Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wykrycie niedostarczenia wiadomości e-mail
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Sephirus
Witam,

Czy ktoś z Was może spotkał się z problemem wysyłania wiadomości e-mail i sprawdzania czy "doszły" na podstawie zwrotek typu "mail delivery failed" itp?

Jak takie coś wykrywacie? Są jakieś nagłówki w mailu, które o tym mówią?

Nie wiem do końca jak się za to zabrać bo w teorii każda poczta (serwer pocztowy) może zwracać różne wiadomości tego typu? Czy jest jakaś cecha wspólna, którą da się łatwo wykryć?

Pozdrawiam wink.gif
webdice
Masz numer błędu, ale treść maila zależy od serwera.
Sephirus
Ok zapoznałem się z numerami błędów i ma to sens ale chodziło mi o to czy da się poznać w prosty sposób otrzymując "zwrotkę" z serwera że ta zwrotka dotyczy tego że mail "xxx@xx.xx" nie został doręczony. Wyciągnięcie o jaki mail chodzi to nie problem - problem dla mnie wykryć który mail jest "taką zwrotką".

Z tego co czytałem to te zwrotki przychodzą z adresu "mailer-daemon@***" ale czy można temu ufac?
webdice
Raczej nie ma konkretnej specyfikacji, aczkolwiek nie jestem pewien.
Sephirus
Ok zaufam temu adresowi albo pokombinuje z SMTP bo to też jest sposób - dzięki wink.gif
webdice
Szukaj w treści słów kluczowych:

Kod
delivery, delivered, postmaster, mailer, message-id, daemon, mail system

Powysyłaj kilka maili na nieistniejące adresy i uzupełnij listę. Oczywiście nie będziesz miał 100% pewności.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.