Mam skrypt do zmian pozycji wpisów w bazie. Chciałbym dodać do niego jeszcze jeden warunek.
$id = (int)$_GET['movelista']; //id wpisu $typ = (string)$_GET['a']; // kategoria $sign = $_GET['move'] == 'up' ? '<' : '>'; $sort = $_GET['move'] == 'up' ? 'DESC' : 'ASC'; //$a = mysql_fetch_object(mysql_query('SELECT * FROM projekty WHERE typ = ' . $typ)); //probowałem coś na takiej zasadzie... $cPos = $r->pozycja; $s = mysql_fetch_object(mysql_query('SELECT pozycja, id FROM projekty WHERE pozycja ' . $sign . $cPos .' ORDER BY pozycja ' . $sort)); }
Obecnie skrypt zmienia pozycje wpisów na zasadzie pobierania poniższego/wyższego wpisu i zamianie wartości pola "pozycja".
Chciałbym dodać jeszcze jeden warunek, a mianowicie podział na kategorie, czyli najpierw wybranie odpowiednich wpisów o danej kategorii (pobranie kategorii metodą get), a dopiero potem, gdy już są tylko te wpisy z daną kategorią, zamiana wartości pola "pozycja".
Nie wiem czy jasno to przedstawiłem: najpierw weś tylko te z daną kategorią, potem zamieniaj wyższą/niższą pozycję.
Dziękuję za jakieś wkazówki i pomoc. Pozdrawiam!