Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: warunek if...
Forum PHP.pl > Forum > PHP
boosik01
Cześć. Dlaczego w poniższym kodzie nie wykonuje się kod w ifie? Mimo że jeśli na 100% warunek jest spełniony....

1. if($mess['receive'] == $id or $mess['receive'] == $player->login)
  2. {
  3. $read_mess = $pdo -> prepare('SELECT * FROM messages WHERE sender=? or sender=?');
  4. $read_mess->execute(array($_GET['id'], $player->login));
  5. foreach($read_mess as $read_messages)
  6. {
  7. $read_messages1[] = $read_messages;
  8. }
  9. $read_mess -> closeCursor();
  10.  
  11. }
  12. else
  13. {
  14. $error = form_field('Błąd', 'error');
  15. }
nospor
A skad wiesz ze się nie wykonuje? Moze sie wykomuje tylko zapytanie nic nie zwraca.....

Poza tym sprawdzales ze na pewno wszedl w IFa? Dałeś w nim echo 'DUPA';?
boosik01
Przecież jest $error, którą później przekazują do tpl za pomocą smarty...
Warunek jest jest spełniony w 100% ponieważ dla testów zobaczyłem co pobiera mi z bazy a co zawiera $player->login, i wyszło tak że pierwszy warunek przed or jest nie spełniony ale zaraz drugi po or jest spełniony. Ale mimo to nie wykonuje if`a.

Edit://

Dałem dla testu czysty tekst na sztywny, tzn do $a='user'; czy to samo co $mess['receive'] zawiera w bazie, i wtedy if sie wykonuje, lecz jeśli dam w ifie $mess['receive'] to if się nie wykona. Czyli wychodziło by na to że problem jest w zapytaniu. Ale jeśli wyświetlę $mess['receive'] po za ifem, to wyświetla mi poprawnie dane...
nospor
Cytat
Przecież jest $error, którą później przekazują do tpl za pomocą smarty...
I co, widzisz te error? Jak nie widzisz, znaczy ze wszedł do IFa. a W if już ci mowilem ze zapytanie może ci nic nie zwracać....czytaj co się pisze.
boosik01
Tak widzę error.

Edit:// OK problem rozwiązany wink.gif Szczerze mówiąc nadal nie wiem co było. Wpisałem ręcznie w bazie nick i hula. Może jakiś biały znak się wkradł czy coś... ;p

I dziękuje za próbę rozwiązania mojego problemu ;-)
nospor
Cytat
Tak widzę error.
To skoro widzisz error to na grzyba piszesz ze na 100% wchodzi do IFa..... no ja nie rozumiem.... brak słów.
Skoro widzisz error znaczy ze wchodzi ci do ELSE a nie do IF.... kurcze, myśl trochę co piszesz chłopie.
boosik01
Chłopie a czy ja napisałem że gdzieś mi wchodzi coś do ifa? Nie...
nospor
Proszę bardzo:
Cytat
Dlaczego w poniższym kodzie nie wykonuje się kod w ifie. Mimo że jeśli na 100% warunek jest spełniony....

Chyba logiczne że skoro pytasz czemu nie wykonuje się kod w IF mimo, że IF jest spełniony, to myslisz ze wchodzi do IF - logiczne.
Motasz się sam w swoich zeznaniach...
boosik01
Może źle mie zrozumiałeś. Chciałem się dowiedzieć dlaczego nie wykonuje się kod w ifie, a nie po za else, bo tu właśnie kod się wykonywał. Warunek był spełniony...

Dobra jeśli ja coś namotałem - przepraszam.
nospor
Cytat
Warunek był spełniony...
No właśnie nie był..... NIe był spełniony warunek w IF i wykonywał się ELSE. Do IFa w ogóle nie wchodził. Staraj się rozróżniać
wejść w IF, od spełnienie warunku w IF. To dwie różne rzeczy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.