Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: rozsyłanie spamu spamu
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
robert5555
Witajcie posiadam serwer w ruskiej serwerwni czy jesli rozesle z niego spam grozi mi cos ? bo wiem ze w polsce jest to nielagalne
lobopol
Jeżeli jesteś obywatelem Polski i zostanie to z tobą powiązane to oczywiście, że grożą ci konsekwencje prawne, nawet jeżeli serwer będziesz miał na mirze..
robert5555
Hmm bo mam baze z mojej gry jest tam ponad razem bedzie około 60 tysiecy emaili czy jak do wszystkich napisze o reklamie nowego serwera to zalicza sie jako spam ? i co moze mi za to grozic ?
Crozin
Jeżeli właściciele tych maili nie wyrazili zgody na przetwarzanie ich danych w celach reklamowych/marketingowych taka wysyłka będzie spamem.
abort
Cytat(Crozin @ 24.09.2012, 20:45:33 ) *
Jeżeli właściciele tych maili nie wyrazili zgody na przetwarzanie ich danych w celach reklamowych/marketingowych taka wysyłka będzie spamem.

Chyba że wysłał do akceptacji regulamin w cyrylicy, wtedy może próbować wmówić wszystko snitch.gif Ale fakt, jeśli ktoś nie wyraził zgody na przetwarzanie danych w takim celu, to to będzie spam.
Z drugiej jednak strony wiele serwisów od wybrania takiej opcji (na "TAK") uzależnia możliwość założenia konta w serwisie, a zmiana preferencji w zakresie otrzymania przesyłek reklamowych prowadzi do strony, na której potwierdza się chęć usunięcia konta w serwisie.

Żeby nie było: nie jestem za rozsyłaniem spamu. Sam go nie lubię, ale warto przedstawiać rzeczywistość taką, jaka ona jest,
Adi32
Cytat(abort @ 24.09.2012, 23:44:14 ) *
jeśli ktoś nie wyraził zgody na przetwarzanie danych w takim celu, to to będzie spam.

A jeżeli teraz dorobiłby checkboxa "Wyrażam zgodę", dodał kolumnę do tabeli użytkowników "wyrazil_zgodę" default 1, to kto mu udowodni, że oni nie akceptowali? Chodzi oczywiście o takich użytkowników, którzy się rejestrowali w jakimś serwisie.
!*!
Cytat(Adi32 @ 25.09.2012, 10:48:25 ) *
A jeżeli teraz dorobiłby checkboxa "Wyrażam zgodę", dodał kolumnę do tabeli użytkowników "wyrazil_zgodę" default 1, to kto mu udowodni, że oni nie akceptowali? Chodzi oczywiście o takich użytkowników, którzy się rejestrowali w jakimś serwisie.

Zostają logi z datą zmiany pliku wink.gif zresztą, jeśli serwis jest legalny, w regulaminie powinna być klauzula o tym iż każda zmiana regulaminu jest wprowadzana bez informowania o tym użytkownika i o tym że każdy rejestrujący zgadza się na otrzymanie maila z informacją o powiększeniu penisa w grze przy pomocy niebieskiej tabletki.

To załatwia sprawę, a nawet jeśli nie, to nikt normalny nie będzie procesował się z "producentem" jakiejś tam gry.
Tuminure
Cytat
Zostają logi z datą zmiany pliku

Ale ja panie tu tylko tło zmieniłem z czarnego na niebieskie!
+
Nawet jeżeli ktoś przeczytał jego regulamin, to jaka jest szansa, że zapamiętał jego treść?
!*!
Tu nie ma znaczenia zapamiętywanie jakiejkolwiek treści, a data rejestracji, z datą wprowadzenia regulaminu, która powinna być w nim widoczna.
zakręcony
Zmień regulamin, roześlij meile z linkiem do akceptacji nowego regulaminu. Reklamę nowego serwera zamieść, albo na stronie gdzie nastąpi akceptacja regulaminu, albo w samym emailu. Zmiana w regulaminie niech dotyczy zgody na emaile reklamowe. Jak ktoś się nie zgadza, to jest to jednoznaczne z zablokowaniem konta. Jeżeli nie chcesz być aż tak drastyczny, to musisz każdemu w późniejszym czasie umożliwić zmianę decyzji na tą reklamę. I eta wsio.
athabus
Jeszcze dodam tylko, że teoretycznie aby wysłać newsletter trzeba zgłosić bazę do GIODO - zgłoszenie jest bezpłatne, ale wymaga spełnienia pewnych warunków. Za brak wpisu do GIODO w teorii grożą kary z pozbawieniem wolności włącznie. Mówię w teorii, bo na razie to dość martwy przepis, bo obowiązkowi rejestracji podlegałyby np. bazy newsleterów blogów, forów dyskusyjnych czy nawet emaile pozostawiane przez użytkowników w czasie rejestracji na forach. Ale teraz jest nowelizacja, która bardzo mocno zaostrzy przepisy związane z ochroną danych osobowych - w tym zwiększy kary za przetwarzanie danych osobowych bez rejestracji bazy w GIODO więc trudno przewidzieć jak urzędy podejdą do tematu w najbliższej przyszłości.

Co do samego newslettera to nie nazwałbym tego spamem. Dodałbym po prostu taki zapis w regulaminie. Jeśli chcesz być w pełni zgodny z prawem to po prostu wyślij tym osobom maila z prośbą o potwierdzenie uczestnictwa w bazie newslettera (tzw. double opt-in - choć polskie prawo tego nie wymaga - wpis w regulaminie jest z tego co się orientuję wystarczający). W praktyce chyba jest nie do udowodnienia, kiedy taki wpis do regulaminu został dodany.

Myślę, że dopóki nie będziesz wysyłał z tego adresu jakiegoś ordynarnego spamu, tylko wiadomości dla swoich użytkowników to nic wielkiego Ci raczej nie grozi.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.