Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Centrum Oprogramowania w Ubuntu a źródła.
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
!*!
Nie posiadam Ubuntu, a w RSS znalazłem ciekawy program Cleopix do robienia zrzutów ekranu, czy ktoś mógłby udostępnić paczkę DEB/źródła tegoż programu jeśli posiada U 12.04/12.12? Niestety program nie ma własnej strony domowej, dostępny jest tylko przez to centrum.
redeemer
Szukałeś http://archive.ubuntu.com/ubuntu/ tu?
!*!
redeemer - tak, nie ma tam paczek z CO, tylko oficjalne repo.
sazian - widziałem to, jak mam to ściągnąć na BSD/Debiana? wink.gif z tego co kojarzę ubuntu ma swojskie zasysanie z poziomu przeglądarki. A nie widzę tam linku do paczki deb/źródła.
sazian
spróbuj zainstalować apturl ale wygląda na to że jest tylko pakiet dla Ubuntu który pewnie pod debianem nie będzie działał
abort
!*!, nie powinno być problemem. Po pierwsze: Ubuntu i Debian bazują na pakietach DEB, więc przenośność masz zapewnioną. Musiałbyś "tylko" znaleźć repo dla Ubuntu, w którym to repo interesujący Cię program był zawarty. A jak znajdziesz, to będziesz miał dwa wyjścia. Oba niestety mają wady, opiszę pokrótce:
1. Dodać w swoim Debianie repo dla Ubuntu, i uaktualnić lokalne kopie list repozytoriów (apt-get update lub inaczej, jeśli używasz aptitude czy czegoś innego). Potem poszukać interesującego Cię pakietu i zainstalować. WADA: jeśli będzie trzeba przy instalacji Cleopixa coś uaktualnić, to menedżer pakietów to zrobi. Włącznie z updatem całego KDE/Gnome czy Xów, jeśli tak uzna za stosowne smile.gif
2. Przeszukać repozytoria ręcznie (to może być trochę roboty, ale możesz zaprząc do tego google, potem ściągnąć lokalnie i zainstalować z linii komend przez 'dpkg -i <pakiet>'. WADA: Jeśli Cleopix wymaga jakiegoś pakietu, którego NIE MASZ na swoim dysku, to będziesz musiał dociągać brakujące biblioteki/pakiety ręcznie, i instalować je tak samo jak pakiet. Może się zdarzayć nawet taka sytuacja, że będziesz miał jakiś pakiet w wersji X, Cleopix będzie wymagał wersji Y - i możesz być zmuszony aktualizować to ręcznie.

Szybkie googlanie za frazą "ubuntu repository 12.04" pokazało, że repozytoria dla Ubuntu (z wpisami do /etc/apt/sources.list) masz wylistowane pod http://www.ubuntu-pomoc.org/repozytoria-dl...ecise-pangolin/ - tam sobie znajdziesz dokładne lokalizacje (kilka). Pozostaje poszukać w każdym repo pliku o nazwie "Release", w nim znajdziesz listę pakietów w danym repozytorium, co niewątpiwie przyspieszy szukanie smile.gif
!*!
abort - tylko że repo ubuntu != programy z centrum oprogramowaia ubuntu wink.gif szukałem w repo już w packages.ubuntu.com i tych paczek nie ma. Bardziej zależy mi na źródłach tego programu, bo chcę podpatrzeć jak działa zaznaczanie obszaru ekranu biggrin.gif
abort
Cytat(!*! @ 14.09.2012, 13:21:05 ) *
Bardziej zależy mi na źródłach tego programu, bo chcę podpatrzeć jak działa zaznaczanie obszaru ekranu biggrin.gif

Hm, to w takim razie nieprecyzyjnie napisałeś pierwsze pytanie:
Cytat(!*! @ 13.09.2012, 17:25:06 ) *
[...]czy ktoś mógłby udostępnić paczkę DEB/źródła tegoż programu jeśli posiada U 12.04/12.12?

Zrozumiałem to jako pytanie o paczkę deb - czyli binarny pakiet, ewentualnie źródła (że umiesz sobie sam skompilować). Więc próbowałem znaleźć Ci paczkę, ale Ty teraz piszesz jednoznacznie o źródłach. Których to źródeł obawiam się, że nie zobaczysz.

Sazian wkleił linka do opisu Cleopixa, a tam jak wół stoi: License: Proprietary. W związku z powyższym obawiam się, że możesz obejść się smakiem. System (Linux)jest z otwartym kodem źródłowym, ale to nie oznacza, że aplikacje też muszą mieć otwarty kod źródłowy...
droslaw
Zaznaczanie obszaru ekranu do zrzutu jest tez w shutterze. Możesz ściągnąć źródła (jest pisany w perlu). Może tam znajdziesz.
sazian
abort: pakiety deb z ubuntu nie zawsze działają pod debianem i odwrotnie. Nie wiem dlaczego ale tak jest.

!*!: próbowałeś programem apturl o którym pisałem wcześniej questionmark.gif
!*!
Ponieważ zadowoliłaby mnie i paczka deb i źródła wink.gif Nie bawiłem się w apturl, chce to dociągnąć dodatkowe paczki, a zwyczajnie nie mam czasu na bawienie się tym.

Cytat
pakiety deb z ubuntu nie zawsze działają pod debianem i odwrotnie. Nie wiem dlaczego ale tak jest.

Paczki ubuntu i debiana się różnią, ponieważ canonical zmienia ich zawartość tzn. opcje w programach są inne np. w pidgin powiadomienia itd, aby to było w miarę spójne z unity czy ichnijeszymi rozwiązaniami... do tego dochodzą niekiedy ścieżki i pewnie jeszcze by się coś znalazło.
abort
Cytat(!*! @ 14.09.2012, 19:47:28 ) *
Paczki ubuntu i debiana się różnią, ponieważ canonical zmienia ich zawartość tzn. opcje w programach są inne np. w pidgin powiadomienia itd, aby to było w miarę spójne z unity czy ichnijeszymi rozwiązaniami... do tego dochodzą niekiedy ścieżki i pewnie jeszcze by się coś znalazło.

O, ciekawe. O tym nie miałem pojęcia. Dzięki za darmową lekcję smile.gif
sazian
jeśli zainstalujesz apturl to wystarczy że wejdziesz na https://apps.ubuntu.com/cat/applications/cleopix/ i klikniesz na pomarańczowy przycisk - przynajmniej w teorii biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.