Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [WWW] Moja pierwsza strona
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
Synek.
Proszę o ocenę mojej pierwszej strony. Piszcie co trzeba zmienić itd.
LINK
Hosting tymczasowy.
Bateria
Tak wygląda na najnowszym internet explorerze:
Synek.
Naprawione.
Evinek
Prosta i moim zdaniem ładna.
Do poprawy zakładka "Realizacje" - nie czytelne. Musisz wymyślić inny układ projektów. Może obrazki same, po najechaniu jakieś dodatkowe informacje?

Formularz kontaktowy nie sprawdza poprawności emaila.
W kod HTML się nie zagłębiam.
Wszystkie podstrony w .html, a kontakt w .php.
Rób od razu wszystko w PHP.

Ocena: 7/10
Synek.
Cytat(Evinek @ 28.08.2012, 14:32:35 ) *
Do poprawy zakładka "Realizacje" - nie czytelne. Musisz wymyślić inny układ projektów. Może obrazki same, po najechaniu jakieś dodatkowe informacje?

Formularz kontaktowy nie sprawdza poprawności emaila.

1. Coś pomyślę.
2. Ale nie wysyła maila gdy jest nie poprawny.

binprogrammer
Cytat
"Oprócz stron wykonuję fora internetowe oparte na języku phpBB3."

Chciałbym cię poprawić, phpbb to nie język smile.gif

Cytat
Rób od razu wszystko w PHP.

Albo zamień php na html w htaccess smile.gif

Ocena 6/10 smile.gif Jestem trochę od ciebie młodszy i dawno nie zrobiłem szablonu, oj chyba trzeba się wziąć znowu za to na poważnie smile.gif
Synek.
Poprawiłem.
kamil4u
Nie wiem czy to dobry pomysł oferować swoje usługi. Za mało wiesz. Najpierw, moim zdaniem, powinieneś się wiele nauczyć, a dopiero później na tym zarabiać. A może tylko ja już w dzisiejszych czasach mam coś takiego, że nie lubię sprzedawać ...., no coś na czym bardzo dobrze się nie znam.

Uwagi:
- Masz doctype HTML5, a w ogóle z niego nie korzystasz
- brak znacznika <html>, za to go zamykasz
- znacznik <center> - znacznik wycofano - teraz używa się CSS
-
Kod
<div id="logo">
- niepotrzebny znacznik, nic nie wnoszący
-
Kod
<div id="menu">
<a href="index.html">strona główna</a>
<a href="omnie.html">o mnie</a>
<a href="oferta.html">oferta</a>
<a href="portfolio.html">realizacje</a>
<a href="kontakt.php">kontakt</a>
</div>
Menu tworzymy na listach -> <ul>, <li>
-
Kod
<div id="prawa">
Wszystkie prawa zastrzeżone / Copyright &copy; 2012 by
<a href="index.html">Arkadiusz Chodór</a>
</div>
Użycie <div> tu nie pasuje. Osobiście użyłbym <span>
- kontakt w stopce to samo co z menu - użyj <ul>
- formularz -> nie używamy tabelek - tylko do danych tabelarycznych
-
Kod
input type="submit" name="submit" value="Wyślij" style="border-radius: 3px; border: 1px solid orange;  background-color: #000000; opacity: 0.7; color: #FFFFFF; padding: 5px 5px 5px 5px; width: 75px;">&nbsp;
CSS nie używamy w atrybucie style="..." tylko dajemy w oddzielnym pliku
-
Kod
<font size="4">
- znacznik wycofany
- i wiele innych mniejszych błędów, ale nie chce mi się przypatrywać

Oczywiście, nie piszę tego żebyś się zniechęcił - wręcz przeciwnie - chcę Ci jedynie uświadomić, że czeka Cię wiele pracy przed sobą i zachęcam Cię do tego, żebyś wiele czytał, pisał, ale hobbistycznie, a nie od razu za pieniądze.

Wyglądu nie oceniam, bo to nie moja branża. CSS i JS też na razie nie patrzyłem, ale jak będziesz chciał to mogę popatrzeć.

Kod: (4 lub 5)/10
Synek.
Cytat(kamil4u @ 28.08.2012, 15:28:18 ) *
Nie wiem czy to dobry pomysł oferować swoje usługi. Za mało wiesz. Najpierw, moim zdaniem, powinieneś się wiele nauczyć, a dopiero później na tym zarabiać. A może tylko ja już w dzisiejszych czasach mam coś takiego, że nie lubię sprzedawać ...., no coś na czym bardzo dobrze się nie znam.

