Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Tworzenie stron- czy jest sens się uczyć?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
katsuo
Przejrzałem oferty na zlecenia.przez.net i oferia.pl, jest na nich mnóstwo osób chętnych do podjęcia pracy. Naukę traktuję jako inwestycję, a jak wiadomo od nierentownych inwestycji należy się odciąć, czy jest więc sens pchać się w webdev przy tak dużej konkurencji?
irmidjusz
Nie ma sensu, już jest za dużo developerów, ciężko o zlecenia, na dodatek kryzys w euro idzie.
!*!
Jeśli szukasz zleceń na takich serwisach jak podałeś wyżej, to nie ma sensu i zajmij się uprawą zboża. Poza tym, co to znaczy "tworzenie stron"?
alegorn
programista, jako zawód, jest dobrym wyborem.
bądź jedynie gotów na relokację, i na naukę do końca trwania w zawodzie.

kwestia wyboru technologii.

ale to już musisz sprawdzić osobiście, co ci pasuje..

kryzys? gdzie wy widzicie kryzys w IT ?

j.
solificati
Cytat(alegorn @ 6.08.2012, 13:10:49 ) *
bądź jedynie gotów na relokację, i na naukę do końca trwania w zawodzie.

W każdym zawodzie trzeba się uczyć do końca, jeśli chce się zostać w górnych rejonach zarobków i prestiżu.
lobopol
Webdeveloper (js+html) to bardzo dobry zawód, wielu jest domorosłych webdevów którzy zrobią ci stronę, ale nie będzie się ona na dłuższą metę do niczego nadawać. O dobrego webdeva jest znacznie ciężej niż o dobrego php-owca i rynek to zaczyna zauważać.
Pawel_W
Cytat(lobopol @ 6.08.2012, 15:46:51 ) *
wielu jest domorosłych webdevów którzy zrobią ci stronę, ale nie będzie się ona na dłuższą metę do niczego nadawać.

uważasz więc, że webdeveloperki nauczą Cię np. studia? bo wg mnie to właśnie samemu w domu można się najwięcej nauczyć wink.gif
irmidjusz
hej myślicie, że jak będziecie 60-letnimi dziadkami, to nadal będziecie się nieustannie uczyć najnowszych technologii, pracować jako koderzy html/php, dużo zarabiać i cieszyć prestiżem? biggrin.gif a nawet jakby html i php odeszły do lamusa, to będziecie wymiatać kodując w DFH754+++ ? biggrin.gif
!*!
Cytat(irmidjusz @ 6.08.2012, 16:17:48 ) *
hej myślicie, że jak będziecie 60-letnimi dziadkami, to nadal będziecie się nieustannie uczyć najnowszych technologii, pracować jako koderzy html/php, dużo zarabiać i cieszyć prestiżem? biggrin.gif a nawet jakby html i php odeszły do lamusa, to będziecie wymiatać kodując w DFH754+++ ? biggrin.gif

Nie, w tym wieku będą to za Nas robić pracownicy. Programiści/koderzy odchodzą na emeryturę w wieku ok 35lat wink.gif
solificati
Coś mnie ominęło w życiu widzę. Ciekawe czy bardziej by się opłacało przejść na emeryturę zamiast pracować dalej.
lobopol
Cytat
uważasz więc, że webdeveloperki nauczą Cię np. studia? bo wg mnie to właśnie samemu w domu można się najwięcej nauczyć

