# Do moderatorów: Nie wiem czy temat sie kwalifikuje, jeżeli nie proszę o przeniesienie na właściwe forum ---
Potrzebuję pomocy w sprawie zautomatyzowania systemu strony, tzn. chodzi mi o to by system według ustalonych danych (np. codziennie o 7.00 wysyłał emaile do użytkowników, którzy (odczyt z bazy danych) tego dnia miją dostać email), bądż by jako demon działał w systemie i co godzine sprawdzał czy nie ma przypadkiem do kogos wyslac emaila. Próbowałem to zrobić w ten sposób: przy każdym wejściu na stronę odpala sie skrypt który się zajmuje sprawdzaniem danych i ewentualnym wysłaniem wiadomości. Jednak doszedłem do wniosku że to jest zupełnie beznadziejne wyjście. Dużo czasu zabiera odweidzającym stronę i niezawsze masz pewność czy ktos (akurat w odpowiednim momencie) wejdzie na stronę (a jak bedzie sie długo ładować to małe prawdopodobieństwo ze ktos bedzie ją odwiedzał).
Pomyślałem że jest napewno jakiś sposób. jest chyba możliwość uruchomienia na serwerze programu który by się tym zjamował. Serwer postawiony jest na linuxie. Prawdopodobnie należy napisac skrypt w php, bądź w c (ale to niewielka już róznica). Może macie jakieś sugestie, adresy z tekstami na ten temat.
# Bardzo dziękuję za pomoc i pozdrawiam
# Wielebny