Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Jaki serwer dla sklepu Magento?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
james8
Witajcie,

Chciałbym Was zapytać jaki serwer powinienem wybrać aby postawić sklep na skrypcie Magento? Na jakie parametry powinienem zwrócić uwagę?

Kiedyś miałem już postawiony taki sklep na serwerze:

http://linuxpl.com/Konto-W1GB_f_2_pakiet_19

i chodziło to strasznie wolno :/
wNogachSpisz
na pewno nie shared - musi być dedyk albo vps lub inny skrypt sklepu, magentoo o ile jest napisany "z użyciem nowych technologii" to szybki i optymalny nie jest.
W sumie to ciężko znaleźć optymalny sklep, najlepiej wziąć na warsztat przejrzyście napisany projekt i samemu zoptymalizować - OpenCart?
james8
Cytat(wNogachSpisz @ 21.06.2012, 10:25:42 ) *
na pewno nie shared - musi być dedyk albo vps lub inny skrypt sklepu, magentoo o ile jest napisany "z użyciem nowych technologii" to szybki i optymalny nie jest.
W sumie to ciężko znaleźć optymalny sklep, najlepiej wziąć na warsztat przejrzyście napisany projekt i samemu zoptymalizować - OpenCart?

Z tego co pamiętam to Magento jest napisane z wykorzystaniem Zenda, samo Magento zajmuje na serwerze ok. 180 mega tongue.gif

Ma strasznie duże wymagania, ale skrypt jest naprawdę dobry.

Rozważam jeszcze Open Carta, bądź Preste co o nich sądzicie?

Samemu oczywiście można napisać, ale szczerze mówiąc to zajmuje się różnymi rzeczami i nie ma za bardzo an to czasu.

P.S fajny nick Śpisz w nogach biggrin.gif
wNogachSpisz
Rozmiar na dysku nie ma większego znaczenia, liczy się to ile czasu procesora i ramu jest potrzebne podczas wykonywania podstawowych funkcji.

Ja lubie Opencarta za kod źródłowy, przypomina mi codeignitera / wordpressa, solidny MVC - bardzo mi taki styl kodowania podchodzi. Niestety też nie jest optymalny, otwarcie podstrony wymaga 250 zapytań do bazy, mój post na forum opencarta z pytaniem dlaczego skrypt potrzebuje aż tylu zapytań został po prostu usunięty happy.gif. Każdy inny sklep jaki czytałem to zbitka kodu dramatycznie niskiej jakości - strata czasu.
amii
180 mega ? To chyba licząc razem ze wszystkimi bibliotekami Zenda, która w normalnym przypadku powinny być zaczytywane z include_path na serwerze
james8
Cytat(wNogachSpisz @ 21.06.2012, 10:56:28 ) *
Rozmiar na dysku nie ma większego znaczenia, liczy się to ile czasu procesora i ramu jest potrzebne podczas wykonywania podstawowych funkcji.

Ja lubie Opencarta za kod źródłowy, przypomina mi codeignitera / wordpressa, solidny MVC - bardzo mi taki styl kodowania podchodzi. Niestety też nie jest optymalny, otwarcie podstrony wymaga 250 zapytań do bazy, mój post na forum opencarta z pytaniem dlaczego skrypt potrzebuje aż tylu zapytań został po prostu usunięty happy.gif. Każdy inny sklep jaki czytałem to zbitka kodu dramatycznie niskiej jakości - strata czasu.

Spojrzałem na demo Open Carta i panel administracyjny zrobili bardzo podobny do Magento hehe muszą się na kimś wzorować smile.gif Kodowałem Wordpressa - może szybko się wdrożę w Open Carta smile.gif

Co do zbitek kodu w skryptach sklepowych to zgadzam się - prym wiedzię wiecznie żywy osCommerce biggrin.gif

Cytat(amii @ 21.06.2012, 10:59:46 ) *
180 mega ? To chyba licząc razem ze wszystkimi bibliotekami Zenda, która w normalnym przypadku powinny być zaczytywane z include_path na serwerze

hmm trudno mi powiedzieć amii, bo już od dłuższego czasu nie miałem styczności z tym skryptem, a nie chciałbym wprowadzić Cię w błąd.

natomiast wymagania wyglądają następująco:

http://www.magentocommerce.com/system-requirements
wNogachSpisz
Cytat(james8 @ 21.06.2012, 12:17:10 ) *
natomiast wymagania wyglądają następująco:
http://www.magentocommerce.com/system-requirements

To są wymagania softowe a nie sprzętowe, nie mają one żadnego znaczenia..
To tak jakby w wymaganiach gry komputerowej napisać "Windows XP" i nie wpspomnieć nic o procesorze grafice czy ramie.