Nie, studia tego nie zrobią. Tylko i wyłącznie praktyka z czytaniem dokumentacji i wertowaniem setek przykładów i wzorców. Większość z webdeveloperów na Polskim rynku to osoby młode <24 lata które po skończeniu jakiegoś prostego kursu html/css/javascript sądzą, że są w stanie zrobić dobrą stronę. Wiele osób uzna, że skoro się wyświetla poprawnie to wszystko jest ok, ale oczywiście tak nie jest. Webdeveloperka to naprawdę dynamicznie rozwijająca się gałąź i niewielu nadąża za trendami i dobrymi praktykami.
Pawel_W
@lobopol
to jest takie pieprzenie, jak ktoś chce to wiek nie ma znaczenia, sam mam 18 lat i nie uważam, że robię złe strony

w dalszym ciągu nie rozumiem dlaczego siedząc w domu nie mogę czytać dokumentacji, wertować setek przykładów i wzorców smile.gif
!*!
lobopol chyba chodziło o to że większość ludzi co "robi strony" korzysta z kreatorów do ich tworzenia, dzięki czemu kod jest G warty. Tylko niewielki % tych co uczyli się na własną rękę, może o sobie powiedzieć web developer, a to nie to samo do webmaster wink.gif
alegorn
wszędzie się można czegoś nauczyć. tyle ze samemu w domu to się można nauczyć złych nawyków.
chodzi mi o to ze nie weryfikujesz warsztatu pracy, izolujesz się od otoczenia itp. do nauczenia podstaw - tak.
do nauki programowania - potrzebna jest ciągła praktyka...
w dużym zespole, jest łatwiej, zawsze masz do kogo się zwrócić o pomoc, zawsze ktoś jakąś nowinką rzuci...
jasne że jeśli posiadasz mega silną wolę i niebanalny talent - nauczysz się tego samemu....
ale i też będziesz znał TYLKO te rozwiązania które sam znajdziesz...

jeszcze odniosę się do jednej z wypowiedzi -
Cytat
to jest takie pieprzenie, jak ktoś chce to wiek nie ma znaczenia, sam mam 18 lat i nie uważam, że robię złe strony

czemu nie, masz prawo tak uważać..
a weryfikowałeś tą wiedzę? czy też polegasz na wyłącznie własnej opinii ?

j.
lobopol
Pawel_W no i co w związku z tym, że uważasz, że jesteś dobry, mógłbym to zweryfikować dopiero po dokładnym przyjrzeniu się twojemu kodowi? Nie twierdzę, że każda osoba która uczyła się sama w domu jest beznadziejna, ale mogę Ci zagwarantować, że zdecydowana większość jest beznadziejna, pisząca bzdurny nadmiarowy kod ciężki w utrzymaniu. Ba zdecydowana większość osób która uważa, że pisze dobry kod w rzeczywistości jest beznadziejna.

Jeżeli chcesz zostać naprawdę dobrym webdeveloperem to samodzielna nauka to nie wszystko, to jest bardzo dobry początek, ale posiadanie kogoś od kogo możesz się uczyć to jest po prostu najlepsza rzecz. Sam przez ostatnie 3 miesiące nauczyłem się od kolegi z pracy (który jest genialnym programistą js i ma znacznie większe doświadczenie niż ja) więcej niż przez ostatnie 9 miesięcy własnej dość intensywnej nauki i pracy dla jednej firmy.

Jeżeli masz możliwość załapania się do dobrej firmy to rób to jak najszybciej, im więcej doświadczenia tym lepiej.
borek199
Jednakże trzeba mieć jakieś umiejętności, aby dostać się do jakiejś pracy, gdzie możemy zdobyć tak cenne doświadczenie.
Więc chyba nie ma innego wyjścia jak zacząć jednak samemu programować w domu lub na studiach. Ale wiadomo, że studia też nie dadzą zbyt dużo jeżeli nie poprzemy tego godzinami spędzonym nad kodem w domu.
Pilsener
Cytat(katsuo @ 6.08.2012, 11:00:43 ) *
Przejrzałem oferty na zlecenia.przez.net i oferia.pl, jest na nich mnóstwo osób chętnych do podjęcia pracy. Naukę traktuję jako inwestycję, a jak wiadomo od nierentownych inwestycji należy się odciąć, czy jest więc sens pchać się w webdev przy tak dużej konkurencji?

