Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [skrypt] Piórko CMS v2
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
ZeTu
Witam skończyłem drugą wersje Piórko CMS'a v2, zajmuje jedynie 247KB.
Jego wymagania to; PHP, MySQL i obsługa JS (potrzebna do edytora tekstowego).
Funkcje które posiada są takie jak v1 czyli:
  • Edycja strony głównej
  • Dodawanie, edytowanie i usuwanie podstron
  • Dodawanie, edytowanie i usuwanie linków w menu
  • Formularz kontaktowy
  • Możliwość dodania własnego:
    • Logo
    • Favicon
    • Zrzut ekranu (który jest widoczny, np po wrzuceniu linku na facebook’a)
    • Szablonu
    • Dodatkowo można dodać własne pola w <head>…</head>

Oraz nowe funkcje takie jak:
  • Dodawanie, edycja i usuwanie artykyłów
  • Włączanie i wyłączanie komunikatu na stronie głównej
  • Zmiana nazwy i treści komunikatu
  • Zmiana adresu podstron i artykułów
  • Artykuły z końcówką .html, a podstrony bez
  • Dodawanie i usuwanie komentarzy

Aby zobaczyć demko wystarczy wejść na http://cms.karol-drag.eu/demo_v2/, login i hasło to: demo.
Prosiłbym was o opinie i propozycje, co można by jeszcze dodać, zmienić.
toffiak
Gdzie można pobrać cms ?, po kliknięciu na "Archiwum" otrzymuje komunikat "Taka strona nie istnieje"
ZeTu
Przeciesz działa link http://cms.karol-drag.eu/demo_v2/archiwum, narazie jest to wersja demo i chciałbym żebyście ocenili jego funkcje, a do pobrania to później dopiero podam link, aha już wiem o co Ci chodzi, zaraz to poprawię. Już poprawiłem.
markonix
Pytajniki (tooltipy) przy formularzach nie działają?
Linki tylko url i anchor? Tytuł, nofollow?
ZeTu
Nie, nie działają, bo są wyłączone, tzn. nie zrobiłem strony, do której by przekierowywało po kliknięciu i na której znalazła by się dana informacja o danych formularzu.
markonix
Nie prościej jakiś leciutki tooltip albo chociaż atrybut tittle?

Zastanawia mnie co ma być główną zaletą tego systemu?
Rozmiar w sensie rozmiaru dyskowego? Liczba plików? Prostota użycia?
Czy te 250kb obejmuje także obrazki? Czy kod zawiera komentarze czy jest skompresowany do granic możliwości?
ZeTu
rozmiar ten obejmuje też 4 szablony które w nim są załączone. Jest skompresowany.
markonix
No nic.. Czekam na kod i ewentualnie odpowiedź na pozostałe pytania.
ZeTu
Przecie jest tutaj troche info http://cms.karol-drag.eu/demo_v2/wiecej. A kodu raczej nie podam, bo nie po to się męczyłem z robieniem tego, żeby teraz podać kod wszystkich plików i ktoś sobie to skopiuje i powie, że jego.
markonix
Więc jak dla mnie nie ma co to oceniać..
Grafika kiepska, lepiej by zrobić coś pure css ale schludniej i zaoszczędziłbyś w ten sposób swoje cenne KB.
250KB nie brzmi jakoś efektownie. Tak jak patrzę to moje frameworki bez jakiekolwiek kompresji (pełna tabulacja, komentarze) mają po 100kb (ale bez grafik, html i css tak).

Zobacz do czego wystarczą 64kb:
http://www.youtube.com/watch?v=5sImYDWUZg8
(taki OT na rozluźnienie wink.gif )
rafio
Cytat(ZeTu @ 9.04.2012, 22:07:32 ) *
A kodu raczej nie podam, bo nie po to się męczyłem z robieniem tego, żeby teraz podać kod wszystkich plików i ktoś sobie to skopiuje i powie, że jego.

Ktoś tutaj ma niezłe ego skoro myśli że w epoce Drupala i WP ktoś będzie się bawić w kradzież takiego projektu...
ZeTu
Ale mi nie chodziło o grafikę, bo grafikę i układ można zawsze zmienić, chodziło mi bardziej o funkcjonalność smile.gif
Jest wielu chętnych na te pliki smile.gif
markonix
Dla mnie funkcjonalność nie ma znaczenia bo powinna ona być uzupełniania za pomocą ciekawego systemu pluginów.
Dzięki temu dostajesz naprawdę lekki CMS, który ubierasz w to co chcesz.

Tutaj mamy CMS, który nie wiemy do czego jest zdolny bo nie chcesz dać kodu.
Jak wygląda system szablonów? Rozszerzanie funkcjonalności?
ZeTu
A czy dostęp do panelu nic Ci nie podpowiada do czego jest "zdolny"?
A jeśli chodzi o system szablonów to po prostu do folderu "szablony" wrzucamy szablon i wyświetla nazwy wszystkich szablonów w panelu i po wybraniu odpowiedniego szablonu zapisuje jego nazwę w bazie i odczytuje na stronie.
Ale nad tym jeszcze pracuje jeśli chodzi o system szablonów.
markonix
No widzę - do niczego specjalnego.

