Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS] linki - css inline
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
-tomek1973-
W jaki sposób określić parametru linku w stylu typu inline?

Nie wiem, czy napisałem dostatecznie jasno, więc postaram się na przykładzie wytłumaczyć o co mi chodzi.

Mam taki kod w <head> </head>, który definiuje mi wyświetlanie się linków.
  1. a:link.n13,a:active.n13,a:visited.n13
  2. {font-family: Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;
  3. font-size: 13px;
  4. color:#8A8FAA;
  5. }
  6. a:hover.n13
  7. {font-family: Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;
  8. font-size: 13px;
  9. color:#252D53;
  10. }

Wyświetlam to, używając kodu:

1. <a href=... class="n13">

Chciałbym to jednak zrobić metodą inline, czyli:

<a href=" ..." style=""> ... itd

Niesety nie wiem jak to napisać, aby linki activ, visited i hover wyświetlały się inaczej.
Czy ktoś jest w stanie mi pomóc??

Z góry dzękuję!
CTRL
Znam się jako tako, ale z tego co wiem to:
.n13 a:link { cośtam }
działa. Proszę mnie poprawić smile.gif
Niktoś
A jak niby chcesz zobaczyć efekty jak jest zdefiniowany ten sam styl dla link,visited i active.
Cytat

Tego to już naprawdę nie rozumie.
Możesz to zrobić na dwa sposobu w js:
http://webmade.org/porady/zmiana-klasy-css-js.php
Lub php:
  1. $styl="link";
  2. if (isset($_POST){
  3. if($warunek=="coś tam")
  4. {
  5. $styl="visited";
  6. }else
  7. {
  8. $styl="active";
  9. }
  10. echo '<a href=... class='.$styl.'>coś tam</a>';
  11. }else
  12. {
  13. echo '<a href=... class='.$styl.'>coś tam</a>';
  14. }
  15.  
vonski
Cytat

<a href=" ..." style=""> ... itd

Niesety nie wiem jak to napisać, aby linki activ, visited i hover wyświetlały się inaczej.

Chcesz stylem inline przypisać style dla hover, active itp.? Z tego co wiem, nie da się w ten sposób stylować pseudklas, także zostaje ci styl w <style></style> albo JS.
jg44
Jeśli masz kilka linków (to jest jakieś menu?), to chyba najlepiej zrobić listę.
  1. <ul id="linki">
  2. <li><a href="#">Link</a></li>
  3. <li><a href="#">Link</a></li>
  4. <li><a href="#">Link</a></li>
  5. <li><a href="#">Link</a></li>
  6. </ul>

style:
  1. #linki {
  2. list-style-type: none;
  3. }
  4.  
  5. #linki li {
  6. display: inline;
  7. }

Przynajmniej ja zrobiłbym to w taki sposób, jak ktoś ma lepszy, to chętnie posłucham wink.gif
vonski
Cytat(jg44 @ 24.02.2012, 16:42:07 ) *
Jeśli masz kilka linków (to jest jakieś menu?), to chyba najlepiej zrobić listę.
  1. <ul id="linki">
  2. <li><a href="#">Link</a></li>
  3. <li><a href="#">Link</a></li>
  4. <li><a href="#">Link</a></li>
  5. <li><a href="#">Link</a></li>
  6. </ul>

style:
  1. #linki {
  2. list-style-type: none;
  3. }
  4.  
  5. #linki li {
  6. display: inline;
  7. }

Przynajmniej ja zrobiłbym to w taki sposób, jak ktoś ma lepszy, to chętnie posłucham wink.gif

Ale autorowi tematu nie chodziło chyba o sposób wyświetlania (display:inline) smile.gif Tylko o sposób stylowania, czyli style typu inline, np.: <a style="color:#000;"></a>
Niktoś
Cytat
W jaki sposób określić parametru linku w stylu typu inline?