Masz na myśli oferty typu "zapłać mi za możliwość zrobienia strony, odpłacę referencjami" albo "zrób mi stronę a umieszczę na niej twoje zdjęcie"? To tak jakbyś zaczynał w recyklingu od grzebania po śmietnikach smile.gif To pozorna konkurencja, gdy np. Norwegowie chcą zlecić projekty za 5 miliionów euro to okazuje się, że nie ma komu robić bo prawie nikt nie dysponuje takim zespołem i wiedzą, więc sami otwierają firmę i próbują zebrać zespół podkupując najlepszych skąd się da i wtedy znów okazuje się, że możemy im machnąć zegar na szablonie z freetemplates Lkingsmiley.png Pytanie gdzie Ty siebie widzisz - czy chcesz konkurować ze studentami i praktykantami w segmencie stron lokalnych warzywniaków czy może celujesz w poważne firmy i duże projekty? Na wolnym rynku jest miejsce dla każdego, pytanie gdzie Ty siebie widzisz?
alegorn
w wielu firmach szukają już w pierwszych rocznikach studiów. ba, mój znajomy do pracy przyszedł wcześniej niż na studia wink.gif bo do pracy przyszedł już w wakacje, a studia zaczynał od października.
dlaczego? bo to transakcja wiązana, ty nie wiele umiesz - my nie tak wiele płacimy. (poza tym - nadal są braki kadrowe)

myślę ze to jest o wiele lepszy początek, choć oczywiście pewne minimum jest potrzebne.
w mojej firmie, przynajmniej polowa pracowników it to studenci, zaawansowanie? rożne - ale przyzwoicie. nawet jeśli ktoś ma jakieś braki - to dość szybko się podciąga.

przy dużych projektach, bardzo dużo zależy od team leadera, czy potrafi odpowiednio zaplanować prace i rozwój dla takiego pracownika.
sprawdza się to zwłaszcza przy nietypowych projektach - gdzie każdy tak naprawdę się uczy tego tematu od zera.

j.
Wykrywacz
Olej to jak chcesz mieć stabilność ucz się języków programowania, dzięki których znajomości można znaleźć dobrze płatną pracę - Java/.NET i T-SQL/PLSQL.

I nie jest to pieprzenie odnośnie wieku, jak po programujesz parę lat weźmiesz udział w dużych projektach narzucających metodologię pracy zrozumiesz w jakiej dupie byłeś mając 18 lat.
Pawel_W
Cytat(Wykrywacz @ 9.08.2012, 12:13:45 ) *
I nie jest to pieprzenie odnośnie wieku, jak po programujesz parę lat weźmiesz udział w dużych projektach narzucających metodologię pracy zrozumiesz w jakiej dupie byłeś mając 18 lat.

mam 18 lat, pracować zacząłem mając 15 - teraz mam wykonanych ponad 150 stron, m.in. dla BZW BK, XTB oraz innych wielkich firm, klientów z całej Europy... chyba mi nie powiesz, że jestem w dupie? smile.gif od razu uprzedzam pytanie, nie pracuję po murzyńskich stawkach, normalna cena + umowa o dzieło.
Wykrywacz
Jesteś.
greycoffey
Cytat(Wykrywacz @ 9.08.2012, 15:42:36 ) *
Jesteś.

Odpowiadając, na twoim poziomie: ty też!
Wykrywacz
Spoko dzieci, dorośniecie zrozumiecie wujka wykrywacza smile.gif Ja się nie obrażam, ledwo co temu też nic nie umiałem i puszyłem się nazwami firm gdzie pozwolił mi ktoś komuś podetrzeć tyłek oraz tym że przecież mogę sam iść kupić piwo więc jestem dorosły i doświadczony wink.gif, a chwilę potem pozjadałem wszystkie rozumy i tak mi zostało.

