Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][CSS][PHP]background pola input- w php
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
miccom
Witam.
mam problem smile.gif
Jak wykonać schemat, który będzie nadawał background:kolor dla poszczególnych inputów.
Mam 16 inputów, i dla każdego chciałbym ustalić dowolny background?
Da się to jakoś opracować?

Jeśli dodam pole select i tam kilka kolorów, to działa ok.
Ustawiam sobie odpowiednie kolory, klikam zapisz.. i ładnie dodaje mi rekordy do pliku kolory.txt. Każda linijka w pliku to kolejny input.
Ale przy kolejnym zapisie do pliku, jeśli zapomnę zmienić kolor na ten już zapisany... to znowu zapisuje mi ten pierwszy...
Jak dam zaznaczony jako selected="selected"... zapisuje mi o raz więcej linii w pliku kolory.txt i wszystko daje w d...ę.
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
miccom

Witam ponownie...
Czyżby za trudny problem na przedszkole?
Proszę o pomoc.
b4rt3kk
Potrafię sobie wyobrazić o co chodzi, jednak bez kodu nie jestem w stanie powiedzieć co może być nie tak.
miccom
OK, nie wiem, czy ten plik jest czytelny, ale podsyłam...
Źle się wkleiło, ale nie poradzę.
I dla każdego input chciałbym nadać inny kolor...
Planowałem w html5, ale nie ma opcji i np. firefox nie akceptuje znacznika input type="color"...
Planowałem jako select... ale nie działa mi to tak, jakbym chciał.
Jeśli ktoś znajdzie jakiś sposób na to, aby to zrobić będę wdzięczny ale i wynagrodzę.

1. <div id="text">
  2. <table class="tabela_gr">
  3. <form action="zapisz_grk.php" method="post">
  4. <tr>
  5. <td>godzina\dzień</td><td>poniedziałek</td><td>wtorek</td><td>środa</td><td>czwartek</td><td>piątek</td><td>sobota</td><td>niedziela</td>
  6. </tr>
  7. <?php
  8. $ik=1;
  9. $godzk=16;
  10. while($ik <= $godzk){
  11. ?>
  12. <tr>
  13. <td><?php echo $ik+5;?> - <?php echo $ik+6;?></td><td><!--<select name="color_pon_<?php //echo $ik;?>" style="font-size: 10px;">
  14. <option value="red" style="background: red">red</option>
  15. <option value="blue" style="background: blue">blue</option>
  16. <option value="white" style="background: white">white</option>
  17. <option value="yellow" style="background: yellow">yellow</option>
  18. </select>--><input name="pon_<?php echo $ik;?>" value="<?php echo $poniedzialekk[$ik-1];?>" size="6" style="background:<?php echo $poniedzialekk_style[$ik-1];?>"/></td><td><input name="wt_<?php echo $ik;?>" value="<?php echo $wtorekk[$ik-1];?>" size="10"/></td><td><input name="sr_<?php echo $ik;?>" value="<?php echo $srodak[$ik-1];?>" size="10"/></td><td><input name="czw_<?php echo $ik;?>" value="<?php echo $czwartekk[$ik-1];?>" size="10"/></td><td><input name="pt_<?php echo $ik;?>" value="<?php echo $piatekk[$ik-1];?>" size="10"/></td><td><input name="so_<?php echo $ik;?>" value="<?php echo $sobotak[$ik-1];?>" <?php echo $back;?> size="10"/></td><td><input name="n_<?php echo $ik;?>" value="<?php echo $niedzielak[$ik-1];?>" size="10"/></td>
  19. </tr>
  20. <?php
  21. $ik++;
  22. }
  23. ?>
  24. <tr>
  25. <td colspan="8"><input type="submit" value="zapisz"/></td>
  26. </tr>
  27. </form>
  28. </table>
  29. </div>
b4rt3kk
1. O które konkretnie inputy chodzi?
2. Czy kolor wpisujesz ręcznie czy ma być wybierany z jakiejś listy rozwijanej?
3. W którym miejscu wybiera się ten kolor?

Uwagi końcowe: kod jest nieoptymalny, chociażby funkcja oddziel.

Cóż jeśli oferujesz wynagrodzenie za napisanie takiego skryptu, mogę się podjąć. smile.gif
miccom
Cytat(b4rt3kk @ 2.09.2012, 19:52:39 ) *
Cóż jeśli oferujesz wynagrodzenie za napisanie takiego skryptu, mogę się podjąć. smile.gif

Wszystko zależy od stawki, jaką zażądasz smile.gif
Myślałem żeby kolory wybierać jak w nowym input style="color" ale może być lista rozwijana.
UWAGA
Wcześniej wrzuciłem plik, ale nie taki.
Teraz wyedytowany jest nowy kod, i ten trzeba opracować.
Oczywiście, każdy input musi mieć możliwość edycji koloru background.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.