kiciafu
4.01.2013, 20:18:49
Witam,
Stworzyłem sobie stronkę chciałem żeby określony blok na stronie był "dynamiczny" czyli jedynie treść tego diva była podmieniana przy kliknięciu w dany link. Zastosowałem do tego celu funkcje include a w plikach osobnych sobie tworzę podstrony. Zastanawiam się czy tak się to robi. Wszystko mi działa ale...strona jest "kolorowa" a w backgroundzie jest tło...czy wywołanie linku odświeża cały dokument i pakuje te same dane od początku czy przeglądarka już "wie" i dociąga jedynie to co jest w podstronie? Może wiecie jak to zrobić profesjonalniej..czytam na temat Jquery i ajax i tam są rozwiązania bez php tak żeby nie przeładowywać całego dokumentu. Najłatwiej mi to było zrobić w php poprzez get.
markonix
4.01.2013, 20:42:43
jQuery i ajax to dobry trop, idź nim dalej.
Tam PHP też jest tylko źle patrzysz/rozumujesz.
dominik52
4.01.2013, 21:55:18
Ogólnie stosuje się takie rozwiązanie o którym piszesz z include, ja czasem to wykorzystuje jeżeli mam małe strony, w których wkurzało by mnie non stop ewentualna edycja. Pytanie na ile też jest skomplikowana Twoja witryna, bo może warto jest zastanowić się nad innym rozwiązaniem. Np istnieje takie coś jak MVC, model-widok-kontroler, dzięki temu wzorcowi można sprawnie stworzyć dość zaawansowaną witrynę.
Jeżeli chodzi o technologie np AJAX, to też nie głupie i ma to jakiś sens. Jest często bardzo efektowna i efektywna. Jest masę tutków i przykładów w sieci dotyczących dynamicznych treści.
Reasumując: dostosuj rozwiązanie do swoich potrzeb, jeżeli jest to mała stronka, śmiało powab się AJAX'em.
kiciafu
4.01.2013, 23:39:42
Strona to jest "wizytówka" mikroprzedsiębiorstwa, nie ma tam niczego skomplikowanego. Nie kombinowałem z żadnymi CMSami bo wydało mi się to zbędne - treść raczej dodawana sporadycznie. Ale zacząłem interesować się JQuery i tym właśnie się pobawię. Może odbiegnę od tematu ale nie wiem dlaczego na serwerze hostingowym mam problem z CASE za każdym razem nie widzi zgodności warunku i leci do wartości default. W środowisku testowym case mi działał idealnie. Przerobiłem to na if else kod wygląda gorzej ale przynajmniej działa.
markonix
5.01.2013, 00:00:30
Cytat(kiciafu @ 4.01.2013, 23:39:42 )

ale przynajmniej działa.
I działa szybciej.
Bez swich/case da się żyć, zwłaszcza, że nie każdy język ma w ogóle tę konstrukcję.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.