Jednak sam nie czaje zbytnio tego zadania...
"wyznaczenie wartości ekstremalnych oraz podanie ich pozycji w dowolnym trójkacie tablicy dwuwymiarowej".
Jeżeli chodzi o ten trójkąt tablicy dwuwymiarowej to wydaje mi sie ze jest to trojkat pascala...spoko...mam go w php rozrysowanego.
Ale o co kaman z tymi wartościami ekstremalnymi??

Zastanawiałem się też czy przez przypadek nie może chodzić o "wartości maksymalne" jakie php może rozrysować...w sensie liczby... np typ INT czy coś w tym stylu...
Prosze o pomoc!

EDIT: Troche pogrzebałem...w funkcjach jest coś takiego jak wartości najmniejsze i największe...co stanowią właśnie wartości ekstremalne...może chodzi o to?? Żeby wypisać liczbę najmniejszą tego trójkąta oraz największą

Trudno...zadanie jest na jutro więc zrobiłem tak jak mi sie wydawało

<?php //deklaracja zmiennych $n = 7; $e = "<td> </td>"; //rysowanie trójkąta w tabeli for ( $i = 0; $i <= $n; $i++ ) { $tablica[] = 1; for ( $j = 0; $j < $i; $j++ ) { if ($j) { $tablica[] = $poprzedni[$j-1] + $poprzedni[$j]; } } $tablica[] = 0; $poprzedni = $tablica; } //wypisanie wartości ekstremalnych (najmniejszej i największej) foreach ($tablica as $klucz => $wartosc) { $tablica_pomocnicza[$klucz] = $wartosc; } ?>