Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Java][MySQL][PHP]Wypepłenie pól input text przez dane z MySql
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
c.e.z.a.r
Witam.
JPrzeorałem google.com porządnie daltego mój kod to troche zlepek innyxh źrodeł korzystam też z kodu z ksiązki od php - grubej książki. A siedze już parę dni nad projektem i nic . Piszę cms obsługujacy bazę danych może i proste ale utknąłem . Mój problem polega na tym że przy tworzeniu nowej bazy i dodawanie kolejnych pól do formularza wszystko jest ok, ale przy edycji kiedy próbuje wyświetlać najpierw już formularz z danymi które automatycznie zostały dodane nie działa.
Próbowałem kopiować tablicę z danymi z php do javy i przez pętle while i mysql_fetch_array bezpośrednio załadować do talbicy i przekazać do value w input. Dodam jeszcze że jak próbuje normalną tablice jednowymiarową dodać to pole się wyświetla.

Do ładowania użyłem połączenia document.getelementbyid ,ale nie wyświetla mi się nic co ciekawe , ładowanie reszty pól ( utworzenie nowych ) też nie działa.

Do dodawania pól używam połączenia java script a dokładaniej funcji appendto i szablonu w texarea. Używam części kodu wziętego z różnych stron poprzez wyszukiwanie google .

Prosił bym o pomoc.
CuteOne
1. Naucz się pisać tak aby inni cię zrozumieli bo to co napisałeś woła o pomstę do nieba
2. Nie Java tylko JavaScript
3. Co to znaczy "Próbowałem kopiować tablicę z danymi z php do javy i przez pętle while i mysql_fetch_array bezpośrednio załadować do talbicy i przekazać do value w input. "?questionmark.gif?
4. Jeżeli masz problemy z JavaScript'em to zobacz moją sygnaturkę
5. Naucz się podstaw PHP i JS zamiast używać gotowców z neta

Przepisz temat na nowo dodaj kod, którego użyłeś i weź się za naukę bo my za ciebie brudnej roboty odwalać nie będziemy

c.e.z.a.r
Witam. Wiem trochę namieszałem I pisałem na szybko bo do późna wczoraj siedziałem. PHP liznąłem ale o pisząc java miałem na myśli java script jeśli chodzi o gotowce to na nich bazowałem ,sam kod pisze.
Dodałem to żeby pokazać że najpierw próbowałem sam coś zwojować i poszukać a nie pisać od razu na forum. Nie jestem aż tak początkującym i wcześniej programowałem w javie i c++.

Nie mam mnie teraz w domu żebym mógł kod przesłać ale wstawie go wieczorem.
Dzięki za zainteresowanie.

Jeśli tak to chociaż w skrócie napisze czego bym potrzebował.

Jak przesłać zawartość tablicy z MySql do tablicy w javascript i wstawić do <input value="">.
CuteOne
Jako JSON
  1. $dataArray = array();
  2.  
  3. while($row = mysql_fetch_assoc($query)) {
  4.  
  5. $dataArray[] = $row;
  6. }
  7.  
  8. echo '<script type="text/javascript">
  9. var a = "'.json_encode($dataArray).'";
  10. </script>';

o samym JSON poczytasz na googlu... a jak wstawiać coś do value="" również na nim znajdziesz

ps. a nie wygodniej było by wstawić value prosto z bazy??

1. $i = 1;
  2. while($row = mysql_fetch_assoc($query)) {
  3.  
  4. echo '<input type="text" value="'.$row['id_user'].'" name="id_user_'.$i.'" />';
  5.  
  6. $i++;
  7. }
c.e.z.a.r
Witam .Dzięki za zainteresowanie.

Dzięki za odpowiedź i postaram się na drugi raz lepiej opisać zagadnienie ktróre mnie nurtuje.

Pozdrawiam.

Tak tylko jak mam wstawione
  1. <textarea>
  2. <input type="text" id="pole1" value="">
  3.  
  4. </textarea>

W javascript za pomocą funkcji i appendto wstawiam nowe pole do formularza .

Pytanie moje jak tą wartość

1. ]var a = "'.json_encode($dataArray).'";

wstawić do value="".

Ja Próbowałem za pomocą:

1. <textarea>
  2. <script type="text/javascript">
  3.  
  4. var Tablica = [];
  5. <?php while ($baza = mysql_fetch_assoc())
  6. { ?>
  7. l=l++
  8. Tablica [l] = ['<?= $baza['kolumna1'];?>']; <---------- jedno z pól z mojej bazy
  9.  
  10. <?php } ?>
  11. </script>
  12. <script type="text/javascript">
  13. document.getelementbyid("pole1").value = tutaj dawałem tablice którą wygenerowałem np .Tablica[0][0] ;
  14. </script>
  15. <input type="text" id="pole1" value="">
  16.  
  17. </textarea>

Ale wtedy cały skrrypt się blokuje.
Rysh
Za cholerę nie mam pojęcia po co mieszasz w to javascript. Użyj tego co podał CuteOne i będzie działało jak należy.
c.e.z.a.r
Dzięki za podpowiedź ale jedno pytanie?

tzn. jeśli

1. var a = "'.json_encode($dataArray).'";

to
  1. var a
stanie się normalną tablicą i wywołanie np. a[0][0] będzie prawidłowe?

Pozdrawiam
wukkie
Cytat(c.e.z.a.r @ 19.06.2012, 12:02:50 ) *
Dzięki za podpowiedź ale jedno pytanie?

tzn. jeśli

var a = "'.json_encode($dataArray).'";

to " var a " stanie się normalną tablicą i wywołanie np. a[0][0] będzie prawidłowe?

Pozdrawiam

Będzie tekstem, a nie tablicą ze względu na cudzysłów.

1. var a = '.json_encode($dataArray).';
CuteOne
wukkie: faktycznie mój błąd

c.e.z.a.r: nie pytaj nas jak wstawić coś do value tylko poznaj podstawy JS. Nie pytaj czy wywołuje się poprzez a[0][0] tylko sprawdź w jaki sposób obsługiwać obiekt JSON....

trochę inwencji własnej
c.e.z.a.r
Mam jednak pytanie.

Kiedy chce dodać automatycznie kilka pól i wypełnić to tymi danymi z tablicy
to wypełnia się tylko jedna linijka

1. <script>
  2.  
  3. Funkcja z appendto wstawiająca tą linie z textarea
  4.  
  5. </script>
  6.  
  7. <textarea>
  8. <script>
  9. var daneAarray = <?= json_encode($moja_tablica); ?>
  10. </script>
  11. <input type="text" id="pole1" name="pole1" value="">
  12. <textarea>

Domyślam się że trzeba zastosować być może inną metodą wstawiania pola która od razu wpisuje text w value="".

Chodzi mi o radę tak jak ostatnio a nie gotowy kod.
CuteOne
1. Za pomocą JS pobierasz wszystkie elementy, które chcesz "obsłużyć" np. dodać do nich odpowiednie value - google->js get form elements
2. Gdy masz już wszystkie elementy za pomocą pętli wstawiasz do nich value w ten sposób obslugiwanyObiekt.value = 'taralal'
3. Obiekt JSON musi być skonstruowany tak abyś wiedział jakie dane wstawić do jakiego inputa np.
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. var myJSON = [
  2. {
  3. "klucz": "input_1",
  4. "dane": "eded"
  5. },
  6. {
  7. "klucz": "input_2",
  8. "dane": "efef"
  9. }
  10. ];
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext

"klucz" to np. id inputa
c.e.z.a.r
Dzięki za wskazówkę resztę już doczytam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.