Uwagi:
- Masz doctype HTML5, a w ogóle z niego nie korzystasz
- brak znacznika <html>, za to go zamykasz
- znacznik <center> - znacznik wycofano - teraz używa się CSS
-
Kod
<div id="logo">
- niepotrzebny znacznik, nic nie wnoszący
-
Kod
<div id="menu">
<a href="index.html">strona główna</a>
<a href="omnie.html">o mnie</a>
<a href="oferta.html">oferta</a>
<a href="portfolio.html">realizacje</a>
<a href="kontakt.php">kontakt</a>
</div>
Menu tworzymy na listach -> <ul>, <li>
-
Kod
<div id="prawa">
Wszystkie prawa zastrzeżone / Copyright &copy; 2012 by
<a href="index.html">Arkadiusz Chodór</a>
</div>
- kontakt w stopce to samo co z menu - użyj <ul>
- formularz -> nie używamy tabelek - tylko do danych tabelarycznych
-
Kod
input type="submit" name="submit" value="Wyślij" style="border-radius: 3px; border: 1px solid orange;  background-color: #000000; opacity: 0.7; color: #FFFFFF; padding: 5px 5px 5px 5px; width: 75px;">&nbsp;
CSS nie używamy w atrybucie style="..." tylko dajemy w oddzielnym pliku
-
Kod
<font size="4">
- znacznik wycofany
- i wiele innych mniejszych błędów, ale nie chce mi się przypatrywać

Oczywiście, nie piszę tego żebyś się zniechęcił - wręcz przeciwnie - chcę Ci jedynie uświadomić, że czeka Cię wiele pracy przed sobą i zachęcam Cię do tego, żebyś wiele czytał, pisał, ale hobbistycznie, a nie od razu za pieniądze.

Wyglądu nie oceniam, bo to nie moja branża. CSS i JS też na razie nie patrzyłem, ale jak będziesz chciał to mogę popatrzeć.

Kod: (4 lub 5)/10

Ja nie chcę na tym zarabiać, tylko ćwiczę. Napisałem ta stronę, w celach ćwiczenia. Aktualnie uczę się PHP, MySQL i jQuery.
Dzięki za wytknięcie błędów. Bardzo mi to pomoże.
Tuminure
Cytat

Mógłbyś rozwinąć myśl? Jak dla mnie div jest dobrym rozwiązaniem - do span musiałby przypisać dodatkowo kilka atrybutów.
Inna sprawa, że skoro ma doctype html5, to mógłby zastosować <footer>, jednak div jest jak najbardziej dobrym pomysłem.

W formularzu brakuje mi znacznika label.
dr_NO
HTML5 - wystarczy użyć header aside, section i footer, 3/4 divów odpada. Dodatkowo jest tam treści co kot napłakał i każesz użytkownikom scrolować...
kamil4u
Najlepiej użyć HTML5, ale założyłem, że skoro nie użył ani jednego znacznika z HTML5 to używa w sumie czwórkę smile.gif

Cytat
Mógłbyś rozwinąć myśl?

Moim zdaniem <div> tu nie pasuje. <div> ma grupować jakieś elementy blokowe. Tu jest tylko jedna linia tekstu, gdyby było ich więcej to nawet pokusiłbym się o użycie <p>, ale że jest jedna to zastosowanie <span>, który ma za zadanie grupować elementy liniowe, jest moim zdaniem słusznym wyborem.

Ale zobaczmy co na to W3C:
Cytat
The DIV and SPAN elements, in conjunction with the id and class attributes, offer a generic mechanism for adding structure to documents. These elements define content to be inline (SPAN) or block-level (DIV) but impose no other presentational idioms on the content. Thus, authors may use these elements in conjunction with style sheets, the lang attribute, etc., to tailor HTML to their own needs and tastes.

Jak dla mnie to właśnie mamy w tym przypadku, czyli definiujemy zawartość w "inline", czyli używamy <span>.

Autor wątku jest dość mało doświadczony, ale jeśli Ty uważasz, że się na tym dobrze znasz i używasz <div> bo masz za tym konkretne argumenty to mógłbyś użyć tego elementu, ale jak dla mnie zdecydowanie lepszy będzie tu <span>.

Teraz Ty napisz swoje argumenty za "div" i o jakich atrybutach piszesz przy <span>? Wystarczy id/class a nawet i to nie, bo można się odwołać przez #id_stopki span
dr_NO
Zrób w sopce listę i tyle. display inline, img vertical-align middle, i lecisz.
Posio
Jak dla mnie jest to aż zbyt minimalistyczne (a uwielbiam minimalistyczny styl). Wszystko jest w miarę czytelne i nie dostaje się oczopląsu przeglądając stronę. Oprócz tego rzadko korzystasz z możliwości CSS. Praktycznie użyłeś go tylko do okreslenia czcionki, ustawienia odpowiednich bloków i uzyskania hoverów.

Podsumując:
-prostu szablon html (aczkolwiek jeśli się dopiero uczysz - powodzenia smile.gif )
Tuminure
Cytat
Teraz Ty napisz swoje argumenty za "div" i o jakich atrybutach piszesz przy <span>

Muszę zwrócić honor, gdyż myślałem, że mowa jest o całej stopce, a nie tylko o jej fragmencie z tekstem (nie zwróciłem uwagi, że jest w niej jeszcze drugi div z ikonami). W takim wypadku faktycznie span jest lepszym wyborem, niż div.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.