Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: tworzenie tabel w php
Forum PHP.pl > Forum > PHP
musiek86
Mam skrypt który ma tworzyć tabele w bazie. połączenie jest, ale tabele nie są tworzone. Tabele są sciągniete z czystej instalacji mybb i wgrane do pliku jako jedno zapytanie, usunięte z niego zostały wszelkie cudzysłowia i apostrofy aczkolwiek podczas wykonywania skryptu dostaje błąd:
  1. Nie mogę utworzyc tabeli w bazie You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near ' dateline bigint(30) NOT NULL DEFAULT 0, module varchar(50) NOT NULL DEFAU' at line 3

Kod pliku jest tu ->kmus.pl/rozne/tworzenie_tabel_mybb.txt
Natomiast orginalnie sciagnięte z bazy tabele tu -> kmus.pl/rozne/mybb.txt w nich jedynie czesc prefixu została zamieniona na $nazwa
lukaskolista
  1. $tworzenie_tabel = '...

1. CREATE TABLE IF NOT EXISTS efora__$nazwa__adminoptions (
Jezeli chcesz korzystac ze zmiennych wewnatrz stringow to uzywaj " zamiast '.
Polecam rozwiazanie
  1. 'string string'.$zmienna.'string string';
musiek86
Jeśli dobrze zrozumiałem to ma wygladac mniej wiecej tak:
  1. $tworzenie_tabel = "CREATE TABLE IF NOT EXISTS 'efora__'.$nazwa.'__adminoptions' ("

A jeśli mam plik tabele.sql i chce go wrzucic do bazy to znalazłem takie coś
  1. <?php
  2.  
  3. $file = file('jakas_sciezka/tabele.sql');
  4. $file = explode(';',$file);
  5.  
  6.  
  7. foreach ($file as $row)
  8. mysql_query($row);
  9. ?>

Pytanie teraz jest takie, bo w tabelach trzeba nadac jeszcze konkretny prefix więc jak to zmienic przed wgraniem?

Innym pomysłem jest import bazy w takim stanie jak jest a nastepnie dac UPDATE na tabele z okreslonym unikalnym członem by zmieniał na taki jak potrzeba. To by wypaliło?
Nikt nie wie jak pomóc? ;>
lukaskolista
  1. $tworzenie_tabel = "CREATE TABLE IF NOT EXISTS 'efora__'.$nazwa.'__adminoptions' ("

Musze Cie zmartwic, ale skoro zadajesz takie pytania, to nie znasz podstaw.

Ponizej poprawny kod
  1. $tworzenie_tabel = 'CREATE TABLE IF NOT EXISTS `efora__'.$nazwa.'__adminoptions` ('
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.