Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Symfony]Problem z instrukcją switch
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
Mgorka
Witajcie mam akcje która obsłuje usuwanie rekordów z różnych tablic przekazuje do niej z formularza 2 parametry action oraz id action wskazuje który case ba być wykonany ale nie wiem jak wstawić odwołanie do niej w instrukcji switch:
  1. public function executeUsun(sfWebRequest $request)
  2. {
  3.  
  4. if ($request->isMethod('post')){
  5. switch($request->hasParameter('action')){
  6. case'1':
  7. $query = DodatkiPeer::retrieveByPK($request->getParameter('id'));
  8. $query->delete();
  9. $this->redirect('/pokoje/dodatki');
  10. break;
  11. case'2':
  12. $query = WyposazeniePeer::retrieveByPK($request->getParameter('id'));
  13. $query->delete();
  14. $this->redirect('/pokoje/wyposazenie');
  15. break;
  16. }
  17. }
  18. }

hasParameter nie działa ;/ może ktoś podpowiedziec jak to wykonac questionmark.gif
nospor
Nie używam Symfony, ale do kurki jasnej chyba nazwa funkcji "hasParameter" mówi na 100% że zwraca ona true albo false w zależności od tego czy parametr istnieje czy nie. Jakim więc cudem ty to do switch wstawiasz i porównujesz z 1 lub 2 ?

Nie uwazasz ze powinienes użyc funkcji getParamater, tak jak to robisz przy pobieraniu id
l3l0
Witam,

Ja bym to zrobił jakoś tak:

https://gist.github.com/54871fcf7ee6c93a41aa

Nie testowałem, więc mogą być błędy ale mam nadzieje że Ci się przyda. Ogólnie symfony 1.x robi się powoli stare (szczególnie z propelem) wink.gif

Pozdrawiam l3l0
Mgorka
Cytat(nospor @ 12.04.2012, 12:57:32 ) *
Nie uwazasz ze powinienes użyc funkcji getParamater, tak jak to robisz przy pobieraniu id

No właśnie getParamater zwraca mi konkretną wartość i switch nie przypisuje do wzorca
nospor
Coś kręcisz...
  1. $a = $request->getParameter('action');
  2. switch($a){
  3. case '1':
  4. die('Dostałem 1');
  5. break;
  6. case '2':
  7. die('Dostałem 2')
  8. break;
  9. }

Jeśli nie dostajesz zadnego z komunikatów, znaczy ze action ma inne wartości niż tekst 1 oraz tekst 2
Mgorka
Sprawa załatwionaokazało się że action jest nazwą zastrzeżoną wystarczyło zmienić nazwę zmiennej smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.