Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML]Zadania z HTML
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
magk
Proszę o pomoc, jestem w czarnej rozpaczy, bo nie potrafię sobie poradzić z tymi "prostymi" zadaniami:

1. Mam wykonać taką tabelkę (link poniżej) - próbowałam już chyba ze 100 razy i nie wychodzi ;(

http://www-malopolska.instytutdoradztwa.co...html_tabela.png

2. Polecenie: Stwórz dokument HTML, który zawierać będzie 2 elementy div1 oraz div2 gdzie div2 będzie umieszczony wewnątrz div1 przesunięty względem jego lewej krawędzi o 10px oraz względem górnej o 15px.

3. Polecenie: Stwórz dokument HTML zawierający blok z odnośnikami do wszystkich dotychczas utworzonych dokumentów, blok oddalony od prawej krawędzi przeglądarki o 10px, od górnej o 20px

4. Polecenie: Stwórz dokument HTML podobny do prezentowanego poniżej:

http://www-malopolska.instytutdoradztwa.co...l_oplywanie.png

Jeśli ktokolwiek znajdzie chwilkę czasu żeby mi pomóc będę meega wdzięczna smile.gif
pozdrawiam
  1. [/html][html]
Adi32
1. Myślę, że nie dłużej jak dzień zajęłoby Ci nauczenie się tego, ponadto byłoby to dla Ciebie lepszym rozwiązaniem niż gotowce z forum.
2. Linki które podałaś prowadzą do strony o ograniczonym dostępie.
Ulysess
hmmm zadanie nr 2
pisze z głowy więc..
  1. <div>
  2. <div style="margin-left: 10px;margin-top: 15px;>blablabla</div>
  3. </div>

3 zadanie robisz 1 diva ktory tez bedzie mial marginesy , jakie to do tego juz musisz sam dojść smile.gif

co do zadania nr 1 i 4 tak jak kolega wyżej pisał , brak uprawnień
Adi32
Cytat(Ulysess @ 3.09.2012, 15:13:42 ) *
3 zadanie robisz 1 diva ktory tez bedzie mial marginesy , jakie to do tego juz musisz sam dojść smile.gif

co do zadania nr 1 i 4 tak jak kolega wyżej pisał , brak uprawnień

To dziewczyna jest smile.gif

A co do zadania drugiego to to jest kod "na którym" coś będzie w przeglądarce "widać":

1. <div class="zewnetrzny">
  2. <div class="wewnetrzny"></div>
  3. </div>
  4.  
  5. <style type="text/css">
  6. div.zewnetrzny {
  7. width: 300px;
  8. height: 300px;
  9. background: #FF7700;
  10. }
  11.  
  12. div.wewnetrzny {
  13. width: 200px;
  14. height: 200px;
  15. background: #ABCDEF;
  16. margin: 15px 0 0 10px;
  17. }
magk
Dziękuję; uczyłam się podstaw, ale naprawdę nie potrafię sobie z tym poradzić
Adi32
Cytat(magk @ 3.09.2012, 15:23:31 ) *
Dziękuję; uczyłam się podstaw, ale naprawdę nie potrafię sobie z tym poradzić

W takim razie spróbuj w jakiś inny sposób dostarczyć przykłady które są na stronie do której prowadzą linki.

Zadanie 3 stanowi, że już coś tam kiedyś robiliście - w tej szkole czy gdzieś tam - i mniemam, że do tamtych "przykładów" musisz zrobić odnośniki:

1. <a href="inna_strona.html">Kliknij aby przejść do innej strony</a>
magk
Dziękujęexclamation.gif Z tymi divami robiłam podobnie, niewiele mi brakowało do pełnego sukcesu:)

zad 1. TABELKA http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b43910ff694dc8bc.html

zad 4. TEKST http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ff8aa55ea9b3a79b.html

Podziwiam jak można mieć tak szeroką wiedzę, chciałam się troszkę tego nauczyć i naprawdę 3 zadania zrobiłam sama; te o których piszę niestety mi nie wychodzą

Raz jeszcze proszę o pomoc...

Z tabelką sobie nie umiem poradzić, a z tym czwartym zadaniem co do stworzenia takiej strony, próbuję, ale coś robię mega źle bo też nie wychodzi

Powiedzcie mi proszę co robię źle

1. <div id=&#8221;lewa&#8221;>Do lewej </div>
  2. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostrud exerci tation ullamcorper suscipit lobortis nisl ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis autem vel eum iriure dolor in hendrerit in vulputate velit esse molestie consequat, vel illum dolore eu feugiat nulla facilisis at vero eros et accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril delenit augue duis dolore
  3.  
  4. <div id=&#8221;prawa1&#8221;>Do prawej Do prawej Do prawej Do prawej Do prawej Do prawej </div>
  5.  
  6. <div id=&#8221;prawa2&#8221;> Do prawej Do prawej Do prawej Do prawej Do prawej Do prawej</div>
  7.  
  8. <div id=&#8221;prawa3&#8221;>Do prawej</div>
  9.  
  10. <div id=&#8221;bz&#8221;>BZ</div>
  11. <br/>
  12. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostrud exerci tation ullamcorper suscipit lobortis nisl ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis autem vel eum iriure dolor in hendrerit in vulputate velit esse molestie consequat, vel illum dolore eu feugiat nulla facilisis at vero eros et accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril delenit augue duis dolore
  13.  
  14. <div id=&#8221;prawa4&#8221;>Do prawej</div>
  15.  
  16.  
  17. <style type="text/css">
  18. div#lewa { height: 50px;
  19. width: 50px;
  20. margin-top: 5px;
  21. margin-left: 5px; }
  22.  
  23. div#prawa1 {height: 100px;
  24. width: 30pc;
  25. margin-top: 3px;
  26. margin-right: 79px;}
  27.  
  28. div#prawa2 {overflow: scroll;
  29. height: 30px;
  30. width: 35px;
  31. margin-top: 2px;
  32. margin-right: 40px;}
  33.  
  34. div#prawa3 { overflow: scroll;
  35. height: 30px;
  36. width: 35px;
  37. margin-top: 2px;
  38. margin-right: 2px;}
  39.  
  40. div#bz { height: 25px;
  41. width: 25px;
  42. margin-top: 250px;
  43. margin-left: 3px;}
  44.  
  45. div#prawa4 { height: 23px;
  46. width: 23pc;
  47. margin-top: 260px;
  48. margin-right: 3px;}
  49. </style>
  50.  
  51.  
  52.  
Damonsson
http://kurs.browsehappy.pl/CSS/Float - zapoznaj się.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.