Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z formatowaniem daty
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > Oracle
ins@ne
Mam problem z dzialaniami na datach. Chce obliczyc czas wykonania pewnego procesu - mam czas rozpoczecia i czas zakonczenia. Oba czasy sa w formacie: 2004-09-10 14:32:56.0 I teraz problem sie pojawil taki, ze gdy odjalem te czasu od siebie dostalem kosmiczna liczbe po przecinku (chyba z 30 miejsc po przecinku) wiec postanowilem to sobie jakos formatowac "w trakcie" wykonania. Stosuje zatem funkcje TO_DATE, ale jest z nia problem. W manualu do oracla niby jest opisany dosc dokladnie opis formatowania daty, ale nie ma slowa na temat tego ostatniego miejsca po kropce. I w zwiazku z tym mam pytania:
1. Co to jest? Dziesietna czesc sekundy?
2. Jakim symbolem mozna to oznaczyc przy formatowaniu daty? Cala reszta wedlug mnie wyglada tak: YYYY-MM-DD HH24:MI:SS - i co teraz?
Bede niezmiernie wdzieczny za pomoc (na forum tego RACZEJ jeszcze nie bylo... smile.gif ).
radzaw
hmmm... ekspertem od oracle'a to ja nie jestem; co gorsza rzadko mam z nim do czynienia, ale moze cos pomoge :]

krotkie google'anie przynioslo :

"FF [1..9]
Fractional seconds; no radix character is printed (use the X format element to add the radix character). Use the numbers 1 to 9 after FF to specify the number of digits in the fractional second portion of the datetime value returned. If you do not specify a digit, then Oracle Database uses the precision specified for the datetime datatype or the datatype's default precision.
Examples: 'HH:MI:SS.FF'

SELECT TO_CHAR(SYSTIMESTAMP, 'SS.FF3') from dual;
"

https://cwisdb.cc.kuleuven.ac.be/ora10doc/s...758/sqlqr07.htm
ins@ne
nom... to dziala smile.gif takze dzieki wielkie...

Problem jednak mam nadal sad.gif. W przykladzie podanym w tym manie wszystko gra, ale w tym, ktory ja robie nie chce:
  1. SELECT job_name, to_char(job_start, 'YYYY-MM-DD HH24:MI:SS.FF1') FROM jobs

Format daty pola job_start jest taki jak zwraca sysdate (chociaz to pewnie zalezy od ustawien bazy). W moim przypadku, tak jak napisalem wyzej, wyglada on tak: 2004-09-14 14:29:13.0. Zastanawia mnie teraz fakt dlaczego dostaje za kazdym razem 'Nierozpoznany format daty' sad.gif. Moze z tym ktos mi jeszcze pomoze? Bede wdzieczny smile.gif

Albo moze po prostu ktos wie jak uzyskac roznice z dwoch dat? Jest funkcja MONTH_BETWEEN, ale ona niestety nie zaglebia sie juz w szczegoly z cyklu dni, godziny itd.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.