// edit
może za wyjątkiem "Memory_limit no less than 256Mb (preferably 512)", to nie wróży nic dobrego.

Tak na marginesie, to Zend sam w sobie jest beznadziejny :-]
james8
Cytat(wNogachSpisz @ 21.06.2012, 11:43:26 ) *
Tak na marginesie, to Zend sam w sobie jest beznadziejny :-]

Beznadziejny? Dlaczego?

Miałem zamiar nauczyć się tej technologii hehe....

edit: polecacie jakiś inny framework?
wNogachSpisz
Może nie idźmy w offtopic..

Cytat(james8 @ 21.06.2012, 12:55:14 ) *
Beznadziejny? Dlaczego?

Powolny, długie nazwy klas trudne do zapamiętania, dużo błędów takich jak nieskończone pętle i wiele innych.

Cytat(james8 @ 21.06.2012, 12:55:14 ) *
edit: polecacie jakiś inny framework?

CodeIgniter bo szybki i ma ActiveRecords.

CakePHP ma dużo ciekawych rozwiązań, tyle ze bez cachowania jest zbyt wolny, więc trzeba dokładnie przemyśleć flow aplikacji i w odpowiednich miejscach dać cache, a to utrudnia developing.

Ogólnie to zacząłem od CI, potem próbowałem YII, Cake, Zend, Symfony, na końcu wróciłem do CI i nie żałuje :-]
james8
Cytat(wNogachSpisz @ 21.06.2012, 12:15:06 ) *
Powolny, długie nazwy klas trudne do zapamiętania, dużo błędów takich jak nieskończone pętle i wiele innych.

CodeIgniter bo szybki i ma ActiveRecords.

CakePHP ma dużo ciekawych rozwiązań, tyle ze bez cachowania jest zbyt wolny, więc trzeba dokładnie przemyśleć flow aplikacji i w odpowiednich miejscach dać cache, a to utrudnia developing.

Ogólnie to zacząłem od CI, potem próbowałem YII, Cake, Zend, Symfony, na końcu wróciłem do CI i nie żałuje :-]

Mój znajomy który prowadzi agencje interaktywną też programuje w CodeIgniter, ale nie mam pewności czy to oprogramowanie jest jeszcze rozwijane...

Z kolei inny polecał: Symfony i Kochanę, ale to jak ze wszystkim - co człowiek to inna opinia smile.gif Chyba muszę od czegoś zacząć to będę mieć rozeznanie smile.gif

Cytat(wNogachSpisz @ 21.06.2012, 12:15:06 ) *
Może nie idźmy w offtopic..

Oki! smile.gif
Dipter
Frameworka nie można wyznaczyć tak sobie, trzeba utworzyć listę tych, które będą spełniały wymogi projektu razem z obciążeniem, a dopiero następnie wybrać ten właściwy.

Wybór Frameworka

Lecz jeśli chcesz w MIARĘ dobrze nauczyć się "programowania obiektowego w php" i stworzyć przy tym porządny sklep to wykorzystaj coś, co na starcie eliminuje największe problemy i dostarcza Ci dość spory support zarówno pomocy jak i bibliotek - Więc osobiście poleciłbym Tobie Symfony 2 lub wcześniej wspomnianego Zenda.
entika
Myślę, że najłatwiej się skosultować z firmą, która będzie Ci stawiać Magento na serwerze. Wtedy ktoś Ci dokładnie podpowie, jaki wybrać.
Ja skorzystałam z zakupów gropowych dla firm i w instalacji już bylo sprawdzenie, czy mój serwer się nadaje.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.