Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zabawa w HackMe
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Quadina
Witam,

Zapraszam wszystkich do małej zabawy w kryptologa i dekryptologa :-) Chciałbym zacząć serię 5 zadań dla chcących sprawdzić się w deszyfrowaniu różnych kodów. Na start coś bardzo prostego, czyli skrzyżowanie dwóch funkcji. Jedna z standardowej biblioteki, druga ... drugą sami możecie się domyśleć smile.gif

HackMe część 1

Kolejne części będą już trudniejsze, mam nadzieje, że piątego nie rozwiąże już 99% programistów, ale wtedy za rozwiązanie planuje już nagrodę książkową :-)

EDIT: Wynikiem jest tekst w języku polskim z instrukcją co należy zrobić, żeby potwierdzić fakt rozszyfrowania wiadomości.

DLA MODÓW: Nie jest to konkurs w żadnym tego słowa znaczeniu, tylko po prostu zagadka programistyczna dla chętnych smile.gif
!*!
HackMe polega na czymś innym, niż zgadywaniu co kryje dany ciąg znaków, szczególnie że tu może być to kod morse, albo dreptanie kota po klawiaturze wink.gif
Quadina
Cytat(!*! @ 15.06.2012, 12:47:29 ) *
HackMe polega na czymś innym, niż zgadywaniu co kryje dany ciąg znaków, szczególnie że tu może być to kod morse, albo dreptanie kota po klawiaturze ;)

Są różne konkursy HackMe, od typowo programistycznych, po kryptologiczne, a nawet takie podchodzące bardziej pod zagadki logiczne smile.gif Na zachodzie bardzo popularne są właśnie kryptograficzne, stąd mój pomysł na własny.

Nie mam kota smile.gif Ale w sumie chyba jakiegoś pożyczę do wygenerowania mapy znaków w kolejnym zadaniu smile.gif

Pozdrawiam
rzymek01
kurde, myslałem, że to tylko alfabet Morse'a i może jakieś rot13, a tu proszę tongue.gif

//edit: ktoś pamięta tdhack?
Quadina
Pojawiły się pierwsze dobre odpowiedzi. Jedni dziwią się prostocie inni denerwują na zbyt duży poziom jak na pierwsze zadanie.
rzymek01
to jeszcze prosze o podpowiedź, czy ta wiadomość jest sensowna?

sensowna, czyli po polsku/angielsku a nie zlepek liter
Quadina
Cytat(rzymek01 @ 15.06.2012, 17:01:44 ) *
to jeszcze prosze o podpowiedź, czy ta wiadomość jest sensowna?

sensowna, czyli po polsku/angielsku a nie zlepek liter

Masz rację, nie dopisałem informacji o wyniku. Zaraz dopisze i przepraszam.

Jest to normalne zdanie (właściwie dwa) napisane w języku polskim z instrukcją co należy zrobić, żeby potwierdzić fakt rozszyfrowania wiadomości.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.