Mapcio
19.05.2012, 23:23:36
Witajcie, zwykle gdy mam problem, korzystam z opcji szukaj, jednak tym razem, ciężko by było zbudować hasło w ten sposób, by pasowało ono do mojego problemu. Aktualnie mam do zrobienia system głosowania na moją stronę na serwisach rankingowych. Odbywa się to w ten sposób, że użytkownik klika na link, zostaje przeniesiony na stronę do głosowania(zewnętrzną), przepisuje captche(oddając głos). Chciałbym, by użytkownicy zostali nagradzani za głos specjalnymi punktami. I teraz pytanie, jak sprawdzić, czy użytkownik przepisał kod captcha na strone zewnętrznej? Może formularz, wraz z captchą przenieść na swoją stronę a w znaczniku formularza wstawić odniesienie do skryptu z tamtej strony?
markonix
20.05.2012, 00:04:30
A ta strona zewnętrzna to jest Twoja całkowicie strona?
Ten sam serwer?
Ta sama domena?
Mapcio
20.05.2012, 00:06:49
Strona zewnętrzna nie należy do mnie. Stoi na innym serwerze. Nie mam na nią żadnego wpływu/
markonix
20.05.2012, 09:18:56
Nie jesteś w stanie od tak sobie przechwycić zdarzeń które mają miejsce na zupełnie innej stronie (np. iframe).
Jeżeli nie udostępniają żadnego API może być ciężko.
Musisz po prostu zastanowić się jakbyś zweryfikował oddanie głosu ręcznie.
Np. nick pojawia się na stronie z głosującymi i sprawdził byś czy ten nick tam się pojawił - potem kwestia automatyzacji tego.
Weryfikacją może być odpowiedź na jakieś pytanie typu "co wyświetliło się po oddaniu głosu?".