Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [html][css] klasa/id przyjmuje częściowo parametry
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
bogdanh
Dla przykładu mam:
#active {
color: #FFFF00;
background: #757A6D;
margin-left: 5px;
font-style: italic;
}

w <a href="costam" id="active">...</a>
margin działa
font-style działa
color i background nie działają

Wcześniej nie mam opisanego "czystego" a
P.s.
To samo nie działa jako class (.active) i jako ID

Jakieś rady?
Crozin
Zapewne masz jakąś regułę, która nadpisuje te style, bo składniowo wygląda w porządku. Google/IE/Opera(?) -> F12, podgląd elementu, zobacz z jakich reguł element otrzymuje jakie style. W przypadku FF musisz doinstalować dodatek Firebug.
bogdanh
Cytat(Crozin @ 24.06.2012, 12:38:40 ) *
Zapewne masz jakąś regułę, która nadpisuje te style, bo składniowo wygląda w porządku. Google/IE/Opera(?) -> F12, podgląd elementu, zobacz z jakich reguł element otrzymuje jakie style. W przypadku FF musisz doinstalować dodatek Firebug.

"powyżej" mam:
#leftcolumnwrap {
width: 220px;
float: left;
margin: 0 auto;
}

#leftcolumn {
background: #B1B5AC;
border-radius: 3px;
border: 1px solid #B1B5AC;
margin: 5px;
}
Jest to "podkład" pod menu.
Po wyłaczeniu divów z w/w id dostaję oczywiście kaszankę na ekranie, ale dalej te dwa parametry nie działają.
Poniższe regułki działają prawidłowo:
#v_mnu_01 li a:hover{
color: #FFFF00;
background: #757A6D;
padding-top: 3px;
padding-right: 0;
padding-bottom: 3px;
padding-left: 5px;

}
lobopol
Pokaż online swój problem i naucz się używać tagów [html][css]
bogdanh
Cytat(lobopol @ 24.06.2012, 13:20:04 ) *
Pokaż online swój problem i naucz się używać tagów [html][css]

Poprawiłem tytuł. Przepraszam za nieuwagę.
http://www2.regiony.pl/proby_rozne/template/
lobopol
Chodziło o kod css/html w komentarzach masz tagi [html][css] do umieszczania. Który element się źle wyświetla bo nie widzę nic o id active
bogdanh
Cytat(lobopol @ 24.06.2012, 13:29:58 ) *
Chodziło o kod css/html w komentarzach masz tagi [html][css] do umieszczania. Który element się źle wyświetla bo nie widzę nic o id active

Prawde mówiąc nie zrozumiałem o co chodzi. sad.gif
Crozin
1. Wątek dotyczy HTML/CSS więc nie pokazuj tutaj nawet kodu PHP. A same listingi kodu wrzucaj w BBCode, odpowiednio [ html ] i [ css ].
2. Selektor #v_mnu_01 li a:[link/hover/active/visited] ma większą moc niż zwykły #active, dlatego też nadpisuje jego style - tak jak powiedziałem. Zwiększ siłę selektora dla aktywnego elementu, np. stosując selektor #v_mnu_01 #active.
3. https://www.google.com/search?aq=0&oq=c...lector+priority
bogdanh
Cytat(Crozin @ 24.06.2012, 14:00:59 ) *
1. Wątek dotyczy HTML/CSS więc nie pokazuj tutaj nawet kodu PHP. A same listingi kodu wrzucaj w BBCode, odpowiednio [ html ] i [ css ].
2. Selektor #v_mnu_01 li a:[link/hover/active/visited] ma większą moc niż zwykły #active, dlatego też nadpisuje jego style - tak jak powiedziałem. Zwiększ siłę selektora dla aktywnego elementu, np. stosując selektor #v_mnu_01 #active.
3. https://www.google.com/search?aq=0&oq=c...lector+priority

Dziękuję za podpowiedź i uwagę (będę pamiętał).
Próbowałem wcześniej "zwiększyć moc" w ten sposób, ale nie działalo.
Zadziałało dopiero po wyrzuceniu testowego menu poziomego ulokowanego pod header.

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.