@greycoffey podpowiem ci pewną mądrość, abyś nie zniżał się do mojego poziomu bo naprawdę pokonam cię doświadczeniem wink.gif
!*!
Cytat(Wykrywacz @ 10.08.2012, 09:56:46 ) *
Spoko dzieci, dorośniecie zrozumiecie wujka wykrywacza smile.gif Ja się nie obrażam, ledwo co temu też nic nie umiałem i puszyłem się nazwami firm gdzie pozwolił mi ktoś komuś podetrzeć tyłek oraz tym że przecież mogę sam iść kupić piwo więc jestem dorosły i doświadczony wink.gif, a chwilę potem pozjadałem wszystkie rozumy i tak mi zostało.

@greycoffey podpowiem ci pewną mądrość, abyś nie zniżał się do mojego poziomu bo naprawdę pokonam cię doświadczeniem wink.gif

kłamiesz.
Wykrywacz
Wcale że nie
Daiquiri
Cytat(Pawel_W @ 9.08.2012, 13:09:11 ) *
mam 18 lat, pracować zacząłem mając 15 - teraz mam wykonanych ponad 150 stron, m.in. dla BZW BK, XTB oraz innych wielkich firm, klientów z całej Europy... chyba mi nie powiesz, że jestem w dupie? smile.gif od razu uprzedzam pytanie, nie pracuję po murzyńskich stawkach, normalna cena + umowa o dzieło.
Masz niezłe tempo 3lata - 150stron. Nie zrozum mnie źle, nie chcę Ci umniejszać, jednak ciężko mi uwierzyć, że "wielkie firmy" zlecają pracę 15stolatkowi.

Katsuo, jeżeli celujesz w rynek typu ZPN to szkoda zdrowia...

PS. Darujcie sobie może takie głupawe przepychanki, co? smile.gif
Pawel_W
nie 15-latkowi, nie mówię że od razu w nich pracowałem, poważne oferty dostaję gdzieś od roku

poza tym, skąd mają wiedzieć ile mam lat, dla nich jestem panem Pawłem wink.gif

zainteresowałem się stronami internetowymi w 2002 roku, kiedy miałem 8 lat, tata jest informatykiem więc pokazał mi co i jak, później trochę się sam rozwijałem, aż 3 lata temu wziął mnie pod swoje skrzydła znajomy z firmy OptArt, trochę u niego porobiłem a potem sam zacząłem pracować jako freelancer smile.gif
irmidjusz
Że co? 150 stron w 3 lata? Twierdzisz, że jedną stronę robisz przeciętnie w (3*365) / 150 = 7,3 dnia? biggrin.gif
Pawel_W
przez stronę mam na myśli projekt, który zrobiłem - niektóre to sama strona główna, niektóre to większe serwisy z kilkunastoma podstronami

tak jak mówiłem ma 18 lat, jeszcze się uczę w szkole, więc nie wiem co jest dziwnego w średni 1 projekcie na tydzieńquestionmark.gif
konole
Cytat(Pawel_W @ 10.08.2012, 22:11:10 ) *
przez stronę mam na myśli projekt, który zrobiłem - niektóre to sama strona główna, niektóre to większe serwisy z kilkunastoma podstronami

tak jak mówiłem ma 18 lat, jeszcze się uczę w szkole, więc nie wiem co jest dziwnego w średni 1 projekcie na tydzieńquestionmark.gif

