Jakiś czas temu ktoś mi zlecił wykonanie wg mnie średnio-zaawansowanego skryptu php. Ponieważ do tej pory robiłem prostsze rzeczy nie umiałem jakoś konstruktywnie się wycenić. Postanowiłem więc pobawić się w klienta i wysłałem do kilkunastu pierwszych lepszych firm/freelancerów znalezionych na google ofertę takiego zlecenia.. Podawałem adres strony, wg której portal miał być wzorowany oczywiście z uwzględnieniem, że mój ma mieć wszystkie takie funkcje jak ten co wysłałem.
nie będę się rozwodził jaki to był dokładnie skrypt ale podam wam tylko przedział jaki mi zaproponowano z takie zlecenie - dokładnie plasowało się to w granicach: 2 800 zł - 15 000 zł (+ 23% ) średnio około 5tys ? ja myślałem, że za takie coś bierze się max 3000 zł. Okres wykonania wynosił w przedziale 3tyg-1,5miesiąca.
Bardzo zdziwiła mnie aż tak rozpiętość cenowa i tym samym zmusiła do myślenia dlaczego nie ma jakiś jawnych cenników jakie są prawie w każdym fachu ale jak widać nie w tym...
niby cena powinna plasować się w zależności od czasu jakiemu się poświęca na napisanie czegoś - zakładając że ma się optymalne umiejętności... które też pewnie ciężko założyć na ile się co umie. Pewnie nie jeden z was czasem stracił kupę czasu nad błachą rzeczą - bo np. kod był już tak zawiły, że się oczopląsów dostawało - nie raz mam w głowie cały skrypt a jak przychodzi do pisani coś co myślałem, że zrobię w godzinę - robie pół dnia... - ale tak chyba się nie można tłumaczyć a tym bardziej wyceniać.
Zupełnie nie wiem co o tym myśleć, z jednej strony wiadomo, że są gorące 15;] "wolontariusze" co to wszystko zrobią za darmo albo prawie za darmo - oni można powiedzieć - zabijają ten rynek ? no ale z drugiej strony na czymś trzeba się uczyć. A z drugiej strony brać np. 10 000 zł z skrypt, który np. komuś się juz wcześniej robiło a trafił się podobny klient (ale to już może troche inna sprawa)?