Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: WebServ
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
boosik01
Witam. Jestem w trakcie tworzenia gry przeglądarkowej, i związku z tym mam pytanie odnośnie testowania skryptów na wirtualnym serwie jakim jest webserv.
Oczywiście na moim kompie on działa bez zarzutów, tylko chciałbym by osoba na drugim komputerze w domu (mamy sięc LAN), testowała te skrypty.
Próbowałem połączyć się poprzez adres IP (mamy takie same), lecz wyświetlana zostaje tylko i wyłącznie konfiguracja router'ów.
Jest może jakiś sposób by druga osoba mogła testować skrypty na drugim kompie?

PS. W grę nie wchodzi postawienie tam osobnej bazy smile.gif
Kshyhoo
Zmień IP komputerom w "Panel sterowania" / "Połączenia sieciowe" / "Właściwości"...
sobol6803
W LAN'ie macie wenętrzne IP (inne), więc możecie się do niego odwoływać. Jeśli wpisujesz zewnętrzny adres IP albo adres bramki to wyskoczy konfiguracja routera, chyba, że ustawisz przekierowywanie portów (w LAN'ie niepotrzebne).

Przykład:
192.168.0.101 - adres wewnętrzny 1 komputera
192.168.0.102 - adres wewnętrzny 2 komputera
83.124.88.11 - adres zewnętrzny

Jeśli na 1 komputerze jest webserv, to na 2 komputerze wystarczy wpisać w przeglądarce: http://192.168.0.101/ i ma się dostęp do strony postawionej na webserv. Oczywiście jak macie jakieś firewalle, to jeszcze trzeba zezwolić na połączenie drugiemu komputerowi.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.