Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Prawa autorskie
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
230005
Witam.
Przez jakiś czas pracowałem w firmie tworząc aplikację w php. Teraz powoli przymierzam się do pisania bloga, a parę elementów tej aplikacji jest na tyle fajnych, że chciałbym opisać jak to zrobiłem i pokazać uproszczoną implementację. Mam zamiar napisać to w pythonie i c# więc kod wcale nie będzie przypominał phpowego + będzie w nim całkiem sporo uproszczeń i nie mam zamiaru dotykać tam w ogóle kwestii zabezpieczeń. Wiem, że co prawda prawa autorskie są niezbywalne, ale mimo to wydaje mi się, że to co chcę zrobić może nie być do końca legalne? Wie ktoś z was coś na ten temat?
Sephirus
Algorytm i technika (jeśli nie są kluczowe dla projektu) nie podlegają w takim znaczeniu prawom autorskim.

Jeżeli nie opiszesz na blogu gdzie tego użyłeś, nie użyjesz tych samych nazw i struktur a opiszesz idee potwierdzoną kodem przykładowym to wszystko jest legalnie.

Problem byłby gdybyś napisał coś takiego:

"Skrypt testowany był na stronie xxx.pl. Kod wygląda tak: //kod// Od razu widać lukę w zabezpieczeniu...."

Za coś takiego by Cię zlinczowali... tongue.gif

Ale jak napiszesz:

"Ciekawym rozwiązaniem, na które się natknąłem było założenie że ... przedstawia to kod : //zmieniony_kod// ... " itd..

Sam tak robię i nikt się nie przyczepił do tej pory smile.gif

Zresztą sam zobacz... Dużo programistów (ja oczywiście również) w pracy czasem trafia na jakiś problem... na przykład robię logowanie i chcę mieć jakieś dobre zabezpieczenie. Wchodze na forum i opisuje problem ogólnie... nie podaje gdzie to jest, jak się tam dostać itd... Rób tak samo wink.gif
!*!
A masz coś na ten temat w umowie jaką podpisałeś?
230005
Prawdę mówiąc to nie wiem smile.gif. Ale czy to nie wynika ze specyfiki zawodu?
!*!
Nie. To powinna regulować umowa i w większości przypadków tak jest.
230005
Ok, w takim razie rzucę okiem jak będę mógł i napiszę.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.