Pierwszy lepszy mini CMS:
http://www.wolfcms.org/
Rozmiar 1MB bez żadnej kompresji, przejrzysty, otwarty kod, wszystko co potrzeba.
Nie zagłębiałem się zbytnio ale ma budowę modularną, pluginy...
ZeTu
Od mojego różni się tym, że ma podgląd do katalogów, ma rss i można grzebać w kodzie w którym zwykły użytkownik, który chce stronę, a nie zabawe z kodem, może się pogubić.
Ale mój zajmuje 247KB jak już jest na serwerze po rozpakowaniu.
markonix
Jakie ma znaczenie dla użytkownika ile kod zajmuje?

Dla mnie jedynie byłaby różnica czy zajmuje 1MB czy 1GB bo nie chciałoby mi się tyle czekać.
Ale czy ma 250kb czy 2.5MB to mnie to lotto.
ZeTu
No to akurat duża różnica nie jest. Ale zależy kto jakiego ma neta haha.gif
Ale może zmieńmy temat na funkcjonalność?
markonix
Już mówiłem, że nie ma żadnych innowacji.
Wygląda to raczej jak projekt na zaliczenie.
Max jeden dzień (roboczy) pracy dla przeciętnego programisty.

Jestem ciekaw co to za czarne charaktery czekają tylko, aż kod tej aplikacji ukaże się gdzieś na torrentach.
Jeżeli ich się tak obawiasz to daj im kontakt do mnie - napiszę im taką aplikacją za tyle ile stracą na SMS na stronie z torrentami ;p
ZeTu
hehe haha.gif nie źle napisałeś smile.gif
rafio
Cytat(ZeTu @ 9.04.2012, 23:22:25 ) *
Ale zależy kto jakiego ma neta haha.gif

No tak, ktoś może uploadować na server gołębiami pocztowymi. smile.gif

Rozumiem jakby standardem było wgrywanie 200mb kobył albo marnowanie połowy dnia co tydzień ładując updaty na serv, ale jak soft ma 5-10MB i trzeba go było aktualizować raz w miesiącu, to nikt tego nie zauważy.
!*!
Dla bardzo, bardzo prostych stron i mało wymagających "klientów" może się nada. Poza tym jest zbyt wybrakowany. 247KB? Szacun, dajcie mu status developera na forum! Jeśli to skrypt dla sprawdzenia umiejętności to ok, ale do środowiska produkcyjnego bym tego nie wrzucał. Nie odpowiedziałeś na pytania Ci zadane.

Jaki jest system szablonów, jak działa?
Czy jest cache?
Czy jest napisany obiektowo?
Czy struktura opiera się o MVC?
Czy umożliwia kompresję gzip?

Nie widzę tam galerii, więc na 99% stronach jest to nieprzydatne.
konole
Ktoś tu ma bardzo wysokie ego, jeśli myśli, że ten skrypt kogoś poruszy do piracenia.
ZeTu
Cytat(!*! @ 10.04.2012, 09:51:46 ) *
Jeśli to skrypt dla sprawdzenia umiejętności to ok, ale do środowiska produkcyjnego bym tego nie wrzucał.
Narazie się uczę więc narazie do sprawdzenia umiejętności, a później jak dopracuję dobrze i wasze opinie będą pozytywne, to wtedy wrzucę linka do pobrania.
Jaki jest system szablonów, jak działa?
Wrzucamy plik style.css z wszelką grafiką i po wyborze w panelu wczytuje go na stronie. Myślałem nad możliwością podpinania szablonów z joomla lub wordpress, tzn., że wrzuca ktoś sobie jakiś szablon na serwer i po jego wyborze działa pod tym systemem.
Czy jest cache?
Nie
Czy jest napisany obiektowo?
Nie
Czy struktura opiera się o MVC?
Nie
Czy umożliwia kompresję gzip?
Narazie nie, jeśli chodzi ci o to, że zapisuje bazę danych do pobrania.
Nie widzę tam galerii, więc na 99% stronach jest to nieprzydatne.
Tak, wiem myślałem nad tym.
Posio
Ok - jesli pierwszy projekt siedze cicho... ale jeśli nie to:
- Wygląda to okropnie... przypomina mi czasy starego poczciwego Win98 (ale cholernie brzydkiego). Można by było postawić na tym stronę jakiegoś przedszkolaka smile.gif Używając tylko CSS bez tworzenia żadnej grafiki można osiągnąć o niebo lepsze wyniki
- 250 KB ? I komu na tym zależy ? W tych czasach gdy nawet w telefonach mamy szybki internet bez limitu danych ?
- To, że jest łatwy w obsłudze muszę przyznać, szkoda ze nie przekłada się to na ilość funkcji

Jeśli można wiedzieć kto ma chętkę na tego twojego "CMS'a" ?

