Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zadanie z informatyki...pomoc w interpretacji zadania
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
MateuszRyaN
Witam, znajoma dostała zadanie z informatyki, na zaliczenie, którego nie rozumie...powiedziałem spoko...pokaz to Ci pomoge.
Jednak sam nie czaje zbytnio tego zadania...

"wyznaczenie wartości ekstremalnych oraz podanie ich pozycji w dowolnym trójkacie tablicy dwuwymiarowej".

Jeżeli chodzi o ten trójkąt tablicy dwuwymiarowej to wydaje mi sie ze jest to trojkat pascala...spoko...mam go w php rozrysowanego.
Ale o co kaman z tymi wartościami ekstremalnymi?? ohmy.gif ... jeszcze gdyby było napisane wartości ekstremalne funkcji...i jakiś wzór to spoko...ale same wartości ekstremalne??

Zastanawiałem się też czy przez przypadek nie może chodzić o "wartości maksymalne" jakie php może rozrysować...w sensie liczby... np typ INT czy coś w tym stylu...

Prosze o pomoc! smile.gif

EDIT: Troche pogrzebałem...w funkcjach jest coś takiego jak wartości najmniejsze i największe...co stanowią właśnie wartości ekstremalne...może chodzi o to?? Żeby wypisać liczbę najmniejszą tego trójkąta oraz największąquestionmark.gif

Trudno...zadanie jest na jutro więc zrobiłem tak jak mi sie wydawało tongue.gif Może komuś się kiedyś przyda, poniżej wrzucam kod na wygenerowanie trójkąta pascala z wypisaniem wartości ekstremalnych.
  1. <?php
  2. //deklaracja zmiennych
  3. $n = 7;
  4. $e = "<td>&nbsp;</td>";
  5. //rysowanie trójkąta w tabeli
  6. echo '<table>';
  7. for ( $i = 0; $i <= $n; $i++ ) {
  8. $tablica = array();
  9. $tablica[] = 1;
  10. $s = str_repeat($e,$n-$i);
  11. echo '<tr>'.$s;
  12. for ( $j = 0; $j < $i; $j++ ) {
  13. if ($j) {
  14. $tablica[] = $poprzedni[$j-1] + $poprzedni[$j];
  15. echo $e;
  16. }
  17. echo '<td>'.$tablica[$j].'</td>';
  18. }
  19. $tablica[] = 0;
  20. $poprzedni = $tablica;
  21. echo $s.'</tr>';
  22. }
  23. echo '</table>';
  24. //wypisanie wartości ekstremalnych (najmniejszej i największej)
  25. $tablica_pomocnicza = array();
  26. foreach ($tablica as $klucz => $wartosc) {
  27. $tablica_pomocnicza[$klucz] = $wartosc;
  28. }
  29. $minimalna_wartosc = min($tablica_pomocnicza) + 1;
  30. $maksymalna_wartosc = max($tablica_pomocnicza);
  31. echo 'Wartość minimalna: '.$minimalna_wartosc;
  32. echo '<br>';
  33. echo 'Wartość maksymalna: '.$maksymalna_wartosc;
  34. ?>
sazian
mi się wydaje że nie o to chodzi
tablica dwuwymiarowa to kwadrat gdzie każda komórka ma współrzędne x i y
a dowolny trójkąt to trójkąt wpisany w ten kwadrat
następnie szukasz w tym trójkącie wartości największej i najmniejszej oraz podajesz ich pozycję x i y

ewentualnie jeśli zadanie dotyczy np. c++ może chodzić o tablicę trójkątną
MateuszRyaN
Fuck...możesz mieć racje ;/ A jesteś w stanie może ogarnąć taki kod? Jakby takie coś miało wyglądać? W sensie wpisanie tego trójkąta...wybacz ale nie czaje totalnie...
Crozin
Dlaczego zwyczajnie w świecie nie poprosisz prowadzącego o doprecyzowanie tematu zadania?
MateuszRyaN
Ponieważ wykładowca z informatyki dał to zadanie dziewczynom z kierunku filologii polskiej tongue.gif Mi treść zadania przekazała koleżanka...oni nawet odnośnie tego nie robili żadnych notatek... gościu kazał to zrobić na zaliczenie i tyle ;/ W tym problem...
everth
No to załóż najprostsze rozwiązanie że chodzi o dowolny trójkąt wyznaczony na płaszczyźnie dwuwymiarowej i tyle.
pyro
Cytat(MateuszRyaN @ 8.01.2013, 12:24:02 ) *
Ponieważ wykładowca z informatyki dał to zadanie dziewczynom z kierunku filologii polskiej

Śmieszniutki ten system edukacji. Lepszy niż nie jeden kabaret. Tylko teraz śmiać się czy płakać.
MateuszRyaN
No dokładnie...kurde jak są na filologii to powinni ich uczyć Pakietu Office / Open Office na perfect... bo to im sie przyda... a nie kurde coś takiego...macierze i programowanie dla humanistek...

A najlepsze biggrin.gif Jeszcze znajoma do mnie: "aha i wiesz co, do tego trzeba narysować na kartce jakieś kwadraty kółka i prostokąty z opisem" ^^ Mózg roz***bany biggrin.gif
amii
To się odhamiacz nazywa smile.gif przeciwaga
sazian
te "kwadraty kółka i prostokąty z opisem" to pewnie schemat blokowy tylko kto jeszcze tego używa biggrin.gif
celbarowicz
Funkcja może mieć kilka maksimów lub ich nie mieć, wartość największa ewentualnie tylko jedna.
Podobnie jest z minimami i wartością najmniejszą.
Czy Dziołchy dobrze przepisały treść zadania?
(to są podstawowe wiadomości ze szkoły średniej)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.