Tzn, ze jest to witryna statyczna, ze wstawkami PHP. W projekcie, to sam dostep do danych modeluje się przez minimum 1-2 dni...
irmidjusz
Ok, Pawel_W, nie mam więcej pytań.
Rzeczywiście, wujek Wykrywacz ma rację.
Daiquiri
Cytat(Pawel_W @ 10.08.2012, 20:13:22 ) *
poza tym, skąd mają wiedzieć ile mam lat, dla nich jestem panem Pawłem wink.gif
Po spotkaniu? Nie powiesz mi, że duże poważne firmy dają projekty wirtualnym freelancerom smile.gif? Pawel_W, po prostu Wykrywacz napisał o pracy przy " dużych projektach narzucających metodologię pracy", a Ty piszesz o projektach zamykanych w max tydzień. Ot, najwidoczniej nieporozumienie smile.gif.
Pawel_W
No sorry, rzeczywiście nieporozumienie wink.gif Ja zajmuję się wdrażaniem do Wordpressa oraz cięciem i kodowaniem, jak ktoś chce mnie zatrudnić zdalnie to wystarczy że zobaczy mój kod, nie napisałem przecież nigdzie, że pracuję jako programista smile.gif Przepraszam wszystkich za całe zamieszanie wstydnis.gif

Poza tym, włączyłem się do dyskusji bo poruszyła mnie kwestia "domowych webmasterów", nie mówiłem nic na temat doświadczenia osób pracujących jako programista, w takim wypadku jak najbardziej uważam, że tego się nie da nauczyć samemu, bo możemy chociażby wynajdować koło na nowo smile.gif także niezrozumienie było po obu stronach wink.gif
mls
Cytat(Wykrywacz @ 9.08.2012, 12:13:45 ) *
Olej to jak chcesz mieć stabilność ucz się języków programowania, dzięki których znajomości można znaleźć dobrze płatną pracę - Java/.NET i T-SQL/PLSQL.

Teraz na topie jest jeszcze Obj-C. Za byle jaką aplikację można sobie policzyć kokosy i co ciekawe są na to chętni... wink.gif
everth
@UP
Steve nie żyje więc to na dłuższą metę też martwa ścieżka.

@Daiquiri
Niektóre "poważne" (nieinformatyczne) firmy mają tak lekką rękę do szastania kasą i rozmytą odpowiedzialność w działach IT że przechodzą tam numery co do których myślałem że są możliwe tylko w budżetówce. Z ich punktu widzenia to grosze.
Daiquiri
Everth, zdaję sobie z tego sprawę. Jednak w kontekście sporych projektów informatycznych liczba dużych poważnych firm współpracujących z nastolatkiem freelancerem się drastycznie kurczy... smile.gif.

Osobiście uważam, że praca dla naprawdę dobrego magika technologii powiązanych z HTML/CSS/JS zawsze się znajdzie. Pozostaje pytanie o mobilność, wymagania finansowe itd. Każdy musi sam przekalkulować czy ta "inwestycja" może się opłacić.
!*!
Cytat
@UP

Dlaczego, co on ma(miał) do o-c? Większość rzeczy na iOS(X) na tym jedzie, a wątpię że apple byłoby teraz stać na przepisywanie tego wszystkiego, tym bardziej że jadą na tym niemal od początku i się sprawdza.
mls
Cytat(everth @ 11.08.2012, 02:51:44 ) *

A co ma piernik do wiatraka?
Steve nie miał nic do Obj-C. Za to cały "ekosystem" związany z makami ma. I nieprędko się on skończy...
Pilsener
Cecha wspólna freelancerów?
Cytat
X im zleca, będzie heca
- wyobrażacie sobie realizować projekt na powiedzmy pół roku w zespole około 10 osób (w tym 5-6 programistów PHP) przy pomocy freelancerów z różnych ogloszeń w sieci? Snorkle.gif Prawie wszędzie spotykałem się z narzekaniem na ich temat, najwięcej zastrzeżeń było do jakości - szczyt bezczelności: free miał pociąć stronkę więc co zrobił? CTRL+COŚ+TNIJ, CTRL+COŚ+Zapisz jako HTML - pociął? Pociął! baaasmiley.gif Zespół to zespół a taki fri to co za team member? Potem widzę projekty gdzie trzech czy pięciu takich poległo i weź teraz popraw taką wolną amerykankę. A prawdziwa tragedia gdy menedżer zechce wspomóc jakiś niedomagający projekt freelancerem, oczywiście "po taniości" - murowane wydłużenie opóźnienia i dodatkowe problemy w postaci choćby wściekłości pm który chętnie by zlecił ludziom nadgodziny i miał na nie chętnych, ale przecież wychodzi drogo, nie ma budżetu na nadgodziny i tak dalej.

