Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem Z Smtp I Smtp_port W Php.ini
Forum PHP.pl > Forum > PHP
koskitos
moj problem dotyczy tego ze gdy wyslam maila funkcja mail() wyskakuje mi blad:
Cytat
Warning: mail(): Failed to connect to mailserver at "localhost" port 25, verify your "SMTP" and "smtp_port" setting in php.ini or use ini_set() in c:\apache\htdocs\phps\aser.php on line 2

linia 2 to oczywiscie ta z funkcja mail().

funkcja jest najprosciej uzyta, bez naglowkow, tylko odbiorca, temat i tresc.
nie znam dobrze angielskiego ale doczytalem sie ze trzeba cos zmienic w php.ini
"smtp" mialem ustawione na "localhost", sprobowalem zmiany na nazwe hosta z mojej sieci lokalnej, bo przez taka lacze sie z baza mysql, ale to nic nie dalo.
niestety nie moge znalezc pola "smtp_port". probowalem je dodac i ustawic na 25, ale to nadal nic nie daje.

moze wie ktos o co chodzi
grohu
mozesz zainstalowac jakis serwer pocztowy (np.: ability mail server) i wtedy bedzie wysylac dobrze.ale z poziomu php powinno sie wysylac i bez zewnetrznego serwera, wiec moze i problem tkwi w konfiguracji php.ini
koskitos
Cytat(grohu @ 2004-08-25 09:23:45)
(...) wiec moze i problem tkwi w konfiguracji php.ini

chyba napisałem jakie sš ustawienia w php.ini (w poscie i jak wol w temacie) i ze najprawdopodbniej w nich tkwi problem. jakby ktos nie zauwazyl interesuje mnie rozwiazenie tego problemu, ktory widnieje w temacie
FiDO
smtp w php.ini musi zawierac adres dzialajacego serwera SMTP, localhost nie dziala, bo raczej malo prawdopodobne ze masz zainstalowany takowy w systemie.
Tak wiec masz kilka wyjsc..
  • zainstalowac u siebie na kompie serwer SMTP i wtedy ustawiasz localhost
  • jestes w sieci LAN, wiec bardzo prawdopodobne, ze komputer ktory jest Wasza bramka do internetu ma serwer SMTP, spytaj admina, jesli tak to ustaw jego adres
  • ustaw adres jakiegos publicznie dostepnego serwera SMTP, ktory umozliwia wysylanie poczty bez autoryzacji, kiedys mozna bylo podac jakies darmowe typu mail.o2.pl ale teraz juz wszyscy (chyba) powprowadzali autoryzacje SMTP i to nie przejdzie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.