Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Obiektowo czy procedualnie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kicaj
Rozchodzi sie o portal... Powiedzmy ze pierwsza jego wersja byla napisana procedualnie (zadnych klas, duza ilosc prostych zapytan SQL), wszystko pomieszane z HTML'em. Teraz zamierzam wszystko przebudowac, problem w tym ze niechce pisac systemu szablonow (z "jakis" tam powodów). Czy jest sens pisac obiektowo mieszajac kod php z HTML? Czy zostac przy pisaniu "normalnym"?
Bakus
Ja zazwyczaj tworzę klasę odpowiedzialną za wybieranie danych i później tworzę pliki w HTMLu w których dane są poprostu wstawiane w odpowiednie miejsca...
Takie rozwiązanie tworzy możliwość w miarę szybkiej zmiany zarówno wyglądu jak i systemu generowania zawartości.

Ostatnio mam wiele do czynienia z MamboOS i muszę przyznać, że coraz bardziej podoba mi się jego budowa - dane generowane są w skromnym "ubraniu" z XHTMLa, póżniej wstawiane są do szablonu (jeden plik php) jako moduły (menu, zawartość strony, stopka). Wszytsko ma z góry określone nazwy klas (CSS) i to nimi w razie potrzeby dokonuje się zmian...
mpps
wszystko zależy od tego, co nowego chcesz wymyślić winksmiley.jpg
mam na myśli klasy...
co to ma wspólnego z mieszaniem z html-em?
zgadzam się z bakus-em - php to php, bez względu na to, czy piszesz procedury, czy chcesz potraktować go obiektowo, a html (dla przyspieszenia) tylko do formatowania ogólnego wyglądu (+ css) i wyświetlania wyników
adamos
Właśnie wszystko zależy ... ?

Bo jesli nie masz zamiaru wykoszystywać wszystkich opcji obiektowości a tylko tworzeć klasę jaka biblioteke np. funkcji, to może to zostać wszystko zrobine proceduralnie.
Jedynie - jeśli masz zamiar przebudować stronkę na nadającą sie na modyfikacje (szybkie) to zro sobie kilka rodzaji bibliotek i ja radze (ale to tylko moje zdanie) jakieś szablony np. Smarty - masz jeden plik php a do niego ladujesz odpowiedni szablon. To jest aż za proste winksmiley.jpg

Pozdrawiam
anas
Hej.

W tej chwili zajmuje się dwoma dość dużymi projektami i coraz bardziej przekonuje się do obiektówki w php. Pamiętam jak kilka lat temu próbowałem napisać statystyki obiektowo w php i wersja 4 powodowała nielada problemy, musiałem w pewnych fragmentach wrócić do pisania wszystkiego proceduralnie. Miałem problem z przekazaniem nazwy metody już istniejącego obiektu do funkcji: register_shutdown_function(), z tego co pamiętam, później rozwiązano ten problem i przekazuje się tablice z referencją do obiektu i nazwą metody, ale wracając do tematu:

dziś php, nawet to w wersji 4 daje już wystarczające możliwości, aby pisać obiektowo, a co najważniejsze projektować aplikacje obiektowo - wyobraź sobie, że twój portal to tak naprawdę skupisko pewnych obiektów: newsy, sonda, artykuły, etc..., obiekty te wrzucasz w pewne środowisko, które kontroluje zależności między nimi itd. Pisząc odpowiednie klasy staraj się oddzielać warstwę prezentacyjną od danych które dostarczają, najlpiej jak twoje obiekty będą wypluwały dane jako niesformatowane, a dopiero twój silnik(środowisko które stowrzysz dla tych obiektów), będzie wszystko formatowało i podawało w odpowiedniej formie. Co Ci to da? Będziesz mógł wykorzystać swój kod przy innych projektach, łatwo go modyfikować i uzupełniać o nowe pomysły.

Dobrze byłoby zainteresować się MVC - przy większych projektach(takich jak np. portal) wydaje się dobrym pomysłem wykorzystanie dóbr tegoż wzorca.

Jeśli to Cię nie przekonuje, to poszperaj w dziale artykuły, zarówne obiektówka w php, jak i MVC zostały opisane.

pozdrawiam

anas
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.