Freelance jest ok ale nie oszukujmy się, jedna złota rączka trzymająca wiele srok za ogon możliwości ma ograniczone. Lepszym rozwiązaniem jest outsourcing - potrzebujemy powiedzmy 3 specjalistów od poniedziałku i oni nam ich z jakiejś tam firmy przysyłają - tylko do naszej dyspozycji, takich jakich chcemy z już podpisanymi umowami w dodatku na wskazaną lokalizację i każdy się melduje z już otwartym plikiem zaczynającym się od "<?php" party.gif Oczywiście kosztuje to trochę ale coś za coś.

Dlatego jeśli myślimy poważnie o programowaniu to uważam freelancerkę za kiepski start (no chyba, że ktoś ma możliwości pozyskiwania takich klientów jak np. duży bank biggrin.gif), lepsze są praktyki czy stała współpraca z jedną firmą, wtedy mamy szansę pracować przy większych projektach i w zespołach co jest kluczowe dla poważnych pracodawców - oczywiście ktoś może chcieć się dorobić stawiając w miesiąc 100 stron na dżumli po 100 netto od łebka - wolny wybór, co kto lubi. guitar.gif
IceManSpy
Kiedyś też coś tam szukałem jako free, ale wydaje mi się, że jest za duża konkurencja do zrobienia za grosze. Też byłem świadom, że nie mogę wymagać dużej sumy, ale chociaż taką przyzwoitą.
No ale sprawdza się to:
irmidjusz
hahaha "mam studenta..." wymiata laugh.gif
everth
Co do Steve'a to chodziło mi o to że sukces obj-c był/jest związany z sukcesem firmy Apple. To zamknięty ekosystem i pełen niedoróbek (choć widać że go rozwijają - vide XCode 4.4 i same zmiany w języku objc). Będzie żył dopóki Apple będzie na fali, umrze razem z nim. Co przy braku charyzmatu Jobsa może nastąpić raczej wcześniej niż później (choć nie w najbliższych latach). Podejrzewam też że kierownictwo Apple przy pierwszych oznakach kryzysu zacznie powoli otwierać się na deweloperów (JVM w iOS, - whynot?) i luzować politykę licencyjną.

Co do frilansu to rzeczywiście ciężko zaczynać od niego ale duża część firm PHP/HTML zaczynała właśnie od jednoosobowego frilansu. Dziś jest trudniej co nie znaczy że się nie da (choć jak pokazuje przykład Amber Gold są prostsze drogi do zostania milionerem biggrin.gif).
!*!
Owszem, apple się przyczyniło do jego popularności i gdzieniegdzie rozwoju, ALE wymiana tego ekosystemu kosztowałaby sporo i podejrzewam że byłby za duży zgrzyt.
Apple i otwarcie na "inne" niż "ichniejsze" rozwiązania? Wątpię... patrz flash, a nawet jeśli, to myślisz że wpakowali by w system, cokolwiek co go spowolni? iPhone zacina się na gierkach we flashu, a co dopiero jvm.

Cytat
Co do frilansu to rzeczywiście ciężko zaczynać od niego ale duża część firm PHP/HTML zaczynała właśnie od jednoosobowego frilansu. Dziś jest trudniej co nie znaczy że się nie da (choć jak pokazuje przykład Amber Gold są prostsze drogi do zostania milionerem ).

Masz jakiś pomysł na taką piramidę dla IT? wink.gif
alakot4
Sens jest tylko wtedy gdy Cię to na prawdę interesuje i zamierzasz/jesteś w tym dobry, jeśli nie jeden z najlepszych. Pseudo Fachowców nikt nie poleca i nie mają oni zleceń.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.