Cytat
Ale autorowi tematu nie chodziło chyba o sposób wyświetlania (display:inline)

W ogóle nie wiadomo o co autorowi tak w ogóle chodzi.
jg44
Cytat(Niktoś @ 24.02.2012, 16:59:11 ) *
W ogóle nie wiadomo o co autorowi tak w ogóle chodzi.

To prawda, teraz też się zgubiłem. smile.gif

Cytat(vonski @ 24.02.2012, 16:48:33 ) *
Tylko o sposób stylowania, czyli style typu inline, np.: <a style="color:#000;"></a>

Co to znaczy "style typu inline"?
Nie ma znaczenia, czy styl jest inline, block, none czy jakikolwiek inny. Jeżeli jest kilka linków, to najlepiej wrzucić to albo do ul albo do diva i narzucić ogólny styl dla wszystkiego, np. color: #000;. Styluje się zawsze tak samo wink.gif
vonski
Cytat
Co to znaczy "style typu inline"?
Nie ma znaczenia, czy styl jest inline, block, none czy jakikolwiek inny. Jeżeli jest kilka linków, to najlepiej wrzucić to albo do ul albo do diva i narzucić ogólny styl dla wszystkiego, np. color: #000;. Styluje się zawsze tak samo

Z w3c:

There are three ways of inserting a style sheet:

External style sheet
Internal style sheet
Inline style

Nie chodzi o display:inline tylko o miejsce wstawiania stylu. Styl inline to taki który wstawiasz bezpośrednio do elementu, czyli <a style="..."></a> i wydaje mi się, że o to autorowi chodziło, aczkolwiek ciężko wyczuć jak to zauważył zresztą Niktoś smile.gif
Inna sprawa, że ten sposób wstawiania stylu jest mocno niezalecany, no ale jeżeli ktoś się uprze to też można.
Niktoś
Dla mnie <a style="..."></a> to stylizowanie elementu/tagu za pomocą atrybutu "style".
-tomek1973-
Dokładnie tak jak mówi vonski.

Chcę aby link był koloru czerwonego , visited link koloru żółtego , a hover link koloru czarnego. (taki przykład)

Dokładnie wiem jak to zrobić za pomocą

"External style sheet
Internal style sheet" (wg.W3s)

Jednak pomimo, że jest to metoda niezalecana, z czego sobie zdaję sprawę, chcę to zrobić metodą "inline"(wg.W3s)
i nie umiem, nie wiem gdzie znaleźć, jak to zrobić.

Chodzi mi o coś takiego:

1. <a style="color:red;" href="abc.php">abc</a>

Kod ten jednak definiuje kolor linka, jeden dla wszystkich rodzajów.
Znaczy to, że link jest czerwony, visited link jest czerwony i hover link jest czerwony.
A ja chcę aby każdy z nich miał inny kolor!

Być może jest to niemożliwe?questionmark.gif...tego też nie wiem

Inne metody nie wchodzą w grę, gdyż piszę e-mail w html, a ze względu na ilość wyszukiwarek i urządzeń które istnieją, a w których może to być odczytywane ryzyko rozsypania się się wszystkiego jest bardzo duże, dlatego polecono mi tabelki i styl inline.
vonski
A no widzisz, trzeba było od razu mówić że robisz e-mail w HTML smile.gif To wtedy oczywiście jeśli CSS to tylko inline. Zła wiadomość jest taka, że raczej nie ostylujesz w ten sposób pseudoklas. Połowicznie dobra wiadomość jest taka, że możesz w <head></head> wrzucić i <style></style> i w nim stylować linki - i w ten sposób przynajmniej część klientów będzie odczytywała te style. Sam nie tak dawno spotkałem się z podobnym problemem przy pisaniu maila w HTML. Być może te linki coś ci pomogą:
- ogólne porady dotyczące pisania maili w HTML: http://24ways.org/2009/rock-solid-html-emails
- kompatybilność CSS w klientach pocztowych: http://www.campaignmonitor.com/css/

powodzenia smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.