Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [www] Brama - szablon html
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
prowseed
Witam,
w wolnych chwilach sobie dłubałem od kilku dni przy tym szablonie, coś takiego wyszło: http://maciejkwas.pl/brama/home-1.html (linki w menu nie działają, jest to tylko jedna statyczna strona). Mam zamiar ją przekształcić w templatkę Joomla lub WordPress i sprzedawać, ale to już jak dopieszczę całość.
Co jest do zrobienia:
• przepisanie wszystkiego do html5 bym mógł z czystym sumieniem użyć tagu <video>
• przepisanie slidera na plug-in jquery by był bardziej elastyczny
• stworzenie przykładowych szablonów dla różnych podstron (docelowo wszystko, co jest w menu)
• cztery wersje kolorystyczne (zakładając, że to, co jest teraz, to lato, chciałbym dorobić zimę [niebieski], wiosnę [zielony] i jesień [szary?])
• napisanie plug-inu w jquery obsługującego video za pomocą moich elementów

Z niecierpliwością czekam na wasze opinie : )
Pozdrawiam
Niktoś
Ogólnie jest ok ,trochę nad sliderem jest jakaś minimalna przerwa(zniekształcenie?).Używałeś themingów jquery UI?
prowseed
Dzięki za komentarz.
Nie, jquery-ui pobrałem tylko, by obsłużyć slider w video, html5 oferuje mi teraz <input type="range"> który mogę odpowiednio ostylować, ale niestety wsparcie w przeglądarkach jeszcze kuleje i sie waham co do użycia tego.

Jaką przerwę masz na myśli?
Jeżeli masz na myśli taki 'kropkowany' pasek, to jest tam wrzucony specjalnie.
Niktoś
Jest dobrze właśnie przetestowałem na wysokiej rozdzielczość i działa dobrze, na 800X600 niestety posypało się zdeczko(nie wiem może to u mnie, po za tym mało osób używa takiej rozdzielczości).
PS.Ten przerywany pasek jest na obrazku w slidzie, tzn. przecina go.
ShadowD
Fajne i widać ile pracy w to włożyłeś, ale zawsze jest ale! ;] Posiedziałem 30 sec i strasznie męczy ta strona oczy, nie wiem czemu może i godzina gra rolę w końcu mamy 2:30 jednak wydaje mi się że to ten odcień, kolory nagłówków na dole też lekko nie czytelne pastelowy zółty + biały = średnio czytelne i przede wszystkim męczące oczy teksty. Ogólnie jak pomysł na stronę konkretny widać masz to te kolory są z pupy wyjęte, całość ładna ale ja bym nie wysiedział tutaj długo i raczej nie wrócił ponownie - po prostu jest tutaj coś takiego nie koniecznie dobrego może dlatego że jest to takie mdłe i rozmazane (slider)?

Edit:
Namyśliłem się by coś jeszcze napisać, góra i dół super, slider (jego zawartość sam w sobie super) do wymiany moim zdaniem i te box'y bezpośrednio pod nim i obok video do wymiany już z 90% pewnością. Obrazek w "Content with image" też jak i cała strona w jednym stylu - rozmyty, za mgłą, ale po co? To tylko pogarsza efekt i znów moje biedne oczy, czuję się jak była by jakaś mgła! Reszta jak już pisałem bdb. top i stopka w szczególności, bloki na condent też wery wery najs! ;]

http://screenup.pl/?l=3DMRIC5
Lepiej moim zdaniem, o wiele lepiej za jeśli cała strona jest w jednym stylu (jeszcze tego typu - zlewanie się / mgła / pastele) to całość nie wygląda najlepiej.
pyro
Profesjonalnie wykonany szablon, ale dawanie jasnego napisu na jasnym tle to błąd. Od próby przeczytania go zawsze bolą oczy.
!*!
Tło za bardzo daje po oczach, zszedłbym o jeden poziom niżej w odcieniu. Animacja menu w CSS? A jak to się ma do IE, działa bez efektów?
prowseed
Dzięki za opinie : )
Popracuję nad ostrością.

Cytat(!*! @ 15.05.2012, 09:10:59 ) *
Animacja menu w CSS? A jak to się ma do IE, działa bez efektów?

Oczywiście tak, wyświetli co ma wyświetlić, animacji nie zrozumie i tyle, ale nagminne używanie przeze mnie dobrodziejstw CSS (rgba, border-radius) sprawiły, że szablon w IE8 wygląda jak o kant *tyłka* potłuc : ) Co prawda z rgba mogę porobić jeszcze fallbacki, na zwykłe rgb (na pewno nie poczęstuję go filtrami, nie mam zmaiaru robić tam śmietnika), to i tak wygląda dość kanciasto.
!*!
To jak już idziesz tak w CSS to zrób tego slaidera też w nim, bez JS.

jesień [szary?] - wpisz jesień w google, widzisz tam szarość? smile.gif
usb2.0
a mi kolory się podobają,
ogólnie bardzo ładny szablon świetna robota
prowseed
Cytat(!*! @ 15.05.2012, 09:47:07 ) *
To jak już idziesz tak w CSS to zrób tego slaidera też w nim, bez JS.