Teraz takie małe porównanie, z nudów często pisze w PHP i ubieram to w grafikę i tak: panel administracyjny + system newsów + system artykułów + zarządzanie galeriami + logowanie + rejestracja + shoutbox ( wszystko ubrane w ładne css bez grafiki ) zajmuje mi około 1 mb. Więc gdzie widzisz w twoim CMS coś co go wyróżnia od innych ? Jestem ciekaw jak jest napisany ten kod... ( że go tak strasznie bronisz ;])
markonix
Cytat(Posio @ 10.04.2012, 18:17:17 ) *
- 250 KB ? I komu na tym zależy ? W tych czasach gdy nawet w telefonach mamy szybki internet bez limitu danych ?

Zważmy proszę na fakt, że rozmiar paczki (plików PHP) ma zerowy wpływ na to ile danych zostanie wysłanych do użytkownika.
Jedną linijką kodu PHP mogę sobie wysłać i kilka MB danych do przeglądarki.
Jedynym wyjątkiem jest plik CSS i szablon HTML.
ZeTu
Cytat(Posio @ 10.04.2012, 18:17:17 ) *
Teraz takie małe porównanie, z nudów często pisze w PHP i ubieram to w grafikę i tak: panel administracyjny + system newsów + system artykułów + zarządzanie galeriami + logowanie + rejestracja + shoutbox

Jedynie różni się tym, że masz o 3 funkcje więcej, ale to szczegół.
Galeria zdjęć, to nic takiego trudnego, więc jak będę miał więcej wolnego czasu, to to też dodam, a rejestracja i shoutbox, to już do innej wersji, bo bardziej zależało mi na tym by to był to system, którym zarządzała by tylko jedna osoba, a z wieloma użytkownikami (oraz ich rangi) i shoutbox planuję do kolejnej wersji.
Posio
dobrze bronisz swojego projektu to mi się podoba thumbsupsmileyanim.gif !

Robie rzeczy troszkę bardziej rozbudowane niż ty ... W zasadzie to dużo bardziej.

Pamiętaj tylko o jednym tak jak kolega markonix napisal. To, że mało waży nie znaczy że jest oszczędny... Równie dobrze moge wykonać szablon strony który załaduje się do cache'u za pierwszym razem a potem będzie pobierana tylko treść i może czasami wyjsc że będzie to abrdziej ekonomiczne niż twoje rozwiązanie.

Można wiedzieć dla jakiej grupy odbiorców planujesz to wydać ? Tzn kto będzie tego używał ?
ZeTu
Moim pierwszym planem było zrobienie systemu dla małych stron i dlatego wyszła pierwsza wersja, ale niektórzy napisali, że nie można zmienić linków tzn. id.html, tak wyglądało, a teraz jest twoja-nazwa.html dla artykułów/wpisów, a dla podstron bez .html. I dlatego powstała druga wersja, ale będę robił jeszcze taką samą tylko z jedną kolumną, to taka inna wersja pod moją stronkę, później już coś takiego jak PHP-Fusion tylko będzie się różnić tym, że forum będzie mniej rozbudowane, a potem kolejna wersja jak wypali to z rozbudowanym forum. Te dwie ostatnie wersje, to planuje dla strony klasowej, ale myślę, że jeśli komuś się spodoba, to pod adresem http://cms.karol-drag.eu będzie znajdowała się stronka z informacjami, pobieralnia i jeszcze od tych znaków zapytania co są w panelu wyjaśnienia do czego jaka funkcja służy.
Lion_87
- na pewno zmieniłbym wygląd panelu administracyjnego
- <ul2> to jakiś nowy znacznik?
- <center><font>... możesz tych kilku pozbyć się na rzecz CSS
- litrówki na stronie jak <cneter>
- w adminie textarea jest żółte czy ja mam taki błąd?
ZeTu
Cytat(Lion_87 @ 10.04.2012, 21:40:48 ) *
- na pewno zmieniłbym wygląd panelu administracyjnego
To wiadomo, zmienię, jak będzie więcej czasu, może w ten piątek albo sobotę.
- <ul2> to jakiś nowy znacznik?
Sam nie wiem co ja zrobiłem, poprawię jak będzie czas.
- <center><font>... możesz tych kilku pozbyć się na rzecz CSS
I tak właśnie będę musiał zrobić
- litrówki na stronie jak <cneter>
Tak, sam nie wiem jak to możliwe, zaraz to poprawię.
- w adminie textarea jest żółte czy ja mam taki błąd?
Tak jest żółte, bo jest przezroczyste. Ale zmienię to gdy będzie więcej czasu, zrobię to tło w CSS
Fifi209
Bez kodu zbytnio nie ma co oceniać.

Uczysz się? A nie chcesz dać kodu, żeby ktoś mógł zaproponować inne rozwiązanie, bardziej optymalne etc.

Dziwny sposób nauki.
ZeTu
A nie wierz o tym, że niektórzy mają własny sposób nauki?
markonix
Cytat(ZeTu @ 12.04.2012, 14:57:21 ) *
A nie wierz o tym, że niektórzy mają własny sposób nauki?

Ja jestem nie wierzący w inne sposoby nauki ;d
ZeTu
No widzisz
Fifi209
To że ktoś ma swój "system" nauki, nie oznacza od razu że jest dobry.

Skoro większość ludzi robi inaczej, to coś musi w tym być.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.