Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][PHP]nowa podstrona do strony
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ddr
Witajcie mam problem tak więc robię coś w rodzaju panelu i potrzeba mi pomocy w zrobieniu podstrony jednej - już tłumaczę o co chodzi, mam taki kod.

1. else if($_GET['kategoria']=="pojazdy")
  2. {
  3. //tutaj cały kod strony nie jest on ważny
  4. }

następnie w tej stronie wypisuje wszystkie pojazdy które są podpisane pod konto - to ładnie działa, każdy pojazd ma swój oddzielny numer id następnie trzeba mi pomóc w zrobieniu podstrony że jeśli kliknie się na pojazd to przenosi na podstronę i tam wypisuje wszystkie dane coś na miarę ....&kategoria=pojazdy&pid=2 i tutaj podstrona dla pojazdu i id 2 i wypis wszystkich danych (z tym poradzę sobie tylko samo stworzenie podstrony jakaś pomoc).
b4rt3kk
W czym problem, żeby w zapytaniu pobrać z bazy (?) dane na temat pojazdu o ID przekazanym w zmiennej $_GET?

1. SELECT * FROM pojazdy WHERE id='$_GET['id']'
Beniooo
Troszkę chaotycznie to napisałeś, i nie wiem jak Ci pomóc ;]
Wazniak96
Benioo kolejne forum i poraz kolejny piszesz bezsensowne posty. Skoro nie wiesz o co autorowi tematu chodzi to po kija się wgl odzywasz. ? Co ci da ta ilość postów.
  1. else if($_GET['kategoria']=="pojazdy")
  2. {
  3. if(!isset($_GET['pid']) || empty($_GET['pid'))
  4. {
  5. //Tytaj syswietlenie wszystkich pojazdow
  6. }
  7. else
  8. {
  9. //Tutaj o konkretnym id
  10. }
  11. }
ddr
Zapytania okej, tam wszystko działa mi chodzi konkretnie o samo stworzenie jakby tej nowej podstrony a wczytywanie tych danych już na gotowej podstronie sobie zrobię - nie bardzo wiem jak zrobić tą podstronę a ten kod powyżej coś nie działa - strona nie chce mi się w ogóle wczytać.
Beniooo
Odzywam się po to żeby się dowiedzieć jak mu pomóc ;]
b4rt3kk
Cytat(ddr @ 13.11.2012, 10:41:08 ) *
Zapytania okej, tam wszystko działa mi chodzi konkretnie o samo stworzenie jakby tej nowej podstrony a wczytywanie tych danych już na gotowej podstronie sobie zrobię - nie bardzo wiem jak zrobić tą podstronę a ten kod powyżej coś nie działa - strona nie chce mi się w ogóle wczytać.

Tworzysz dwa pliki php. Jeden np. lista.php, drugi szczegoly.php. W pierwszym wczytujesz całą listę:

1. // połączenie z bazą
  2. // wykonanie zapytania
  3.  
  4. while ($row) {
  5.  
  6. echo '<a href="szczegoly.php?kategoria=pojazdy&id='.$row['id'].'">'.$row['nazwa'].'</a>';
  7.  
  8. }

W drugim pliku szczegoly.php:

1. // połączenie z bazą
  2. $query = "SELECT * FROM pojazdy WHERE id='{$_GET['id']}'";
  3. // wykonanie zapytania
  4. // wyświetlenie wyników
  5. print_r($row);

Oto prosty schemat czynności które musisz wykonać.
ddr
A po prostu nie da się to zrobić w pliki php w którym mam kod bez tworzenia nowych? Nie chce zbytnio mieszać - cały kod tego panelu co robię mam w gp.php cała ścieżka do 'modułu' pojazdy wygląda tak /gp.php?id=postac&uid=28&kategoria=pojazdy - jak widać dla każdego uid jest to zrobione po prostu pętla i chce dodać na końcu coś w rodzaju gp.php?id=postac&uid=28&kategoria=pojazdy&pid=idpojazdu z bazy i wtedy się wyświetla cała podstrona tylko jakby środek się zmienia - jeśli ktoś nie rozumie za bardzo o co mi chodzi to jeśli ktoś będzie chętny to pokażę jak to wygląda w praktyce - na skype czy na czymś wytłumaczy potem napisze się to tutaj.
b4rt3kk
Więc w czym problem, żeby zamiast całej tej listy pojazdów (?), dać tylko 1 o konkretnym id przekazanym przez $_GET? Mniej więcej taki warunek:

1. if (!isset($_GET['id'])) {
  2. // wyświetlasz cała listę
  3. } else {
  4. // wyświetlasz jeden konkretny przedmiot
  5. }

Zresztą, jak napisał to Wazniak96 kilka postów wyżej. Jeśli chcesz bardziej konkretnej pomocy to nie kombinuj tylko wstaw odpowiedni fragment kodu.
ddr
mówiłem że ten kod nie działa.
Evinek
Nie działa, a dokładniej? Wyświetla errory, biała strona czy co?
Druga sprawa, potrafisz coś z PHP? Bo chcesz gotowca a to zły dział do tego.
Odpowiedzi już padły. Pokaż najnowszy kod ( z tym sprawdzaniem pid) i wtedy zobaczymy.
b4rt3kk
Cytat(ddr @ 13.11.2012, 18:57:22 ) *
mówiłem że ten kod nie działa.

Ja również mówiłem, że jeśli oczekujesz bardziej sprecyzowanej odpowiedzi to przedstaw cały kod. Bez tego to jest wszystko co możemy Ci zaoferować.
Wazniak96
Nie działa, ponieważ najpierw podałeś, że w linku będziesz przekazywał $pid, więc pod to napisałem kod. Potem pewnie dałeś w zapytaniu id a w linku pid przez co nie znajdywało wyników albo dałeś w linku id przez co warunek się nie zgadzał i pokazywało wszystkie zamiast tych których szukasz.
Wklej kolego cały kodzik albo powiedz co ci konkretnie nie działa. I pisz dokładniej. Hogwardu raczej tu nikt nie skończył ;P
ddr
proszę was bardzo w takim razie - tutaj macie kod cały tej kategorii pojazdy http://pastebin.com/YqtzQMr5 . Co do pytania - coś umiem, oczekuje tylko jakiegoś nakierowania jak zrobić to co nie wiem - nie potrzeba mi kodu, choć może być.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.