To znaczy tak, chciałem robić przejścia w css, ale samą fizykę i tak zwalić na js; jest opcja na slider w czystym css, ale z tego, co pamiętam, to na razie tylko WebKit'y to obsługują. W ogóle chciałem za pomocą js generować określoną liczbę canvas'ów (kół), które się przez 0.x sekundy powiększają i w tym samym czasie zanikają, ew. to samo z paskami, które na przemian chodzą w lewo i prawo znikając przy tym, ruchome tło (wolno poruszające się z góry na dół) i pewnie w trakcie pracy wymyślę jeszcze kilka ciekawych efektów. Do tego ewentualna animacja elementów w środku, ale to już jako pierdółka- dodatek.
Cytat
jesień [szary?] - wpisz jesień w google, widzisz tam szarość? smile.gif

Nie, ale motyw szarości jesieni ma swoje odbicie w poezji : )
Trochę źle się wyraziłem, bo nie miałem na myśli całkowicie zdesaturowanych kolorów, ale bardzo blade i jasne brązy, no, taka ciepła, jasna szarość.

Cytat(usb2.0 @ 15.05.2012, 10:25:39 ) *
a mi kolory się podobają,
ogólnie bardzo ładny szablon świetna robota

Dzięki ; )
!*!
Cytat(prowseed @ 15.05.2012, 13:37:28 ) *
ale z tego, co pamiętam, to na razie tylko WebKit'y to obsługują.

http://designmodo.com/demo/css3slider/ ten działa bezproblemowo prócz IE pewnie.
Evinek
Te kolory taki dziwne - tak jak wyżej pisali.
Szukajka moim zdaniem powinna rozsunąć się gdy jest na nim myszka albo jest wpisany tekst - więcej widać przy wpisywaniu.

Zaczęliśmy od minusów więc teraz plusy.
Ogólnie układ fajny, wszystko można powiedzieć czytelne.
Menu również pasuje do tego. Fajne pomysły ogólnie.
Ale szczerze mówiąc nie lubię tak napakowanych stron - jak dla mnie - góra, dół, lewe menu (+możliwe prawe) i środek. Najczytelniejsze.
Oczywiście szablon tak czy siak na +.
patrysiek2
Nice Mistrzu!
Aby tak dalej...
Ciekawe ile wart będzie?
binprogrammer
Jedno słowo niestety muszę coś ci tu powiedzieć :/

Zajebiste : D

Te kolory to byłyby zależne od gustu użytkownika, czy zmieniałyby się z czasem? heh
Niktoś
I po co utrudniać czytanie użytkownikom.

Też tak umiem to znaczy, że jestem fajny-?
!*!
Cytat(Niktoś @ 18.05.2012, 19:40:56 ) *
Też tak umiem to znaczy, że jestem fajny-?

Nie, to znaczy że jesteś kretynem tzn. Twój przedmówca pretenduje to tego miana.

prowseed - robiłeś już coś w sprawie odtwarzacza?
prowseed
Cytat(!*! @ 19.05.2012, 11:29:38 ) *
prowseed - robiłeś już coś w sprawie odtwarzacza?

a owszem, lada dzień będzie na wybiegu : )
Jak skończę to zaprezentuję tutaj.
Tuminure
Łał.

Na Chrome wprawdzie menu się źle wyświetla klik ale i tak łał.
prowseed
Cytat(Tuminure @ 24.05.2012, 11:06:18 ) *
Łał.

Na Chrome wprawdzie menu się źle wyświetla klik ale i tak łał.

Oh, dzięki za info, aż się zainteresowałem i okazało się, że oprócz menu również wyszukiwarka i gradienty w 'featured stories' nie wyglądają tak jak powinny.
Postaram się to naprawić.

Mały update.

Niestety goni mnie sesja i sporo rzeczy musiałem zrobić na szybko, tzn nie zrealizowałem swojego planu w 100%.
Z listy w pierwszym poście uzupełniłem punkt z video i z szablonami (nieco okrojone).

Pozdrawiam
Helid
- wszystko wydaje się być świetne, do czasu boxów w "FEATURED STORIES" - ogólnie jakąś mi nie pasują thumbsdownsmileyanim.gif
- podświetlenie w menu moim zdaniem jest za wąskie
- do poprawy lista kategorii i archiwum w sliderze

+ za bredcrumbs i tagi, wyglądają świetnie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.