif
skowron-line
Żeby nie spalić
* tanio
* szybko
* dobrze
Wybierz 2 z powyższej listy a 3 nigdy nie otrzymasz.

Czy jakoś tak smile.gif Choć nie zawsze to co drogie jest dobre.

Nie jednokrotnie spotkałem się z sytuacją w której człowiek śmiał mi się w twarz mówiąc że takie i takie rzeczy to studenci za flaszkę robią. Według mnie najważniejsze to szanować samego siebie i swój czas.
cojack
Miejmy odrobinę godności, dżentelmeni o piniądzach nie rozmawiają.
thek
@Skowron-line: śmiał się do czasu, gdy trzeba to było poprawiać i nikt, zerknąwszy w to, nie miał ochoty się za to łapać z czystym sumieniem i "za flaszkę" smile.gif
i-skrypty.pl
Cytat(skowron-line @ 21.02.2012, 15:54:59 ) *
Żeby nie spalić
* tanio
* szybko
* dobrze
Wybierz 2 z powyższej listy a 3 nigdy nie otrzymasz.

dobre biggrin.gif
nospor
Cytat
niby cena powinna plasować się w zależności od czasu jakiemu się poświęca na napisanie czegoś
No to teraz sytuacja:
programista X robi daną rzecz w 6 tygodni. Zrobić zrobi, ale będzie dziura na dziurze, będzie to nie optymalne i przy większym ruchu padnie, a jak przyjdzie co do czego i trzeba będzie coś poprawić/dodać, to będzie można sobie włosy z głowy rwać i poprawki będą trwać dwa razy tyle

programista Y robi tę samą rzecz w 3 tygodnie. Zrobił szybciej, zrobił lepiej, nie ma dziur, jest optymalne. Nie trzeba nic poprawiać, a dodanie nowej funkcjonalności to sama przyjemnośc w porządnym kodzie.

Wg. twojej oceny, programista X powinien wziąć więcej, bo robił dłużej - i już, koniec kryterium.
Wg. mojej oceny, to programista Y powinien wziąć więcej, bo oddaje porządny napisany finalny produkt. Co z tego że robił to krócej? Płaci się też za doświadczenie programity, za jego wiedzę i za świadomości, że otrzymuje się porządny produkt.

edit down:
tongue.gif - poprawione wink.gif
prowseed
@up
ojj, „Kobieta jest zawsze do wzięcia, a nie do wzięścia!” : >

@topic
płaci, to się za markę...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.