Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: htaccess i rewrite, w czym problem?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
konfeusz
Witam serdecznie.
Szukam i szukam rozwiązania i nie mogę znaleźć tak, że jeśli duplikuje temat, prosze o wybaczenie.

Bawię się z przyjaznymi linkami i mam mały problem. Znalazłem na róznych forach jakies opisy i skleciłem coś na zasadzie:

plik .htaccess w katalogu głównym zawiera taki wpis:

Options FollowSymLinks
RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^test.eu4.pl
RewriteRule (.*) http://www.test.eu4.pl/$1 [R=301,L]
RewriteRule ^(.+)/ index.php?zmienna=$1 [L]

plik index.php zawiera wywołanie zmiennej d1:

1. <?
  2. echo $_GET['zmienna'];
  3.  
  4. // itd
  5. ?>

i wszystko jest ok kiedy chce wywołać adres np: domena.pl/przykład1/

natomiast jak zmodtfikowac .htaccess aby nie bylo konieczne dopisywania ostatniego backslash'a?, czyli domena.pl/przyklad1
zmodyfikowałem ostatnią linijkę w .htku na:

1. RewriteRule ^(.+) index.php?zmienna=$1 [L]

kasując / po ^(.+), ale ku mojemu zdumieniu, na stronie nie wyswietla jak w poprzednim przykladzie zawartosci zmiennej, a jedynie napis index.php

Czy mógł bym jednocześnie prosić o wyjasnienie dlaczego tak się właśnie dzieje

Z góry dziękuję za konstruktywne podpowiedzi
by_ikar
http://eriz.pcinside.pl/weblog/mod_rewrite...ac-208.html#t45 tutaj masz linka akurat do konkretnego akapitu, ale polecam ci przeczytać całość i wszystkie wątpliwości najpierw szukać tam, a dopiero później na forum. Wiem że większość problemów jest tam opisanych, więc powinieneś sobie poradzić wink.gif
DezerterZMielca
Sprobuj tak:

RewriteRule ^(.+)$ index.php?zmienna=$1 [L]

W twoim kodzie brakuje $ po )
konfeusz
dzięki Panowie, zaraz zabieram się za artykuł i dalej będę modyfikował.

Dezerter... Twojego sposobu próbowałem wcześniej, ale jak pisałem na początku (i tego kompletnie nie rozumiem dlaczego tak się dzieje) przy dyrektywie ^(.+)$ wyświetla mi napis index.php

Jeśli ktoś potrafi wyjaśnić to zjawisko również proszę o opinię.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.