strike
9.05.2012, 16:43:48
Poszukuję sposobu na użycie jakiegoś cache danych na serwerze wirtualnym bo obciążanie niektórymi danymi bazy danych nie ma sensu a wynajęcie VPS jest zbyt drogie. Czy ktoś może mi coś doradzić? Serwer wirtualny to "personal" lub "Pro" w ovh.pl, jest doskonały opis jego konfiguracji ale nie wiem czego szukać.
uupah5
9.05.2012, 19:59:57
na wirtualnym nie masz za dużego pola do popisu. jedyne co możesz w zasadzie zrobić to cache plikowy, czyli każdą stronę generować raz, zapisywać do pliku i potem serwować z tegoż pliku.
inne metody zwiększające wydajność ale nie związane z cache:
- sprite'y dla grafik
- łączenie, minimalizacja css, js
- tuningowanie aplikacji i bazy, ale najpierw trzeba zdiagnozować wąskie gardła, czyli jakiś profiler by się przydał. i testy np slow queries na maszynie developerskiej
to chyba tyle. reszta rozwiązań niestety już na przynajmniej VPS (może z wyjątkiem CDN)
strike
9.05.2012, 21:18:31
Podałem mało informacji więc uściślę
-Nie chcę cache-ować plików ale dane np za pomocą memcached ale tego nie ma na tym serwerze
-Ściąganie obrazków eliminuje AJAX więc to jest załatwione
-Chodziło mi przede wszystkim o to czy w Apache jest wpudowany jakikolwiek system cache korzystający z RAM i dostepny poprzez PHP lub czy coś takiego jest dołączane na podanych serwerach ( z drugiej strony chyba powinienem napisać to pytanie na ich forum)
uupah5
9.05.2012, 21:25:17
memcached może być na zewnętrznym serwerze, co i tak niewiele Ci daje - na wirtualnym hostingu memcached nie jest dostępny.
pozostaje Ci cache plikowy, nie ma znaczenia czy potrzebujesz cache całych stron czy tylko konkretnych danych, zasada jest ta sama - jeśli wygenerowanie jakiś danych odbywa się dłużej niż ich odczytanie z pliku - cache'ujemy.
cache danych w RAM to np APC ale to też nie w hostingu wirtualnym.
innymi słowy, masz mocno ograniczone pole manewru.
strike
9.05.2012, 21:42:45
Chciałem sobie zrobić "przycisk boga" po którego kliknięciu wywalałbym wszystkich z systemu i blokował logowanie, ale wolałbym zrobić to poza bazą danych aby móc robić z nią co chcę.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.