Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Połšczenie nie mogło zostać utworzone: SQLSTATE[28000] [1045] Access denied for user 'root'@'localhost' (using password: YES)
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
michat34
witam, skonczylem czesc tutka o tym jak poslucgiwac sie mysql w konsoli i teraz zaczyna sie jak go uzywac w skrypcie php. przekopiowalem kod z tutka do skryptu i wywala blad.

Połšczenie nie mogło zostać utworzone: SQLSTATE[28000] [1045] Access denied for user 'root'@'localhost' (using password: YES)

kod:

1. <?php
  2.  
  3. try
  4. {
  5. $pdo = new PDO('mysql:host=localhost;dbname=produkty', 'root', 'root');
  6. echo 'Połączenie nawiązane!';
  7. }
  8. catch(PDOException $e)
  9. {
  10. echo 'Połączenie nie mogło zostać utworzone: ' . $e->getMessage();
  11. }
  12. ?>

gdzie lezy problem?
nospor
Zazwyczaj domyślnie hasło to nic, czyli
nie: 'root', 'root'
a: 'root', ''
michat34
probowalem i jedynie sie zmienilo to ze na koncu mowi 'PASSWORD(NO)', a tak to nic. zreszta przy konfiguracji sam ustawailem na root

ok widze ze nikt nie wie za bardzo gdzie problem, wiec moze inaczej. probowalem go dzis przeinstalowac i tutaj pokazał mi cos takiego: http://oi47.tinypic.com/33coqqu.jpg (connection error, reszta to info na zapytanie do innego forum). wyglada na to ze mam cos nie tak z portem 3306. moglibyscie sprawdzic czy u tych osob u ktorych działa mysql jest ten port otwarty? wtedy bym wiedzial ze problemem jest ten port i szukalbym rozwiazania tylko w tym kierunku. dziekuje
Niktoś
Otwierać port ?A po co?Chyba, że chcesz mieć zdalny dostęp do bazy.Spróbuj wyłączyć firewalla.Sprawdź, czy czasami jakaś inna aplikacja nie korzysta z tego portu. Możesz to sprawdzić poleceniem netstat w windows , w linuxie niestety nie wiem.
michat34
TEN PROBLEM ROZWIAZANY. nic nie pomagalo wiec przeinstalowalem w koncu no i.. działa tongue.gif mozna zamknac
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.